Κάθε οδηγός γνωρίζει το σοβαρό πρόβλημα του τυφλού σημείου στο αυτοκίνητο. Ωστόσο, είναι κάτι περισσότερο από απλά ενοχλητικό. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Υπηρεσία Ασφάλειας της Οδικής Κυκλοφορίας, πάνω από 840.000 τροχαία ατυχήματα οφείλονται στο τυφλό σημείο. Αυτές οι ζώνες, οι οποίες δεν μπορούν να παρατηρηθούν άμεσα από τον οδηγό, συχνά προκαλούν τροχαία ατυχήματα που προκαλούν σοβαρή υλική ζημιά και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και θανάτους.
Ενώ οι οδηγοί μπορούν να λάβουν προφυλάξεις, όπως η σωστή ρύθμιση του καθίσματος οδηγού και των πλευρικών καθρεπτών, η τοποθέτηση κάμερας στο πίσω μέρος του οχήματος κ.α., δεν θα εξαλείψουν τελείως τα τυφλά σημεία. Έτσι ο οδηγός θα πρέπει πάντα να έχει επίγνωση των τυφλών σημείων του οχήματός του, καθώς υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να προκληθεί ένα ατύχημα.
Ευτυχώς, τώρα υπάρχει μια λύση σε αυτό και προέρχεται από ένα 14χρονο κορίτσι, το οποίο δεν έχει ακόμη άδεια οδήγησης.
Ωστόσο, η μη δυνατότητα οδήγησης δεν εμπόδισε την Alaina Gassler να κατανοήσει το σημαντικό πρόβλημα των τροχαίων ατυχημάτων που οφείλονται σε τυφλά σημεία.
Στην πραγματικότητα, ξέρει το πρόβλημα τόσο καλά, που το έλυσε για μας. Και η λύση που προτείνει είναι πανέξυπνη.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Alaina Gassler από το West Grove της Πενσυλβανίας παρουσίασε την εφεύρεσή της στους διαγωνισμούς Broadcom MASTERS (Μαθηματικά, Εφαρμοσμένη Επιστήμη, Τεχνολογία και Μηχανική για τα Ανερχόμενα Αστέρια) για τους μαθητές γυμνασίου.
Το project της ονομάζεται “βελτίωση της ασφάλειας αυτοκινήτου με την αφαίρεση τυφλών σημείων” και εργάστηκε με σχετικά απλό τρόπο, όπως εξήγησε: “Το έκανα προσθέτοντας μια κάμερα πίσω από τον στύλο του ταμπλό του αυτοκινήτου και η κάμερα στέλνει το βίντεο σε έναν προβολέα, που με τη σειρά του προβάλλει την εικόνα πάνω στον στύλο και ουσιαστικά το καθιστά αόρατο και κάνει τον οδηγό να βλέπει πίσω του.”
Για να ολοκληρώσει αυτή την εφεύρεση, χρησιμοποίησε εύκολα προσβάσιμα υλικά όπως κάμερα web, προβολέα και υλικά τρισδιάστατου εκτυπωτή που προβάλλουν την θέα από το εξωτερικό του οχήματός σας στα τυφλά σημεία του αυτοκινήτου.
Η έφηβη πήρε το πρώτο βραβείο για την εφεύρεσή της και κέρδισε το ποσό των 25.000 δολαρίων από το ίδρυμα Samueli για την αριστεία της στις θετικές επιστήμες.
Παρακολουθήστε το βίντεο που δείχνει πώς λειτουργεί η εφεύρεσή της.
Πηγή: enimerotiko.gr