5 ενδείξεις ότι οι ορμόνες σου σε κάνουν να παίρνεις λίπος στην κοιλιά

Σύμφωνα με τους ειδικούς σε θέματα υγείας.

Το περιττό βάρος γύρω από τη μέση μπορεί να είναι το πιο δύσκολο να χαθεί και η αλήθεια είναι ότι καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, ακόμη και μια μικρή διαταραχή στα επίπεδα των ορμονών τους μπορεί να προκαλέσει την προσκόλληση επίμονου λίπους στην κοιλιά.

Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που λαμβάνουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης έχουν χαμηλότερα επίπεδα κοιλιακού λίπους από εκείνες που δεν λαμβάνουν. Υπάρχουν ωστόσο και φυσικοί τρόποι για να αναπροσαρμόσει μια γυναίκα τα επίπεδα ορμονών της.

Η μείωση της πρόσληψης ζάχαρης, η εξάλειψη των επεξεργασμένων τροφίμων από τη διατροφή και η αποφυγή πραγμάτων όπως τα γαλακτοκομικά, το αλκοόλ και η καφεΐνη μπορούν να βοηθήσουν στην επαναφορά των επιπέδων σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα.

Ακολουθούν πέντε ενδείξεις ότι μπορεί να φταίνε οι ορμόνες για την αύξηση του κοιλιακού λίπους.
Η περιφέρεια της μέσης μεγαλώνει σε πόντους, αν και ακολουθείται σωστή διατροφή

Αν ένας άνθρωπος είχε μια σχετικά επίπεδη κοιλιά για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του και ξαφνικά αυτή “φουσκώνει” μέσα σε μια νύχτα, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι έχει αναπτύξει ορμονική κοιλιά.

“Με την ηλικία, το σώμα μπορεί να γίνει πιο ανθεκτικό στην ινσουλίνη, κάνοντας το σώμα να αποθηκεύει λίπος αντί να το καίει”, εξηγεί η Sara Gottfried, MD, συγγραφέας του The Hormone Cure και του The Hormone Reset Diet. “Οι γυναίκες γίνονται επίσης πιο οιστρογονικές καθώς προχωρούν στην περιεμμηνόπαυση και μετά. Η κυριαρχία των οιστρογόνων προάγει την αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία προκαλεί τη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά”, λέει η ίδια.

Υπάρχει έντονη επιθυμία για πολλή ζάχαρη

Η αντίσταση στην ινσουλίνη όχι μόνο μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη, αλλά μπορεί να έχει και κάποιες δευτερογενείς επιπτώσεις σε άλλες σημαντικές ορμόνες. “Η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να έχει αντίκτυπο στη λεπτίνη. Η λεπτίνη είναι η ορμόνη που ειδοποιεί το σώμα σας όταν είστε χορτάτοι, αλλά τα αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης οδηγούν τελικά και σε αυξημένη λεπτίνη”, εξηγεί.

“Η αυξημένη λεπτίνη, παρά τα όσα μπορεί να νομίζετε, δεν σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να αφήσετε το πιρούνι σας κάτω και να σταματήσετε να τρώτε. Τα σταθερά αυξημένα επίπεδα λεπτίνης μπορεί να οδηγήσουν σε δυσλειτουργία των υποδοχέων της λεπτίνης”, λέει η Dr. Gottfried.

“Αυτοί οι υποδοχείς σταματούν να στέλνουν σήματα στον εγκέφαλο για να σας πουν να σταματήσετε να τρώτε. Ως αποτέλεσμα, κάνετε ακριβώς το αντίθετο από αυτό που η λεπτίνη έχει σχεδιαστεί για να ελέγχει, και συνεχίζετε να τρώτε, χωρίς ποτέ να λαμβάνετε το σήμα να σταματήσετε”.

Πολλές εναλλαγές στη διάθεση

Καθώς οι γυναίκες εισέρχονται στην προεμμηνοπαυσιακή και μετεμμηνοπαυσιακή ηλικία, τα επίπεδα των οιστρογόνων τους αυξομειώνονται συχνά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε εναλλαγές της διάθεσης και επίμονη αύξηση του βάρους γύρω από τη μέση. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Wisconsin, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαταραχές της διάθεσης από ότι οι άνδρες. Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα επίπεδα οιστρογόνων στις γυναίκες αυξομειώνονται συχνότερα κατά τη διάρκεια των γεγονότων του αναπαραγωγικού κύκλου και των μεταβάσεων της εμμηνόπαυσης.

Αυτή είναι επίσης η εποχή που οι περισσότερες γυναίκες ανέφεραν την εμφάνιση κατάθλιψης ή επαναλαμβανόμενης κατάθλιψης. Τα επίπεδα των οιστρογόνων αυξομειώνονται φυσιολογικά κατά τη διάρκεια των σωματικών αλλαγών της εμμηνόπαυσης, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν διακυμάνσεις της διάθεσης και να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Dr. Gottfried λέει στις γυναίκες να μην κατηγορούν τον εαυτό τους για την υπερβολική αύξηση βάρους. “Αν παλεύετε να χάσετε το περιττό βάρος χωρίς επιτυχία, μην το αποδίδετε στην έλλειψη θέλησης ή αυτοπειθαρχίας. Το πιθανότερο είναι ότι οι ορμόνες σας έχουν στραφεί εναντίον σας”, λέει.

