Όποτε μπαίναμε στο σπίτι της γιαγιάς, πάντα βγάζαμε τα παπούτσια, τα τοποθετούσαμε με ευλάβεια στην άκρη και περπατούσαμε στις μύτες γιατί το πιο πιθανόν ήταν να είχε σφουγγαρίσει…πάλι. Φανταζόμασταν τη γιαγιά με μια σκούπα στο χέρι και με μια κουτάλα στο άλλο να κάνει συνεχώς δουλειές, γιατί μόνο έτσι εξηγούνταν το πεντακάθαρο σπίτι και οι όμορφες μυρωδιές.
Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι οι γιαγιάδες μας είχαν πρόγραμμα μέσα στη μέρα τους και ήταν της άποψης «αυτό που μπορείς να κάνεις σήμερα μην το αφήνεις για αύριο». Ήξεραν πώς να εξοικονομούν χρήματα απ’ το νοικοκυριό τους και πώς να έχουν τα πάντα στην εντέλεια.
Ρωτήσαμε φίλες και συναδέλφους και καταλήξαμε στις 5 χρυσές συμβουλές που μας έδωσε η παλιότερη μεν, σοφότερη δε γενιά.
Λίγο απ’ όλα… κάθε μέρα
Η γιαγιά δεν άφηνε ποτέ το σαββατοκύριακο για να κάνει δουλειές, δεν ήταν άνθρωπος της τελευταίας στιγμής και, ναι, το σφουγγάρισμα ήταν καθημερινή αξία στο σπίτι της. Οι καθημερινές δουλειές της περιλάμβαναν:
Πάντα έστρωνε τα κρεβάτια.
Δεν υπήρχαν ποτέ άπλυτα πιάτα στο νεροχύτη.
Σκούπιζε και ξεσκόνιζε όλες τις φανερές γωνιές και μη του σπιτιού.
Είχε πάντα ένα τεράστιο καλάθι,για να μαζεύει οποιοδήποτε ρούχο ή παιχνίδι δεν βρισκόταν στη θέση του κι όταν έβρισκε χρόνο τα τακτοποιούσε. Με αυτόν τον τρόπο το σπίτι ήταν καθαρό και συμμαζεμένο.
Μυρωδιά… γιαγιάς
Τα παιδικά μας χρόνια είναι συνυφασμένα με την μυρωδιά της, μια μυρωδιά φρεσκάδας και κέικ.
Το πρώτο που έκανε ήταν να ανοίγει τα παράθυρα του σπιτιού από το πρωί για να αερίζονται οι χώροι και το ίδιο ακριβώς έκανε κι όταν μαγείρευε (ακόμη κι αν τουρτούριζε απ’ το κρύο).
Όσον αφορά τη μυρωδιά κέικ, προφανώς δεν έψηνε κάθε μέρα. Το μυστικό βρισκόταν σε ένα μπολ, στο οποίο είχε βράσει νερό με φλούδες πορτοκαλιού μαζί με γαρύφαλλα.
Η άλλη μυστική συνταγή βρισκόταν στον υπέροχο ελληνικό καφέ και στους κόκκους του, που τοποθετούσε σε μια μεγάλη κούπα μέσα στο ψυγείο.
Και φυσικά, έδινε τεράστια σημασία στα σεντόνια και τα τραπεζομάντηλα, τα οποία αέριζε καθημερινά και έπλενε τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.
Το τρίπτυχο σόδα-λεμόνι-ξίδι
Τώρα πια έχουμε μια πληθώρα προϊόντων για να διαλέξουμε το κατάλληλο καθαριστικό, όμως, την εποχή των παλιών νοικοκυρών, σχεδόν τα πάντα, γίνονταν με την βοήθεια φυσικών προϊόντων που οι ίδιες έφτιαχναν στην κουζίνα τους. Κι όλες έχουμε στο μυαλό μας το τρίπτυχο μαγειρική σόδα-λεμόνια-ξίδι που όχι μόνο ο συνδυασμός τους, αλλά και το καθένα ξεχωριστά μας έχει σώσει από δύσκολους λεκέδες ή καμένα λίπη στο τηγάνι. Μερικά tips:
Η γιαγιά μιας φίλης χρησιμοποιούσε τον στυμμένο χυμό από λεμόνια με λίγο λάδι για να καθαρίσει και να γυαλίσει τα ξύλινα έπιπλα.
Σε καυτό νερό έστυβε λεμόνια και έβαζε τα λευκά ρούχα που είχαν κίτρινους λεκέδες, πριν τα απλώσει στον ήλιο. Όταν τα μάζευε τα ρούχα ήταν πιο άσπρα από ποτέ!
Για καθαρή κουζίνα, έβραζε νερό με ξίδι και με ένα σφουγγαράκι καθάριζε τις εστίες.
Για τον καθαρισμό τουαλέτας, χρησιμοποιούσε μαγειρική σόδα και ξίδι.
Ό,τι χρησιμοποιείς να το καθαρίζεις αμέσως
Και κάπου εδώ, έρχεται στο μυαλό μας η εικόνα της κουζίνας την ώρα του μαγειρέματος, όπου μπολ, πιατάκια, βαζάκια και χρησιμοποιημένες κουτάλες κατακλύζουν το χώρο. Εκτός από την κουζίνα των γιαγιάδων μας, οι οποίες ενώ μαγείρευαν δεν άφηναν ίχνος πίσω τους σαν να εξαφάνιζαν τον τόπο του εγκλήματος. Η λύση είναι μία και απλή: ό,τι χρησιμοποιείται, πλένεται αμέσως! Για να μην ξεφυσάτε μετά.
Τα τζάμια πρέπει να είναι πάντα καθαρά
«Ξέρεις πότε ένα σπίτι είναι καθαρό από τα τζάμια του» μας στέλνει η κ. Ελένη και μπορούμε να καταλάβουμε γιατί το λέει. Ειδικά, αν έχεις παιδιά τα τζάμια είναι γεμάτα δαχτυλιές και λεκέδες και είναι πολύ εύκολο να το παρατηρήσει κανείς. Aυτό ισχύει και για όλες τις επιφάνειες που έχουν τζάμι. Η συμβουλή λοιπόν, είναι μία: εφημερίδα με λίγες σταγόνες ξιδιού! Ξεκινήστε βουτώντας τα φύλλα εφημερίδας σε μια λεκάνη με νερό και λίγες σταγόνες ξιδιού, έπειτα καθαρίστε τα τζάμια σας. Τόσο απλά!
Προσοχή στα ασημικά
Παρόλο που η μέση (σημερινή!) γυναίκα έχει τεράστια ποικιλία από μαχαιροπίρουνα και κουταλάκια και σπάνια χρησιμοποιεί την «ασημένια προίκα» της, οι παλιές νοικοκυρές έδιναν τεράστια σημασία στα ασημικά τους. Το κόλπο σύμφωνα με μία από αυτές είναι: Βάζετε λίγη οδοντόκρεμα στο αντικείμενο και χρησιμοποιώντας μια μαλακή βούρτσα τρίβετε την συγκεκριμένη επιφάνεια. Στη συνέχεια, μόλις το ξεπλύνετε με ζεστό νερό, το στεγνώνετε αμέσως με ένα μαλακό πανί. Είναι σαν να μην έχει χρησιμοποιηθεί!
Πηγή: citypatras.gr