Πακιστανοί και Τούρκοι σχεδιάζουν ύποπτες κινήσεις μέσω ασκήσεων.
Νέα τουρκική αεροναυτική άσκηση με την επωνυμία “Γαλάζια Φάλαινα 2020″ ξεκινά η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο και θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Πρόκειται για την μεγαλύτερη άσκηση υποβρυχίων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η φρεγάτα του πακιστανικού πολεμικού ναυτικού PNS Zulfiqar με ένα ελικόπτερο τύπου (Al Aloutte-41) μαζί με αεροσκάφος ΑΦΝΣ (MPA) Aksazlar θα έχει έδρα από τις 30 Οκτωβρίου έως τις 10 Νοεμβρίου, τουρκική ναυτική βάση, λόγω της ασκήσεως ανθυποβρυχιακού πολέμου.
Σχέσεις Τουρκίας-Πακιστάν
Ως στενοί στρατιωτικοί σύμμαχοι, το πακιστανικό και τουρκικό πολεμικό ναυτικό διατηρούν θερμές και στενές σχέσεις έχοντας όμως σαφείς βλέψεις πλέον σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο αφού η Άγκυρα προωθεί τον δικό της άξονα στην περιοχή κατά του γνωστού άξονα ( Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου-Γαλλίας).
Οι συνεργασίες μεταξύ των δύο πολεμικών ναυτικών περιλαμβάνουν τακτικές ασκήσεις, επισκέψεις σε λιμάνια, προγράμματα αμοιβαίας εκπαίδευσης και συνεργασία στον τομέα των πληροφοριών.
“Η συμμετοχή της πακιστανικής φρεγάτας PNS Zulfiqar εκφράζεται ως έκφραση του ισχυρού δεσμού μεταξύ των δύο χωρών. Το τουρκικό πολεμικό ναυτικό αναμένεται επίσης να συμμετάσχει στη διεθνή ναυτική άσκηση AMAN, η οποία θα φιλοξενηθεί από το Πακιστάν τις πρώτες ημέρες του επόμενου έτους (2021)”, αναφέρει σημερινό τουρκικό δημοσίευμα.
Η Άγκυρα καλεί τους Πακιστανούς στο Αιγαίο με κάθε ευκαιρία έχοντας την δική της ατζέντα και σχέδια σαφέστατα.
Το Πακιστάν είναι η κύρια χώρα σε αυτό το τουρκικό σχέδιο, αφού Τούρκοι και Πακιστανοί αποφάσισαν και υλοποιούν την μόνιμη παρουσία μονάδων επιφανείας και αεροσκαφών του πακιστανικού ΠΝ στην τουρκική επιχείρηση “Ασπίδα της Μεσογείου”, την οποία έχει ενεργοποιήσει η Άγκυρα που εποφθαλμιά θαλάσσια οικόπεδα κοντά στο Καστελόριζο.
Οι Τούρκοι στην προκειμένη άσκηση θα συνεργαστούν ουσιαστικά μόνο με τους Πακιστανούς στην Α.Μεσόγειο, προετοιμάζοντάς τους για πιθανή διευρυμένη και μόνιμη παρουσία τους στην περιοχή.
Το Πακιστάν κατά το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας, έχει επιδιώξει να αποκτήσει μεγάλο αριθμό τουρκικών μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UCAV), παρά τις πολυάριθμες διαμαρτυρίες των ΗΠΑ.
Το Ισλαμαμπάντ θα παραλάβει ως γνωστόν τέσσερις τουρκικές φρεγάτες κλάσης ADA με τις τρείς από αυτές να έχουν παραληφθεί ήδη, ενώ θα είναι μεγαλύτερες σε μήκος από τις τουρκικές και θα έχουν πιο φονικούς πυραύλους.
Η Άγκυρα και προσωπικά ο Ερντογάν θέλει να εξοπλίσει το πακιστανικό ΠΝ για να τον βοηθήσει στην Α.Μεσόγειο μαζί με το Κατάρ, το Ιράν κά ώστε να δημιουργηθεί ο αποκαλούμενος τουρκικός άξονας κατά των χωρών της περιοχής.
Έτσι γίνεται κατανοητό ότι εδώ έχουμε μια «σχέση» κάτι παραπάνω από φιλική, που αγγίζει τα όρια της αμυντικής συμμαχίας για κοινούς σκοπούς στην Μεσόγειο αλλά και τον Ινδικό Ωκεανό.
Ο ισλαμικός άξονας που επιχειρεί να φέρει στην Μεσόγειο ο Ερντογάν, είναι το “κλειδί” των μελλοντικών εξελίξεων ενός πιθανού “ισλαμικού ή τουρκικού ΝΑΤΟ”, το οποίο αποτελεί και τον διακαή πόθο του Ερντογάν, ο οποίος κινείται “ανεξέλεγκτος” στην περιοχή μας.
Με “εργαλείο” την θρησκεία στην πιο ακραία μορφή της και παραδοσιακούς συμμάχους η Τουρκία “χτίζει” το δικό της σχέδιο επέκτασης επιρροής σε μια τεράστια περιοχή του πλανήτη, μέχρι όμως να δεχθεί ένα πιθανό σοβαρό πλήγμα και τα σχέδια αυτά να ακυρωθούν στην πράξη, διότι από λόγια των ισχυρών δυνάμεων χορτάσαμε.
Πηγή: pentapostagma.gr