Κρίσιμο είναι το σημερινό Eurogroup για το μέλλον της ευρωζώνης η συνοχή της οποία απειλείται, καθώς οι Γερμανοί έχουν στυλώσει τα πόδια και αρνούνται τη δημιουργία κορωνο-ομόλογου, που θα δώσει ανάσα στις οικονομίες των χωρών που βλήθηκαν από τον Covid-19. Tρεις δεκαετίες άκαρπων προσπαθειών και μια πανδημία ξεγυμνώνει την Ε.Ε.
Το χάσμα του πλούσιου Βορρά και του φτωχότερου Νότου είναι πλέον αβυσσαλέο. Η πανδημία του κορωνοϊού μεγέθυνε όλα όσα ακολούθησαν την κρίση του 2008, έχοντας την Ελλάδα στο επίκεντρο.
H άρνηση της Γερμανίας, της Ολλανδίας και των γερακιών της Νέας Χανσεατικής Ένωσης να προσυπογράψουν την αμοιβαιοποίηση του χρέους με την έκδοση των λεγόμενων κορονο-ομολόγων αποκαλύπτει σε όλο το μεγαλείο την παταγώδη αποτυχία της Ε.Ε. να εξελιχθεί με βάση τις ιδρυτικές της Αρχές, όπως είναι η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών, η οποία πλέον φαντάζει μόνο με… σύντομο ανέκδοτο.
Το ερώτημα, εντούτοις, είναι πλέον το εξής:
Πού θα φτάσει η σύγκρουση Βορείων και Νοτίων για το ευρωομόλογο, θα βρεθεί συμβιβασμός ή θα είναι τελικά τα γεράκια της δημοσιονομικής πειθαρχίας που θα οδηγήσουν σε μια νέα κρίση του ευρώ εν μέσω πανδημίας και μοιραία στη διάλυσή του εν μέσω βαθιάς ύφεσης στην οποία οδηγείται η παγκόσμια οικονομία;
Οι ηγέτες της Ενωμένης Ευρώπης καλούνται να αποδείξουν ότι εγγυώνται την ασφάλεια των πολιτών τους, την υγεία τους και την οικονομική τους επιβίωση. Η επόμενη μέρα στην Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων αποτελεί γρίφο μετά το «όχι» των Γερμανών και των συμμάχων τους στην έκδοση ευρωομολόγου και το τελεσίγραφο Ιταλών και Ισπανών, που μετρούν χιλιάδες θύματα ότι εάν δεν βρεθεί λύση εκείνοι θα προχωρήσουν μόνοι τους.
Τα σενάρια είναι τρία: Να βρεθεί μια φόρμουλα συμβιβασμού με κάτι που θα μοιάζει με ευρωομόλογο, αλλά, από την άλλη, θα περιλαμβάνει και ορισμένες δεσμεύσεις, έτσι ώστε να ικανοποιηθούν και οι Γερμανοί.
Το δεύτερο σενάριο φέρνει την Ιταλία και την Ισπανία να προχωρούν μονομερώς σε λύσεις για τη χρηματοδότηση των δαπανών τους. Σε αυτό το σενάριο κρίσιμος θα είναι ο ρόλος της Γαλλίας, αν θα ακολουθήσει, δηλαδή, τον ίδιο δρόμο της αύξησης των κρατικών δαπανών και των ελλειμμάτων. Το τρίτο σενάριο είναι εκείνο στο οποίο οι χώρες μέλη προσφεύγουν τελικά στον ESM, συνάπτοντας μνημόνια, γεγονός που θα πυροδοτήσει αναπόφευκτα ντόμινο πολιτικής κρίσης.
Αμήχανη Γαλλία, οργισμένη Ιταλία
Σε αυτή τη σύγκρουση Βορρά – Νότου, στην πιο κρίσιμη συγκυρία για την ανθρωπότητα μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η Γαλλία στέκεται αμήχανη. Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έχει προσπαθήσει να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο, παρά και τη φθορά της Άνγκελα Μέρκελ, περιορίζεται στη ρητορική.
Ο Μακρόν υπέγραψε την έκκληση των εννέα, αλλά στη σύσκεψη των ηγετών άφησε τον Κόντε και τον Σάντσεθ να βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Ο Μακρόν έχει αποφύγει να συγκρουστεί ευθέως με τη Γερμανία και τους συμμάχους της, αφήνοντας τις χώρες του Νότου να σηκώσουν το βάρος της αντιπαράθεσης. Μιας αντιπαράθεσης που βρίσκει σε πρωταγωνιστικό ρόλο μια βαθιά πληγωμένη αλλά αποφασισμένη, όπως όλα δείχνουν, Ιταλία.
Σεντένο: Θα συζητηθούν μέτρα μισού τρισ. ευρώ
O πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο πάντως τόνισε πως τo αυριανό Eurogroup θα συζητήσει νέα μέτρα για τη στήριξη του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία θα παρέχουν ένα δίχτυ ασφαλείας για τις χώρες, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους και ανέρχονται συνολικά σε περίπου μισό τρισ. ευρώ.
Ο Σεντένο αναφέρθηκε σε μία πιστωτική γραμμή από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για όλες τις χώρες έως 240 δισ. ευρώ, στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα δίχτυ ασφαλείας 100 δισεκ. ευρώ για την προστασία της απασχόλησης και την πρόταση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για ένα πανευρωπαϊκό ταμείο εγγυήσεων με αύξηση της δυνατότητάς του κατά 200 δισεκ. ευρώ για τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις μικρές και μεσαίες.
Αν προστεθούν, συνέχισε, τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αυτά των χωρών – ύψους 3% του ΑΕΠ σε δημοσιονομικό επίπεδο και στο 18% σε ρευστότητα – με το μισό τρισ. ευρώ που σχεδιάζει να προωθήσει το Eurogroup, ανέρχονται σε πολύ περισσότερα από 1 τρισεκ. ευρώ ως άμεση αντίδραση. «Η Ευρώπη δεν είχε δει ποτέ αυτό το ποσό στήριξης», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup.
Πηγή: newsbreak.gr