Ελληνικό «αεροπλανοφόρο»! Το σχέδιο του Στρατηγού Φλώρου για το πλωτό φρούριο «ΚΡΗΤΗ»

Πώς η Ελλάδα αποκτά άμεση προβολή ισχύος στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο – Πλήθος ενεργειών για την αναβάθμιση της Κρήτης στο επιχειρησιακό επίπεδο

Η σημαντική γεωστρατηγική θέση της Κρήτης είναι αδιαμφισβήτητη. Βρίσκεται στο χώρο μεταξύ Κεντρικής και Ανατολικής Μεσογείου και ενώνει τρεις ηπείρους. Αποτελεί ένα σημαντικότατο πόλο οικονομικών και πολιτισμικών δραστηριοτήτων, ενώ και από στρατιωτικής άποψης προσφέρει εξαιρετικές δυνατότητες λόγω της προωθημένης θέσης της νήσου, κάτι που αποδείχθηκε και στην πρόσφατη κρίση με την Τουρκία στην Nοτιοανατολική Μεσόγειο.

Σε διεθνές επίπεδο, η γεωπολιτική αξία της Κρήτης είναι επίσης διαχρονική και διαφαίνεται από την ενέργεια των ΗΠΑ να ιδρύσουν τη Ναυτική Βάση Υποστήριξης (Naval Support Activity – NSA) της Σούδας το 1969. Από τότε η συγκεκριμένη εγκατάσταση αναβαθμίζεται διαρκώς, ενώ στην πρόσφατη επίσκεψη του στην Κρήτη ο Αμερικανός Υπουργός Μάικ Πομπέο, αναγνωρίζοντας την συνεχώς αυξανόμενη αξία της, ανακοίνωσε κάτι εξαιρετικά σημαντικό. Το πιο καινούργιο πλοίο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, το ελικοπτεροφόρο USS Hershel «Woody» Williams που έχει τη δυνατότητα διεξαγωγής των πλέον σύγχρονων επιχειρήσεων, θα έχει εφεξής μόνιμη βάση στη Σούδα.

Η επιχειρησιακή αξία του νησιού αναδείχθηκε πολύ έντονα και στην πρόσφατη διαρκή κρίση με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Κρήτη αποτέλεσε μια προκεχωρημένη βάση, την οποία τα πλοία του Πολεμικού μας Ναυτικού μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για να εκτελέσουν την αποστολή τους με μεγαλύτερη ευχέρεια.

Επίσης, και για την Πολεμική μας Αεροπορία η αξία της Κρήτης αποδείχθηκε αδιαμφισβήτητη, αποτελώντας στην ουσία ένα πλωτό αεροπλανοφόρο το οποίο έδωσε τη δυνατότητα στα πολεμικά μας αεροπλάνα να βρίσκονται στην περιοχή των επιχειρήσεων σε ελάχιστο χρόνο. Θα μπορούσε λοιπόν να εξαχθεί ως συμπέρασμα ότι ο πάντα αποφασιστικός παράγοντας του χρόνου για τις επιχειρήσεις, και ο οποίος στην κρίση του Oruc Reis ήταν πολύ ιδιαίτερος λόγω της μεγάλης διάρκειας της, ήταν αυτός που ανέδειξε ακόμα περισσότερο την επιχειρησιακή αξία της Κρήτης.

Μετά από κάθε δραστηριότητα, από την πιο απλή εκπαίδευση μέχρι την πιο σοβαρή επιχειρησιακή αποστολή, εξάγονται και αξιολογούνται συμπεράσματα με σκοπό να βελτιώσουν της αποτελεσματικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Σε αυτό το πλαίσιο, αυτή η κρίση έδωσε την ευκαιρία στο ΓΕΕΘΑ να αναδείξει τα σημεία που επιδέχονται βελτίωση και να προτείνει άμεσα ενέργειες που θα αυξήσουν την επιχειρησιακή ικανότητα και την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων της Πατρίδας μας.

Με πρωτοβουλία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, προωθείται ένα πλήθος ενεργειών για την αναβάθμιση της Κρήτης στο επιχειρησιακό επίπεδο. Οι δράσεις αυτές θα δώσουν τη δυνατότητα για άμεση προβολή ισχύος στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο και μάλιστα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται η βελτίωση των λιμενικών εγκαταστάσεων με σκοπό να φιλοξενήσουν σε μόνιμη βάση μεγαλύτερο ποσοστό του Στόλου. Αναβαθμίζονται επίσης οι υποδομές της ΠΑ στο νησί, οι οποίες θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να υποστηρίζουν μεγαλύτερο αριθμό αεροπλάνων όλων των τύπων, καθώς και ελικοπτέρων για την διεξαγωγή διαφόρων τύπων επιχειρήσεων.

Οι παραπάνω ενέργειες έχουν ήδη δρομολογηθεί και οι εργασίες που θα απαιτηθούν για την επέκταση των υποδομών, θα ξεκινήσουν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, και βεβαίως δεν είναι οι μόνες. «Fortress Κρήτη» είναι το σύνθημα και σύμφωνα με αξιόπιστη πληροφόρησή μας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ το έχει στο μυαλό του ακριβώς πως πρέπει να γίνει, τι θα περιλαμβάνει και πόσο γρήγορα θα τρέξουμε, και θα το πάει «μέχρι τέλους».

Η Χώρα μας τελικά δείχνει ότι εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία που της δίνεται μέσω των κρίσεων που διέρχεται το τελευταίο χρονικό διάστημα. Μετατρέπει τις δύσκολες αυτές καταστάσεις για να πάει ένα βήμα παρακάτω και να βελτιώσει τη γεωστρατηγική αξία της. Με τη δημιουργία του «Fortress Κρήτη», αναβαθμίζεται όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο, αποκτώντας τη δυνατότητα να επεμβαίνει στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο, σε έναν χώρο στον οποίο οι εξελίξεις σήμερα αλλά και στο άμεσο προσεχές χρονικό διάστημα, θα είναι ραγδαίες. Και θα είμαστε έτοιμοι να το διαχειριστούμε με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη δυνατότητά μας να αναλαμβάνουμε βάρη τιμώντας τις φιλίες, τις συμμαχίες και τις εταιρικές μας σχέσεις.

Πηγή: newsbomb.gr