Το μεγαλύτερο project των Ενόπλων Δυνάμεων τα τελευταία τουλάχιστον 15 χρόνια
Ακριβώς σε δύο εβδομάδες, τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου ένα μαχητικό f-16 block 52 adv από την 335 μοίρα θα προσγειωθεί στην Τανάγρα για να «κρυφτεί» σε ένα από τα υπόστεγα της ΕΑΒ για περίπου ένα χρόνο.
Έλληνες αλλά και Αμερικανοί μηχανικοί από την κατασκευάστρια εταιρεία θα το «γδύσουν» αφήνοντας μόνο τον σκελετό του. Και στη συνέχεια θα «χτίσουν» από την αρχή την πρώτη Ελληνική «Οχιά», το πιλοτικό Viper το οποίο θα αποτελέσει το βασικό μαχητικό της Πολεμικής μας Αεροπορίας τα επόμενα χρόνια.
Η αναβάθμιση των f-16 σε επίπεδο Viper αποτελεί χωρίς αμφιβολία το μεγαλύτερο project των Ενόπλων Δυνάμεων τα τελευταία τουλάχιστον 15 χρόνια. Αν και σύμφωνα με πληροφορίες ακόμα προκύπτουν εκκρεμότητες και οι επαφές όλων των εμπλεκόμενων πλευρών είναι καθημερινές, υπάρχει η αισιοδοξία ότι έστω και τελευταία στιγμή όλα θα διευθετηθούν και θα προχωρήσει το πρόγραμμα μέσα στο χρονοδιάγραμμα ή έστω με μικρές χρονικές αποκλίσεις.
Το «πιλοτικό» f-16 θα πετάξει για τις ΗΠΑ όπου θα πραγματοποιηθούν όλοι οι έλεγχοι και το πρόγραμμα θα ξεκινήσει να «τρέχει» ουσιαστικά σε περίπου ένα χρόνο.
Δέκα έως 12 μαχητικά ετησίως θα μπαίνουν στα υπόστεγα της ΕΑΒ για να μετατρέπονται σε «Οχιές». Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία σταδιακά θα προσλάβει με συμβάσεις 200 τεχνικούς διαφόρων ειδικοτήτων για να στηρίζουν τη γραμμή παραγωγής. Συμβάσεις σε Έλληνες αναμένεται να δώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, και η κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin.
Καίριο ερώτημα αποτελεί εάν οι 84 ελληνικές «Οχιές» μαζί με τα υπόλοιπα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας – δύο μοίρες f-16 block 50,μια μοίρα f-16 block 30 (εάν δεν πουληθούν), δύο μοίρες Mirage 2000 και 2000-5 και μια μοίρα f-4 Phantom (όσο παραμείνουν σε υπηρεσία) – θα διατηρήσουν την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο.
Απέναντί τους η τουρκική αεροπορία θα διαθέτει 240 f-16c/d, σαφώς υποδεέστερα από τα ελληνικά Viper αλλά περισσότερα, έχοντας την υποστήριξη ιπτάμενων τάνκερ και 49 f-4 Terminator τα οποία όμως, σύμφωνα με όσα είχαν αναφέρει οι γείτονες, ίσως και μέσα στο 2020 να μείνουν για πάντα στο έδαφος.
Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν τελικά η Τουρκία παραμείνει εκτός του προγράμματος απόκτησης f-35 και φυσικά εάν η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία μπει σύντομα «σφήνα» στο stealth μαχητικό.
Κρίσιμος παράγοντας για την κυριαρχία στον Αιγαίο θα αποτελέσει σίγουρα ποιος θα βάλει πρώτος στο οπλοστάσιο του αεροσκάφος 5ης γενιάς.
Μια πρώτη «γεύση» από το f-35 και τις δυνατότητες του stealth αεροσκάφους 5ης γενιάς πήρε η Πολεμική μας Αεροπορία πέρυσι κατά τη διάρκεια του «ΗΝΙΟΧΟΥ» στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας και στους ελληνικούς ουρανούς.
Σαφέστατα ακόμη καλύτερη εικόνα του μαχητικού πολλαπλών ρόλων σχημάτισαν στο Ισραήλ οι πιλότοι της 335 μοίρας οι οποίοι για σχεδόν δύο εβδομάδες πετούσαν καθημερινά τόσο με τα ισραηλινά «Adir» – όπως ονομάζει η IAF το f-35 – όσο και με τα ιταλικά ίδιου τύπου αεροπλάνα.
Αυτό που φαίνεται να προκύπτει είναι ότι η ταυτόχρονη χρησιμοποίηση σχηματισμών f-35 και f-16 σε όλων των ειδών τις αποστολές, είτε πρόκειται για αντιμετώπιση και αναχαίτιση εχθρικών αεροσκαφών είτε κυρίως για σύνθετες αποστολές που περιλαμβάνουν και κρούση, προσδίδει τεράστια αεροπορική υπεροχή.
Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των f-35 – σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την συνεκπαίδευση Ελλήνων, Ισραηλινών και Ιταλών – δίνουν σε όποιον διαθέτει το stealth μαχητικό μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα στο πεδίο των επιχειρήσεων. Ακόμα και ένας μικρός αριθμός f-35 με τους «σένσορες» που διαθέτουν για στοχοποίηση αλλά και τη δυνατότητα να μεταφέρουν κρίσιμα στοιχεία στα υπόλοιπα αεροσκάφη, φαίνεται να αποτελούν σημαντικό πολλαπλασιαστή ισχύος για την αεροπορική δύναμη που επιχειρεί.
Επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας οι οποίοι γνωρίζουν άριστα την εναέρια μάχη σε τακτικό επίπεδο τονίζουν ότι τα 84 ελληνικά f-16 Viper, αεροσκάφη 4,75 γενιάς, ακόμα και με μια μοίρα f-35 σε ρόλο υποστήριξης και κρούσης εκτινάσσουν τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες. Αυτό αναμένεται να εξηγηθεί τις επόμενες ημέρες και στο ελληνικό κοινοβούλιο, δια στόματος του Νίκου Παναγιωτόπουλου, όπως και οι ελληνικές προθέσεις για τη μετά Viper εποχή.
Ωστόσο, σημαντική παράμετρος στην ισχύ των ελληνικών «Οχιών» αποτελεί και η ενίσχυση με νέα όπλα. Η Πολεμική Αεροπορία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει χτυπήσει την πόρτα των Αμερικανών εκδηλώνοντας ενδιαφέρον για πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς JASSM AIM-158, όπλο εξαιρετικά χρήσιμο ειδικά εάν η Τουρκία ενεργοποιήσει τους S-400. Μπορεί στην ελληνική φαρέτρα να υπάρχουν και οι Scalp για τα Mirage, αλλά ένα ακόμη παρόμοιο ισχυρό όπλο σε διαφορετικό αεροπορικό μέσο δίνει ακόμη μεγαλύτερη ισχύ.
Ενδιαφέρον υπάρχει και για την βελτιωμένη έκδοση των αντί-ραντάρ βλημάτων HARM για τα οποία ήδη έχει γίνει κρούση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Πηγή: newpost.gr