Οι 5 καλύτερες ασκήσεις για το σώμα και την υγεία μας σύμφωνα με το Χάρβαρντ

Η έντονη άσκηση, το personal training και τα «δυνατά» προγράμματα, που υπόσχονται σίγουρα αποτελέσματα κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος.

Τι κάνεις, όμως, αν δεν είσαι ιδιαίτερα αθλητικός τύπος και δεν σε ελκύουν όλα αυτά; Την απάντηση μας τη δίνει ένα από τα καλύτερα Πανεπιστήμια στον κόσμο, το Χάρβαρντ, που μας λέει ποιες μορφές ασκήσεων κάνουν καλό όχι μόνο στο σώμα αλλά και στην υγεία μας. Τα καλά νέα ότι δεν είναι απαραίτητο να ιδρώσετε και πολύ. Τι πρέπει να κάνετε, λοιπόν;

Κολυμπήστε!

Δεν είναι υπερβολή να χαρακτηρίσει κανείς την κολύμβηση ως την τέλεια μορφή άσκησης. Πρώτον γιατί γυμνάζει κάθε μυ στο σώμα μας, δεύτερον γιατί η καρδιά μας γίνεται πιο δυνατή (οι παλμοί αυξάνονται την ώρα που κολυμπάμε) και τρίτον γιατί βοηθάει τον εγκέφαλό μας να μην… γερνάει. Επιπλέον, η άνωση και η κίνηση μέσα στο νερό δεν μας επιβαρύνει, κάτι που κάνει την κολύμβηση ιδανική ακόμα και για όλους όσοι υποφέρουν από αρθρίτιδα.

Για να πάρετε μια ιδέα, 30 με 45 λεπτά συστηματικής κολύμβησης είναι η ιδανική μορφή αερόβιας άσκησης. Και, σύμφωνα με έρευνες, η αερόβια άσκηση μας βοηθάει να καταπολεμήσουμε την κατάθλιψη και να μειώσουμε το άγχος. Αν δεν είστε χειμερινοί κολυμβητές, λοιπόν, δείτε ποιο είναι το πιο κοντινό σας κολυμβητήριο.

Η «ειρηνική» πολεμική τέχνη: Τάι τσι

Αν σκέφτεστε ν’ αρχίσετε πολεμικές τέχνες, το Χάρβαρντ σας προτείνει το τάι τσι, προερχόμενο από την μακρινή μας Κίνα. Διαφέρει από τις υπόλοιπες πολεμικές τέχνες, γιατί συνδυάζει ένα σύνολο αρμονικών κινήσεων που θυμίζουν ένα είδος διαλογισμού. Οι ασκήσεις γίνονται αργά και απαιτούν χάρη και αρμονία. Μπορεί ν’ ακούγεται απλό, όμως η συγκέντρωση, η πειθαρχία και οι σωστές αναπνοές είναι απαραίτητες για να τα καταφέρετε.

Με το τάι τσι, μπορούν να ασχοληθούν μικροί και μεγάλοι ενώ δεν παίζει ρόλο η καλή ή κακή φυσική κατάσταση. Ειδικά όμως για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας είναι η ιδανική επιλογή, γιατί με τον τρόπο αυτό εξασκούν την ισορροπία τους, την οποία χάνουμε όσο μεγαλώνουμε.

Ασκήσεις ενδυνάμωσης με πολλά ή λίγα βάρη

Στηρίζονται στην αντίσταση που δημιουργείται μέσω της βαρύτητας και της χρήσης κάποιου βάρους. Μπορεί να χρησιμοποιούμε το ίδιο μας το σώμα, τα κλασικά βαράκια, τα λάστιχα ή τα -λιγότερα γνωστά- βαράκια αστραγάλου.

Αν και μόνο στην ιδέα, κουράζεστε, να ξέρετε ότι, σύμφωνα με τους ειδικούς, είτε χρησιμοποιείτε πολλά βάρη και κάνετε λίγες επαναλήψεις είτε προτιμάτε τα λίγα βάρη με περισσότερες επαναλήψεις, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο και καταφέρνετε να «χτίσετε» δυνατούς μύες.

Περπατήστε ελεύθερα

Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι το περπάτημα είναι ευεργετικό για το σώμα και το μυαλό σε κάθε ηλικία- ακόμα και μισή ώρα τη μέρα είναι αρκετή. Για του λόγου του αληθές, σύμφωνα με σχετική έρευνα, τα άτομα ηλικίας 60- 88 ετών που περπατούσαν μισή ώρα 4 φορές την εβδομάδα επί 3 μήνες φαίνεται ότι βοήθησαν τη… μνήμη τους, αφού η περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με την απώλεια μνήμης, ενδυναμώθηκε. Εκτός αυτού, το περπάτημα φαίνεται ότι δρα και κατά της κατάθλιψης όπως διαπιστώθηκε σε έρευνα στην οποία συμμετείχαν άτομα που περπατούσαν επί μισή ώρα για 10 συνεχόμενες μέρες.

Οι ειδήμονες του Χάρβαρντ συνιστούν σε όσους δεν έχουν βάλει το περπάτημα στην καθημερινότητά τους, να αρχίσουν με μικρούς σε διάρκεια περιπάτους των 10 ή 15 λεπτών, που σταδιακά θα αυξήσουν σε μισή ή μία ώρα.

Ασκήσεις Κέγκελ

Είναι το ίδιο σημαντικές τόσο για τους άντρες όσο και για τις γυναίκες γιατί βοηθούν στην ενδυνάμωση της ομάδας των μυών που ανήκουν στο πυελικό έδαφος. Όσο μεγαλώνουμε, οι μύες αυτής της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων της μήτρας, της ουρήθρας, του λεπτού εντέρου και του πρωκτού, αρχίζουν να αποδυναμώνονται. Με τις ασκήσεις αυτές, όμως, παραμένουν δυνατοί και έτσι μειώνονται οι πιθανότητες ακράτειας ή η αδυναμία ελέγχου των αερίων.

Όπως μας συμβουλεύουν οι ειδικοί του Χάρβαρντ, ο σωστός τρόπος να κάνουμε τις ασκήσεις Κέγκελ είναι να σφίγγουμε τους μύες εκείνους που χρησιμοποιούμε για να συγκρατήσουμε τα ούρα και τα αέρια, για περίπου 10 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε ακόμα 4 ή 5 φορές την ημέρα.

Φυσικά, αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι, όποια από τις παραπάνω μορφές γυμναστικής επιλέξουμε, η συνέπεια και η πειθαρχία είναι το ίδιο σημαντικές, αν θέλουμε να δούμε αποτελέσματα. Δεν θα πρέπει να απογοητευτείτε ή να νομίζετε ότι θα γίνουν θαύματα σε σύντομο χρονικό διάστημα- το σίγουρο είναι ότι θα ξεκινήσετε να βλέπετε και να νιώθετε έστω και μία μικρή διαφορά από την αρχή.

Πηγή: mama365.gr