Πρόκειται για το επίδομα, το οποίο θα λαμβάνουν όλοι όσοι χάσουν το σπίτι τους από πλειστηριασμούς. Αυτοί, θα ξεκινήσουν την 1 Μαΐου του 2020. Δηλαδή, μετά τη λήξη της προθεσμίας για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Από εκεί και πέρα, θα σταματήσει να ισχύει η επιδότηση της δόσης του δανείου που ισχύει, σήμερα. Όσον αφορά τον νόμο Κατσέλη, εκείνος θα αντικατασταθεί από το νέο πλαίσιο για την πτώχευση των ιδιωτών. Πρόκειται για κυβερνητική υποχρέωση της μεταμνημονιακής εποπτείας.
Οι τράπεζες και το επίδομα
Σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια αναμένεται να συνεχίσουν τον κύκλο επαφών με τις τράπεζες που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα. Ο κύκλος επαφών προβλέπει συνάντηση με την Τράπεζα της Ελλάδος και την τράπεζα Πειραιώς. Επίσης, τα τεχνικά κλιμάκια θα έχουν συνάντηση με στελέχη της Εθνικής τράπεζας και της Eurobank.
Ο νέος νόμος θα βασίζεται στην κοινοτική οδηγία περί αφερεγγυότητας. Συγκεκριμένα, θα επιτρέπει την πτώχευση των νοικοκυριών. Όμως, θα τους δίνει δεύτερη ευκαιρία για να ξαναρχίσουν τη ζωή τους χωρίς χρέη. Ωστόσο, προηγουμένως θα πρέπει να ρευστοποιήσουν το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους.
Έτσι, όσοι δεν ενταχθούν έγκαιρα στο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας που ισχύει έως τα τέλη Απριλίου και δεν τηρούν τη ρύθμιση που έχουν κάνει με την τράπεζα, θα χάνουν το σπίτι τους. Το σπίτι θα βγαίνει σε πλειστηριασμό χωρίς περιορισμούς.
Σε περίπτωση που πρόκειται για φτωχό νοικοκυριό, το δημόσιο θα χορηγεί επίδομα στέγασης. Σκοπός είναι να καλύψει ένα μέρος από το ενοίκιο που θα πρέπει να καταβάλλει κάθε μήνα. Η χορήγηση του επιδόματος θα γίνεται με βάση συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια, όπως ισχύει και σήμερα. Τα κριτήρια αυτά δεν έχουν καθοριστεί ακόμη και θα αποτελέσουν αντικείμενο των συζητήσεων στο πλαίσιο της επεξεργασίας του νέου πτωχευτικού νόμου.
Ο οφειλέτης θα μπορεί να συμφωνήσει με την τράπεζα να συνεχίσει να διαμένει στο σπίτι, καταβάλλοντας όμως πλέον – αντί της δόσης του δανείου, από το οποίο έχει απαλλαγεί – ενοίκιο. Προφανής προϋπόθεση είναι το ακίνητο να μην έχει μεταβιβαστεί και να είναι εντός των οικονομικών δυνατοτήτων του φυσικού προσώπου, δηλαδή να μπορεί να ανταποκριθεί στην καταβολή του ενοικίου που συμφωνεί με την τράπεζα.
Το νέο καθεστώς δεν έχει καμία σχέση με το υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας, που δίνει τη δυνατότητα σε όποιον ρυθμίζει το δάνειό του μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, να παίρνει από το κράτος επιδότηση για τη δόση του δανείου που συμφωνεί με την τράπεζα. Πρόκειται προφανώς για ένα δυσμενέστερο καθεστώς, αφού επιτρέπει τον πλειστηριασμό όλης της ακίνητης περιουσίας του δανειολήπτη, ακόμα και αν πρόκειται για ένα μικρό διαμέρισμα που αποτελεί την πρώτη του κατοικία και στην οποία διαμένει.
Πηγή: enimerotiko.gr