Την ώρα που οι ΗΠΑ προβαίνουν σε μια πρωτοφανή στήριξη της οικονομίας τους, ύψους 2,5 τρις δολαρίων αλλά και την εφάπαξ ενίσχυση των πολιτών με 1200 δολάρια, ένα μπλοκ βορείων χωρών της Ε.Ε με επικεφαλής την Γερμανία τάσσεται κατά της έκδοσης ευρωομολόγων, που για την περίσταση ονομάζονται “corona bonds“, ένα εργαλείο με το οποίο θα μπορεί η κάθε χώρα-μέλος να δανείζεται με την εγγύηση συνολικά των χωρών της Ε.Ε, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Γερμανίας.
Την πρόταση για εφάπαξ έκδοση “corona bond” όσο διαρκεί η κρίση, υποστηρίζουν η Κριστίν Λαγκάρντ επικεφαλής της Ε.Κ.Τ και με επιστολή τους οι πρωθυπουργοί 9 χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Οι 9 χώρες που οι πρωθυπουργοί τους υπογράφουν την επιστολή είναι οι εξής: Βέλγιο, Γαλλία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Σλοβενία.
Η Γερμανία αντιπροτείνει προς δανεισμό των χωρών που έχουν άμεση ανάγκη, όπως η Ιταλία, την αξιοποίηση των κεφαλαίων του ESM με τη μορφή της γνωστής από τις συζητήσεις για το ελληνικό πρόβλημα πιστοληπτικής γραμμής ECCL, μέσω της οποίας θα παρέχονται ελεγχόμενες πιστώσεις, οι οποίες θα δίδονται κάτω από ορισμένους όρους, που στην ουσία θα αντιπροσωπεύουν για τις χώρες που τις λαμβάνουν ένα μνημόνιο, ανάλογο με εκείνα που έχει υποστεί και συνεχίζει να υφίσταται η Ελλάδα.
Κύκλοι της Ε.Ε υπογράμμιζαν στην Iskra ότι είναι πολύ δύσκολο για την Γερμανία να αποδεχθεί την έκδοση “corona bond” όσο και αν το μέτρο αυτό είναι το ελάχιστο, που θα έπρεπε να ληφθεί στη συγκεκριμένη κρίση, αν και δεν είναι καθόλου επαρκές και αποτελεσματικό για την αντιμετώπισή της.
Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν, ότι η Γερμανία είναι πολύ δύσκολο να δεχθεί το “corona bond” και την αμοιβαιοποίηση του δανεισμού των χωρών-μελών, γιατί έτσι είναι σαν να απεμπολεί το πιο θεμελιώδες προνόμιο της εντός της Ε.Ε, που, μεταξύ άλλων, της εγγυάται εξαιρετικά ευνοϊκό δανεισμό και της διασφαλίζει την πρωτοκαθεδρία στην Ένωση αλλά και όπως η ίδια θεωρεί τη σταθερότητα του ευρώ, η οποία αποτελεί το σήμα κατατεθέν της γερμανικής οικονομικής πολιτικής.
Τέλος, οι ίδιοι κύκλοι υπογράμμιζαν ότι για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι τόσο βαθιά διαιρεμένη και σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα, σε δύο μπλοκ, με Γερμανία και Γαλλία σε αντιτιθέμενα στρατόπεδα, πράγμα που θα έχει δυσμενέστατες για την Ε.Ε παρενέργειες, που μπορεί να φθάσουν και στην ίδια τη διάλυσή της.
Πηγή: iskra.gr