Οι Γάλλοι έκαναν ελκυστική την πρότασή τους για Belharra, με την ελληνική κυβέρνηση να περιμένει την τελική απάντηση από ΗΠΑ για Arleigh Burke.
Οι Belharra έγιναν ξανά ελκυστικές για το Πολεμικό Ναυτικό και όλα, όπως φαίνονται, θα κριθούν από την τελική απάντηση της κυβέρνησης Μπάιντεν, καθώς διακαής πόθος της ελληνικής πλευράς είναι η απόκτηση δύο Arleigh Burke.
Πιο αναλυτικά, την ώρα που η Ελλάδα ασχολείται με την απόκτηση της νέας φρεγάτας που θα αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά του Πολεμικού Ναυτικού τα επόμενα χρόνια, η Γαλλία επιστρέφει στο προσκήνιο καταθέτοντας νέα βελτιωμένη πρόταση.
Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε άρθρο του το Newpost.gr η γαλλική πλευρά κατέθεσε πρόταση για πώληση τεσσάρων φρεγατών Belhara με κόστος που αγγίζει τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η νέα Γαλλική πρόταση προβλέπει δύο φρεγάτες Belhara με διαμόρφωση FDI όπως δηλαδή τις έχει παραγγείλει το Γαλλικό πολεμικό ναυτικό και ακόμη δύο «φορτωμένες» με επιπλέον οπλικά συστήματα όπως επιθυμεί το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Η πρόταση δεν περιλαμβάνει το κόστος των όπλων τα οποία θα παραγγείλει η Αθήνα με τους Γάλλους να αποδεσμεύουν και τους «φονικούς» Scalp Naval εάν τους επιθυμεί το Πολεμικό Ναυτικό.
Η πρόταση της Γαλλίας είναι βελτιωμένη αφού προβλέπει σημαντικά μειωμένο κόστος αφού αντί για δύο προβλέπει τη ναυπήγηση τεσσάρων φρεγατών και μάλιστα τουλάχιστον μία από αυτές δεν έχει αντίρρηση να κατασκευαστεί σε Ελληνικό ναυπηγείο εάν υπάρχουν ευνοϊκές προϋποθέσεις. Και έρχεται να ανταγωνιστεί την Αμερικανική πρόταση για τις τέσσερις MMSC και μάλιστα με πλοία τα οποία βρίσκονται πιο κοντά στα χαρακτηριστικά τα οποία επιθυμεί το Πολεμικό Ναυτικό.
Τι περιμένει η Αθήνα
Αυτό που απασχολεί την Αθήνα στην παρούσα φάση είναι το λεγόμενο πλοίο της ενδιάμεσης λύσης καθώς ο στόλος το έχει ιδιαίτερη ανάγκη.
Η Γάλλοι φέρονται να έχουν προτείνει στην Ελλάδα την παραχώρηση δύο φρεγατών κλάσης La Fayette και μάλιστα δέχονται να αναλάβουν το κόστος εκσυγχρονισμού τους σε Γαλλικά ναυπηγεία. Τα πλοία θα είναι διαθέσιμα όπως αναφέρεται σε περίπου ένα χρόνο. Το Πολεμικό Ναυτικό πάντως επιμένει στην παραχώρηση φρεγατών Fremm και αφήνει ως εναλλακτική τις φρεγάτες La Fayette.Η Αθήνα περιμένει μέσα στον Ιανουάριο την Γαλλίδα υπουργό Άμυνας Φλοράνς Παρλί η οποία θα φέρει και την τελική πρόταση που έχει το Παρίσι για τα πλοία ενδιάμεσης λύσης. Η Φλοράνς Παρλί θα παρευρεθεί στην υπογραφή της μεγάλης συμφωνίας για την απόκτηση των 18 Rafale από την Πολεμική μας Αεροπορία.
Ποιες είναι οι φρεγάτες La Fayette
Η ανανεωμένη γαλλική πρόταση φέρεται να περιλαμβάνει ως ενδιάμεση λύση την παραχώρηση στην Ελλάδα δύο φρεγατών κλάσης La Fayette, οι οποίες όμως θα έχουν περάσει από fast track πρόγραμμα αναβάθμισης από το Παρίσι σε Γαλλικά ναυπηγεία. Ο εκσυγχρονισμός τους θα περιλαμβάνει, όπως αναφέρουν πηγές, την τοποθέτηση εκτοξευτών για αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster 15- ήταν σε κάθε περίπτωση στα σχέδια των Γάλλων για εκσυγχρονισμό- αλλά και συστήματος εγγύς προστασίας CIWS είτε Phalanx είτε RIM όπως επιθυμεί το Πολεμικό Ναυτικό να έχουν όλες οι μεγάλες Μονάδες του Στόλου.
Να σημειωθεί ότι το γαλλικό πολεμικό ναυτικό έχει στη διάθεσή του πέντε φρεγάτες κλάσης La Fayette με εκτόπισμα 3800 τόνους, οι οποίες κατασκευάστηκαν την δεκαετία του 90 και από τότε επιχειρούν συνεχώς. Η πρώτη La Fayette(F710)-έδωσε το όνομά της στην κλάση αυτών των πλοίων-ανέλαβε υπηρεσία το 1996, ενώ η τελευταία Guepratte (F714) το 2001. Πρόταση στην Αθήνα για τις La Fayette είχε γίνει και στο παρελθόν ωστόσο απορρίφθηκε αφού το Πολεμικό Ναυτικό θεώρησε ότι ο οπλισμός του πλοίου δεν ήταν επαρκής για τις επιχειρησιακές ανάγκες του Στόλου στο περιβάλλον του Αιγαίου και κυρίως σε αυτό της ανατολικής Μεσογείου.
Αντιπρόταση από τον Μπάιντεν;
Στην Ελλάδα αναμένουν την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης Μπάιντεν στις ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου για να διαπιστωθεί εάν οι Αμερικανοί αλλάξουν γραμμή και ανάψουν τελικά το «πράσινο» φως για παραχώρηση αντιτορπιλικών Arleigh Burke.
Παραχώρηση την οποία έως σήμερα αρνούνταν παρά τις έντονες πιέσεις του Πολεμικού Ναυτικού. Τόσο οι Γάλλοι όσο και οι Αμερικανοί εμφανίζονται θετικοι μέσα στη συμφωνία να περιέχεται και ο εκσυγχρονισμός των τεσσάρων MEKO κλάσης ΥΔΡΑ.
Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα και το Πολεμικό Ναυτικό επιθυμούν το μεγάλο deal για την απόφαση απόκτησης των νέων πλοίων να έχει «κλειδώσει» έως το Πάσχα.
Πηγή: pentapostagma.gr