Στην έρευνα του ΙΟΒΕ κααγράφηκε επιδείνωση των εκτιμήσεων των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους τελευταίους 12 μήνες.
Επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών τους και της χώρας και αύξηση της ανεργίας προεξοφλούν οι πολίτες, όπως προκύπτει από την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για το μήνα Μάρτιο.
Οι ραγδαίες δυσμενείς εξελίξεις στην Ελλάδα και παγκοσμίως, λόγω της πανδημίας του κορoνοϊου και η αβεβαιότητα, λόγω της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης αποτέλεσαν τη βασική αιτία της έντονης υποχώρησης του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης το Μάρτιο, κατά 11,7 μονάδες, σε σχέση με το Φεβρουάριο που είναι η μεγαλύτερη διαχρονικά μεταξύ διαδοχικών μηνών.
Επισημαίνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας του ΙΟΒΕ πραγματοποιήθηκε πριν την εκκίνηση επιβολής περιορισμών στη λειτουργία καταστημάτων, στις 13 Μαρτίου. Αυτό σημαίνει πως η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Απρίλιο θα είναι ακόμη πιο επιδεινωμένη.
Στην έρευνα καταναλωτικής εμπιστοσύνης του ΙΟΒΕ για τον Μάρτιο κατεγράφησαν τα εξής:
● Επιδείνωση των εκτιμήσεων των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους τελευταίους 12 μήνες. Οι εκτιμήσεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους προηγούμενους 12 μήνες εξασθένισαν τον Μάρτιο, με το σχετικό ισοζύγιο να διαμορφώνεται στις -13,8 (από -10,1) μονάδες. Το 32% των νοικοκυριών εκτίμησε ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ το 9% θεωρεί πως επήλθε μικρή βελτίωση. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -1,7 και -2,7 μονάδες αντίστοιχα.
● Ισχυρή υποχώρηση προβλέψεων για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών. Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους προσεχείς 12 μήνες υποχώρησαν έντονα τον Μάρτιο, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -17,1 (από +2,5) μονάδες. Το 45% (από 21%) των νοικοκυριών αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ μόλις το 8% (από 23%) προβλέπει μικρή βελτίωση. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις 0 και -0,9 μονάδες αντίστοιχα.
● Έντονη επιδείνωση προβλέψεων για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Ο δείκτης των προβλέψεων των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους το προσεχές 12-μηνο κινήθηκε έντονα πτωτικά τον Μάρτιο και διαμορφώθηκε στις -9,1 (από +14,1) μονάδες. Το 43% των καταναλωτών (από 20%) προβλέπει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, έναντι του 27% το οποίο αναμένει σταθερότητα. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -26,9 και -29,2 μονάδες αντίστοιχα.
● Αισθητή αύξηση στις προβλέψεις για την ανεργία. Ο δείκτης πρόβλεψης για την εξέλιξη της ανεργίας τους προσεχείς 12 μήνες παρουσίασε έντονη αύξηση τον Μάρτιο, στις +16,1 μονάδες, έναντι -0,9 μονάδων τον Φεβρουάριο. Το ποσοστό των νοικοκυριών που προβλέπει μικρή ή αισθητή άνοδο της ανεργίας αυξήθηκε στο 42% (από 29%), με το 24% των ερωτηθέντων να αναμένει ελαφρά μείωσή της. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις +21,6 και +22,8 μονάδες αντίστοιχα.
● Υποχώρηση των αρνητικών προβλέψεων για τις τιμές. Σημαντική ενίσχυση παρουσίασε τον Μάρτιο ο δείκτης στις προβλέψεις μεταβολών στις τιμές τους προσεχείς 12 μήνες, στις +2,4 (από -9,6) μονάδες. Το 39% των νοικοκυριών προβλέπει άνοδο τιμών με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό και το 31% αναμένει σταθερότητα. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις +24,3 και +23,0 μονάδες αντίστοιχα.
● Οριακή εξασθένιση πρόθεσης για μείζονες αγορές. Η πρόθεση των καταναλωτών για σημαντικές αγορές τους προσεχείς 12 μήνες (επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ.) εξασθένισε οριακά, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -26,1 (από -25,7) μονάδες. Το 41% των καταναλωτών (από 42%) προέβλεψε ότι θα προβεί σε λιγότερες ή πολύ λιγότερες δαπάνες, ενώ το 8% (από 11%) αναμένει το αντίθετο. Οι ευρωπαϊκοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις -13,1 μονάδες στην ΕΕ και στις -13,7 μονάδες στην Ευρωζώνη.
● Μικρή υποχώρηση της πρόθεσης για αποταμίευση. Ο δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες υποχώρησε ελαφρώς τον Μάρτιο, καθώς διαμορφώθηκε στις -59,7 μονάδες (από -58,4). Το 78% των νοικοκυριών δεν θεωρεί πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο, ενώ το 17% τη θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή. Οι σχετικοί δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -0,2 και -0,7 μονάδες αντίστοιχα.
● Μείωση του ποσοστού που δηλώνει ότι «έχει χρεωθεί». Σχετικά με τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» αυξήθηκε οριακά τον Μάρτιο στο 60%, ενώ παράλληλα μειώθηκε στο 11% (από 14%) το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους. Οι καταναλωτές που δηλώνουν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ, αποτελούν πλέον το 20% του συνόλου (από 17%), ενώ όσοι δηλώνουν ότι «έχουν χρεωθεί» ενισχύονται οριακά στο 10% στο 9%.
Πηγή: insider.gr