Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα απενοχοποιούν το ρόλο των γουνοφόρων στη μετάδοση του κορονοϊού.
Τους τελευταίους μήνες η ομάδα του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του ΕΚΕΤΑ είναι επιφορτισμένη με την ευθύνη να παρακολουθεί πολύ στενά τις εκτροφές γουνοφόρων της Δυτικής Μακεδονίας. Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, προς το παρόν τουλάχιστον, η συμπεριφορά του ιού στα ζώα δεν εμπνέει ανησυχία.
Όπως και στην περίπτωση των ανθρώπων, έτσι και στις εκτροφές των μινκ από τις αναλύσεις των γονιδιωμάτων οι ερευνητές διαπιστώνουν διαφορά στα στελέχη του ιού μεταξύ εκείνων του πρώτου κύματος του Μαρτίου του 2020 και του δεύτερου, μετά το Σεπτέμβριο του 2020. Το παρήγορο στοιχείο, ωστόσο, είναι πως τα μέχρι τώρα αποτελέσματα απενοχοποιούν το ρόλο των γουνοφόρων στη μετάδοση του κορονοϊού.
Από τα μέσα Οκτωβρίου του 2020, όταν και σήμανε συναγερμός σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, λόγω των κρουσμάτων σε φάρμες μινκ στη Δανία και την Ολλανδία, σε εκτροφές στη Δυτική Μακεδονία όπου τα ζώα νόσησαν φαίνεται πως έχει επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης.
Εκτός από τους συνεχείς δειγματοληπτικούς ελέγχους, το Ινστιτούτο σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και τον ΕΟΔΥ, προκειμένου να απομειώσει την πιθανότητα μετάδοσης του ιού έχει θεσπίσει πρόσθετα μέτρα βιοασφάλειας για το προσωπικό στις εποπτευόμενες φάρμες.
Μέχρι στιγμής μοριακά έχουν ελεγχθεί 29 εκτροφές γουνοφόρων, που εμφάνισαν κάποια συμπτώματα ή επειδή κάποιες εργαζόμενοι σε αυτές βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, είτε γιατί κάποια ζώα φάνηκε κλινικά να έχουν συμπτώματα. Θετικές βρέθηκαν οι περίπου 20 εκτροφές, ενώ οι αναλύσεις συνεχίζονται σε τακτική περιοδική βάση.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωδών Νοσημάτων Ζώων του ΑΠΘ Σπύρο Κρήτα είναι πιθανόν σε ένα ζώο να συνυπάρχουν 2-3 διαφορετικά στελέχη, αλλά τις περισσότερες φορές επικρατούν πιο ήπιες μεταλλάξεις. Τον περασμένο Μάιο στην Ολλανδία και αργότερα στη Δανία έγιναν μαζικές θανατώσεις ζώων προληπτικά, επειδή αν μολυνθεί ένα μινκ θα μπορούσε να το μεταδώσει σε χιλιάδες άλλα και θα ήταν μεγαλύτερες οι πιθανότητες να εμφανιστεί μια μετάλλαξη, χωρίς να μπορούμε να προβλέψουμε τις πιθανές επιπτώσεις.
Πηγή: newsitamea.gr