Η Κίνα τόνισε στον Αμερικανό απεσταλμένο για την κλιματική αλλαγή, τον Τζον Κέρι, ότι οι ΗΠΑ πρέπει να «αναλάβουν τις ευθύνες τους», ενώ συνηγόρησε υπέρ της σινοαμερικανικής συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα, ανέφερε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών (2013-2017) του Μπαράκ Ομπάμα πραγματοποιεί από την Τετάρτη έως σήμερα Σάββατο στη Σανγκάη (ανατολικά) την πρώτη επίσκεψη στην Κίνα υψηλόβαθμου αξιωματούχου της κυβέρνησης Μπάιντεν από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο νέος Αμερικανός πρόεδρος.
Το ταξίδι του Κέρι είχε στόχο να προετοιμάσει τη διαδικτυακή σύνοδο κορυφής για το κλίμα που διοργανώνεται την επόμενη εβδομάδα, με πρωτοβουλία του Τζο Μπάιντεν. Συζητήσεις κατά τις οποίες το Πεκίνο και η Ουάσιγκτον αναμένεται να αφήσουν προσωρινά στην άκρη τις πολλές διαφορές τους.
«Η Κίνα δίνει μεγάλη σημασία στον διάλογο και στη συνεργασία με τις ΗΠΑ για την κλιματική αλλαγή», είπε χθες ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Χαν Τζενγκ στον Αμερικανό απεσταλμένο, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.
«Χαιρετίζουμε την επιστροφή των ΗΠΑ στη συμφωνία του Παρισιού, αναμένουμε ότι θα διασφαλίσουν αυτή τη συμφωνία, θα αναλάβουν τις ευθύνες τους και θα προχωρήσουν στις συνεισφορές που είναι επιβεβλημένες», υπογράμμισε ο Χαν από το Πεκίνο στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τον Κέρι.
Την πρώτη του ημέρα στον Λευκό Οίκο, στις 20 Ιανουαρίου, ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε διάταγμα για την επιστροφή των ΗΠΑ στη συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, την οποία είχε εγκαταλείψει ο Ντόναλντ Τραμπ πριν από τέσσερα χρόνια.
«Σε καμία περίπτωση δεν είναι μια θριαμβευτική επιστροφή. Μάλλον πρόκειται για έναν κακό μαθητή που επιστρέφει στα σχολικά θρανία αφού έχασε μαθήματα», δήλωσε την Πέμπτη σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Τζάο Λιτζιάν, εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας, συνοψίζοντας τη θέση του Πεκίνου.
Παράλληλα, κάλεσε την Ουάσιγκτον να «εξηγήσει πώς θα καλύψει το κενό που άφησε εδώ και τέσσερα χρόνια», κυρίως σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση στο Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα, μηχανισμό του ΟΗΕ με στόχο τη μεταβίβαση κεφαλαίων από τις πλούσιες χώρες προς αυτές που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή.
Πριν από το ταξίδι του, ο Τζον Κέρι χαρακτήρισε σημαντική τη συνεργασία με την Κίνα για το κλίμα. Η ασιατική χώρα κατατάσσεται αυτή τη στιγμή σε απόλυτα μεγέθη πρώτη στον κόσμο σε εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (σχεδόν το 30% του συνόλου). Παρά τις σινοαμερικανικές εντάσεις, από το εμπόριο μέχρι το Χονγκ Κονγκ, από την Ταϊβάν ως την τύχη των μουσουλμάνων Ουϊγούρων στην Κίνα, η συνεργασία Πεκίνου-Ουάσινγκτον είναι κρίσιμη για την επιτυχία των πρωτοβουλιών για το κλίμα.
Πηγή: newsbeast.gr