Για μια ακόμη φορά αλιεύτηκε στα νερά της Ηλείας και συγκεκριμένα στο Κατακόλο το άκρως τοξικό και επικίνδυνο «Λιονταρόψαρο» που εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς στα Ελληνικά νερά και του Αιγαίου και του Ιονίου..
Το λεοντόψαρο ή λιονταρόψαρο αποτελεί έναν επικίνδυνο και απειλητικό θαλάσσιο εισβολέα. Το ψάρι αυτό ανήκει στις σκορπίνες και έχει επιστημονική ονομασία Pterois miles. Αποτελεί ένα πολύ όμορφο ψάρι με έντονους χρωματισμούς, το οποίο φτάνει σε μήκος τα 50 εκατοστά.
Τα 13 αγκάθια στη ράχη του και 4 στην κοιλιά του, είναι άκρως δηλητηριώδη και μπορούν να προκαλέσουν στον ανθρώπινο οργανισμό έντονο πόνο, πονοκέφαλο, εμετό, δύσπνοια και ίσως αλλεργικό σοκ με σοβαρές επιπλοκές.
Η επαφή του με τον άνθρωπο μπορεί να είναι θανατηφόρα μόνο σε περιπτώσεις που το θύμα υποφέρει από αλλεργίες, έχει επιβαρυμένη υγεία ή είναι παιδί ή ηλικιωμένος ανήκει δηλαδή στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Πέρα από όμορφο, είναι και ένα επικίνδυνο ψάρι καθώς μπορεί να ανατρέψει την ισορροπία των οικοσυστημάτων, εκτοπίζοντας κορυφαίους θηρευτές και μειώνοντας πληθυσμούς φυτοφάγων ψαριών.
Το Λεοντόψαρο είναι ιθαγενές του Ινδικού Ωκεανού, της Ερυθράς Θάλασσας, της Νοτίου Αφρικής και της Ινδονησίας και εμφανίστηκε πρώτη φορά στο Αιγαίο και ειδικότερα στα νερά της Ρόδου το 2015. Σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτό οφείλεται στην κλιματική αλλαγή και στην αύξηση της θερμοκρασίας στα Ελληνικά νερά.
Πηγή: patrisnews.com