Αντ’ αυτού πρέπει να επικεντρωθούν σε πράγματα που μπορούν να ελέγξουν, όπως η διατροφή και η ρουτίνα άσκησης. Αναδιαμορφώνοντας τα γεύματά τους και φροντίζοντας να συμπεριλάβουν στη διατροφή τους πολλά λαχανικά, άπαχη πρωτεΐνη, σύνθετους υδατάνθρακες και υγιεινά λιπαρά, όχι μόνο θα νιώθουν ικανοποιημένες και θα περιορίσουν την πείνα τους, αλλά θα προσφέρουν στον οργανισμό τους τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να αποτρέψουν την αντίσταση στην ινσουλίνη και την απώλεια μυών που σχετίζονται με την ηλικία.

Έντονο άγχος

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας στο θέμα του ορμονικού λίπους της κοιλιάς είναι η κορτιζόλη. Συχνά αναφέρεται ως η ορμόνη του στρες, ενώ τα επίπεδα κορτιζόλης αυξάνονται όταν το σώμα αισθάνεται ότι ο οργανισμός είναι υπερβολικά αγχωμένος, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε επίμονη αύξηση του βάρους.

Σύμφωνα με την Jacqueline Montoya, MD, πιστοποιημένη ιατρό επειγόντων περιστατικών και εντατικής θεραπείας και ιδιοκτήτρια του GreenMed MD, αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα μπαίνει σε κατάσταση μάχης ή φυγής. “Τα υψηλά επίπεδα στρες και άγχους μπορούν να θέσουν το σώμα σε κατάσταση επιβίωσης, η οποία αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης και δίνει σήμα στο σώμα να αποθηκεύσει περισσότερο λίπος”, εξηγεί η ίδια.

Δυσκολίες στον ύπνο, παρά την εξάντληση

Η αϋπνία και η εξάντληση μπορεί να είναι σημάδια που μαρτυρούν ότι οι ορμόνες ευθύνονται για την αύξηση του βάρους. Η έλλειψη ύπνου προκαλεί κόπωση, η οποία οδηγεί σε άγχος και αϋπνία. Όλα αυτά διαταράσσουν τις ορμόνες και συγκεκριμένα τα επίπεδα κορτιζόλης.

“Η υψηλή κορτιζόλη μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένα επίπεδα θυρεοειδούς, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν κεντρική αύξηση βάρους” εξηγεί η Dr. Montoya. “Μπορεί επίσης να μειώσει τις αυξητικές ορμόνες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη δημιουργία ιστών, την ανάπτυξη των μυών και τη γενική υγεία”.

Επαναφορά ορμονών με φυσικό τρόπο

Το κύριο πρόβλημα με την καταπολέμηση της ορμονικής ανισορροπίας που οδηγεί σε λίπος στην κοιλιά είναι ότι όλα τα θέματα είναι κυκλικά – το ένα θέμα οδηγεί στο άλλο και αυτό επαναλαμβάνεται στο πλαίσιο ενός φαύλου κύκλου. Αυτός είναι ο λόγος που πολλές γυναίκες δυσκολεύονται να απομακρύνουν την “ορμονική” κοιλιά. Εκτός από την ιατρική παρέμβαση, υπάρχουν αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορεί κανείς να κάνει για να σπάσει τον κύκλο αυτό και να επαναφέρει τις ορμόνες του.

“Το να παίρνετε συνειδητές καθημερινές αποφάσεις σχετικά με το τι τρώτε, την ποσότητα της άσκησης που κάνετε, πόσες ώρες κοιμάστε και πώς χειρίζεστε στρεσογόνες καταστάσεις, είναι το κλειδί για την καταπολέμηση των ορμονικών ανισορροπιών”, λέει η Δρ Montoya. Η Dr. Gottfried από την πλευρά της, λέει.

“Συνιστώ 40 ημέρες διακοπής της ζάχαρης, της γλουτένης, των γαλακτοκομικών, του αλκοόλ και της καφεΐνης. Στόχος είναι να τρώτε ένα κιλό λαχανικά καθημερινά, όπως σταυρανθή λαχανικά, μαζί με αντιφλεγμονώδεις πρωτεΐνες. Ο σκοπός είναι να μειώσετε το διατροφικό στρες, κόβοντας τις τροφές που αντιδρούν έντονα”.

Εκτός από την αλλαγή της διατροφής, η Dr. Gottfried συνιστά τη διαλείπουσα νηστεία. Η ίδια προτιμά τη μέθοδο 16:8. Κάθε μέρα, υπάρχει ένα οκτάωρο “παράθυρο” φαγητού και 16ωρη νηστεία. Επίσης, συνιστά ύπνο τουλάχιστον επτά με οκτώ ώρες κάθε βράδυ. “Η κακή ποιότητα ύπνου καταστρέφει την εσωτερική βιοχημεία σας και είναι πιο πιθανό να τρώτε υπερβολικά όταν είστε κουρασμένοι” λέει.

Πηγή: newsitamea.gr