Η επιστήμονας που ενημερώνει τους Σέρβους για την πορεία της πανδημίας στη χώρα τους στρέφει τα βλέμματα πάνω της όχι μόνο λόγω κορονοϊού.
Πρόκειται για την πληθωρική επιδημιολόγο και αναπληρώτρια Διευθύντρια του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, Ντάριγια Κίσιτς Τεπαβσέβιτς (Darija Kisic Tepavcevic) που στην εποχή της πανδημίας αποτελεί το δημοφιλέστερο πρόσωπο στη χώρα.
Η Τεπαβσέβιτς ορίστηκε από το υπουργείο Υγείας της Σερβίας να ενημερώνει μαζί με τον συνάδελφό της επιδημιολόγο Πρέντραγκ Κον (Predrag Kon) τα σερβικά ΜΜΕ για την πορεία της πανδημίας, ενώ λαμβάνει μέρος στις κυβερνητικές συσκέψεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Είναι πρόσωπο που τυγχάνει της απολύτου εμπιστοσύνης του Σέρβου Προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς και της επικεφαλής της σερβικής κυβέρνησης, πρωθυπουργού Άνα Μπρνάμπιτς.
Στο βίντεο η χθεσινή ενημέρωση της κυρίας Τεπαβσέβιτς στα σερβικά ΜΜΕ:
Η Τεπαβσέβιτς εμφανίζεται σε δελτία ειδήσεων τηλεοπτικών σταθμών στο Βελιγράδι, αλλά και Διεθνών Δικτύων. Aποφεύγει να φοράει μάσκα, αλλά πάντα κυκλοφορεί με προστατευτικά γάντια.
Η αναπληρώτρια Διευθύντρια του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, αποφοίτησε από τη Σχολή Ιατρικής του Βελιγραδίου το 2001 και έλαβε το μεταπτυχιακό της δίπλωμα από την ίδια σχολή το 2006 στον τομέα της επιδημιολογίας.
Το διδακτορικό της, είχε θέμα: «Προγνωστική αξία της ποιότητας ζωής στην αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της νόσου σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας». Το 2020 εξελέγη στη θέση Βοηθού Καθηγητή στο μάθημα της Επιδημιολογίας στη Σχολή Ιατρικής. Το 2007 εκλέχτηκε επίκουρη καθηγήτρια και σήμερα είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Σχολή Ιατρικής του Βελιγραδίου. Παράλληλα είναι Διευθύντρια του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας της Σερβίας.
Έως σήμερα 66 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Σερβία λόγω κορονοϊού, ενώ τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 2.867. Από τα κρούσματα νοσηλεύονται 1.907 άτομα, από τα οποία 127 διασωληνωμένα. Ανάμεσα στα βεβαιωμένα κρούσματα είναι και ο 22χρονος γιος του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς, Ντανίλο.
Εδώ και σχεδόν τρεις εβδομάδες η Σερβία έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να αποτραπεί η εξάπλωση του κορονοϊού. Στο πλαίσιο αυτό έκλεισαν σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα και έχουν τεθεί περιορισμοί στη λειτουργία των καταστημάτων και στην κυκλοφορία των πολιτών.
Παράλληλα υπάρχει απαγόρευση εισόδου στη χώρα για όλους τους ξένους υπηκόους ενώ οι Σέρβοι πολίτες που επιστρέφουν από το εξωτερικό θα τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών στην οικία τους.
Σε όσους θα παραβιάζουν τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας επιβάλλεται αυτόφωρα ποινή φυλάκισης τριών ετών.
Πηγή: filathlos.gr