Οι κινήσεις Παναγιωτόπουλου που φέρνουν ξανά στο προσκήνιο τα πανίσχυρα γαλλικά πλοία – Τι ζητά η Ελλάδα, τι δίνει η Γαλλία – Το ενδιαφέρον για τις αμερικανικές MMSC και τα πανίσχυρα Arleigh Burke που «πυρπολούν» τη διαπραγμάτευση.
Λίγες ώρες μετά τη νέα άρνηση των Ευρωπαίων εταίρων μας να επιβάλλουν κυρώσεις στο καθεστώς Ερντογάν για τις επιθετικές τακτικές κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, η Ελλάδα φρόντισε να στείλει σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο.
Έχοντας άλλωστε απέναντί της ένα καθεστώς αφερέγγυο, ύπουλο και επικίνδυνο, η Χώρα μας δεν έχει άλλη επιλογή από τη συνεχή ενίσχυση και αναβάθμιση που θα την καθιστούν πανίσχυρη δύναμη σε μια περιοχή που κυριολεκτικά μυρίζει μπαρούτι.
Η απάντηση λοιπόν ήρθε από τα πιο επίσημα χείλη. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, από το βήμα της Βουλής διεμήνυσε πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια ανεχόμενη τις προκλήσεις και τις επιθέσεις της Άγκυρας. Αντιθέτως, ανακοίνωσε πως τα εξοπλιστικά προγράμματα προχωρούν με ταχύτατες διαδικασίες. Όπως τόνισε μάλιστα ο ίδιος, την περίοδο Ιουλίου 2019 ως σήμερα, δηλαδή μέσα σε 17 μήνες, το υπουργείο Άμυνας ανέλαβε να τρέξει 48 χρηματοδοτημένα υποπρογράμματα αξίας 830 εκατομμυρίων ευρώ.
Προτεραιότητες για τον κ. Παναγιωτόπουλο και την στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας, αποτελούν η επίσπευση της απόκτησης των Rafale και των νέων φρεγατών, αλλά και η συντήρηση και εκσυγχρονισμός όλων των οπλικών συστημάτων που διαθέτουν και οι τρεις κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η απόκτηση των Rafale σε λίγες ολοκληρώνεται και επίσημα. Στις 23 Δεκεμβρίου, στο υπουργείο Άμυνας μπαίνουν οι υπογραφές για τα 18 μαχητικά 4,5 γενιάς, με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί να συναντώνται στην Αθήνα και να υπογράφουν την τελική συμφωνία που αλλάζει επίπεδο την Πολεμική μας Αεροπορία.
Αξίζει να σημειώσουμε πως οι διαδικασίες για ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα αυτού του μεγέθους, όπως είναι τα 18 Rafale, απαιτούνται μαραθώνιες διαπραγματεύσεις μηνών ή και ετών, διαδοχικές συναντήσεις μεταξύ τεχνικών κλιμακίων και υπουργών και συνεχές «γράψε – σβήσε» μέχρι την τελική συμφωνία. Ωστόσο, στην περίπτωση των Rafale, η τελική συμφωνία «κλείδωσε» μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες! Αυτό φυσικά πιστώνεται στον κ. Παναγιωτόπουλο, ο οποίος χάρη στην άψογη σχέση που έχει με τη Φλορανς Παρλί κατάφερε να τρέξει τις διαδικασίες και να οριστικοποιήσει την απόκτηση των πανίσχυρων γαλλικών μαχητικών που μέχρι τον Ιούνιο θα τροχοδρομήσουν με όλο τους τον οπλισμό στην 332 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα.
Ξανά στο προσκήνιο οι Belh@rra
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση του Νίκου Παναγιωτόπουλου με τη Φλοράνς Παρλί στην Αθήνα στις 23 Δεκεμβρίου δεν θα συζητηθεί μόνο το θέμα των Rafale. Άλλωστε, πρόκειται για μια συμφωνία που έχει ολοκληρωθεί.
Οι δύο υπουργοί καλούνται και πάλι να ανοίξουν το φάκελο «φρεγάτες Belh@rra» και να προσπαθήσουν να λύσουν την ομολογουμένως δύσκολη εξίσωση απόκτησής τους, την ώρα μάλιστα που οι Αμερικανοί φέρονται να έχουν προσφέρει μια ολοκληρωμένη πρόταση για τις φρεγάτες MMSC.
Οι ενδείξεις μάλιστα οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι τόσο η απόκτηση των MMSC, όσο και η ανάληψη από τους Αμερικανούς της αναβάθμισης των τεσσάρων ελληνικών «ΜΕΚΟ», σε συνδυασμός με την εμπλοκή και των Ελληνικών ναυπηγείων στη συμφωνία, αποτελούσαν μια άκρως δελεαστική πρόταση για την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού. Η διαδικασία αποστολής του ελληνικού ενδιαφέροντος βρίσκεται σε εξέλιξη, με την Αθήνα ωστόσο να ζητά ως ενδιάμεση λύση το πανίσχυρο αντιτορπιλικό Arleigh Burke, το οποίο η Ουάσινγκτον φέρεται να αρνείται πεισματικά να παραχωρήσει στον ελληνικό Στόλο για μια σειρά από λόγους που επικαλείται. Αν λοιπόν οι Αμερικανοί δεν παραχωρήσουν δύο Arleigh Burke, τότε είναι πολύ πιθανό η υπόθεση απόκτησης των MMSC να μην προχωρήσει.
Για το λόγο αυτό άλλωστε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος έσπευσε να διαμηνύσει από το βήμα της Βουλής ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει στο ζήτημα της απόκτησης νέων φρεγατών, στέλνοντας έτσι μήνυμα προς κάθε ενδιαφερόμενο «μνηστήρα».
«Όσον αφορά στην πρόκτηση των τεσσάρων φρεγατών, όχι δεν γυρίσαμε την πλάτη στη Γαλλία. Το ζήτημα αυτό είναι ακόμα ανοικτό. Το Πολεμικό Ναυτικό ψάχνει τη βέλτιστη επιλογή στη βάση και της δυνατότητας να έχουμε τα καλύτερα καράβια, αλλά και του συνολικού πακέτου, μέρος του οποίου έχει να κάνει με ναυπήγησή τους εδώ, επομένως εμπλοκή της εγχώριας Ναυπηγικής Βιομηχανίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται και φυσικά της προσφοράς μιας ικανοποιητικής για το Πολεμικό Ναυτικό ενδιάμεσης λύσης, δηλαδή πλοίων έτοιμων, μάχιμων, αποτρεπτικών που θα μπορέσουμε να έχουμε από όποιον έρθει να μας προσφέρει ό,τι καλύτερο έχει. Αυτή είναι η βάση του πακέτου και είμαστε ανοικτοί σε κάθε προσφορά και κάθε συζήτηση με οποιοδήποτε και ασφαλώς με τους Γάλλους, αλλά και με άλλους».
Φυσικά οι δηλώσεις Παναγιωτόπουλου έχουν φτάσει στο Παρίσι, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η Φλοράνς Παρλί ετοιμάζει νέα πρόταση για τις πανίσχυρες γαλλικές φρεγάτες, την οποία θα ανακοινώσει στον Έλληνα ομόλογό της στις 23 Δεκεμβρίου. Μάλιστα, ενδέχεται η πρόταση του Παρισιού ενδέχεται να περιλαμβάνει όχι δύο, αλλά τέσσερις Belh@rra σε βελτιωμένη τιμή και με κορυφαίο εξοπλισμό που ενδιαφέρει πολύ το Πολεμικό Ναυτικό. Ερωτηματικό ωστόσο αποτελεί η ενδιάμεση λύση που έχουν να προτείνουν η Γάλλοι. Τα έτοιμα πλοία δηλαδή που θα φύγουν από τον γαλλικό Στόλο και θα ενταχθούν στον ελληνικό μέχρι να προετοιμαστούν οι ελληνικές Belh@rra. Με ενδιαφέρον αναμένονται επίσης και οι προθέσεις των Γάλλων αναφορικά με την εμπλοκή των ελληνικών ναυπηγείων στο πρόγραμμα παραγωγής.
Πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στο ελληνικό «Πεντάγωνο» συμφωνούν πως οι ανάγκες ενίσχυσης του Πολεμικού Ναυτικού είναι αναμφισβήτητα τεράστιες και απαιτείται να υλοποιηθούν άμεσα.
Το ζήτημα της απόκτησης νέων φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό έχει απασχολήσει εδώ και αρκετό καιρό τόσο την στρατιωτική όσο και την πολιτική ηγεσία, με τους αξιωματικούς του Στόλου να έχουν επισημάνει πολλάκις πως οι κύριες μονάδες κρούσης της Διοίκησης Φρεγατών πρέπει να ανανεωθούν.
Αυτός είναι και ο στόχος του υπουργού Άμυνας. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος εμφανίζεται αποφασισμένος να πιέσει προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου να δρομολογηθούν εξελίξεις στο ζήτημα απόκτησης νέων πλοίων για το Πολεμικό Ναυτικό, είτε προς τις ΗΠΑ είτε προς τη Γαλλία.
Πηγή: newsbomb.gr