Στη χαλάρωση των περιορισμών μετά το Πάσχα αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε λίγες ώρες μετά το διάγγελμά του, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθησή του ότι «το καλύτερο εμβόλιο είναι το γρηγορότερο».
Αιτιολογώντας την απόφαση να μην επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, ο πρωθυπουργός μιλώντας στον Alpha, σημείωσε: «Αποφασίσαμε μετά από τις εισηγήσεις της επιτροπής να μην επιτραπούν μετακινήσεις το Πάσχα. Είναι ένα αντιστάθμισμα για το άνοιγμα που θα ακολουθήσει. Καταλαβαίνουμε την κούραση της κοινωνίας, αλλά η περιπέτεια τελειώνει», είπε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης.
«Το 2021 δεν είναι 2020, μπορεί να μην μπορούμε να μετακινηθούμε στα χωριά μας και τα νησιά μας, οι εκκλησίες όμως θα λειτουργήσουν. Τώρα γνωρίζουμε πράγματα που δεν τα γνωρίζαμε. Υπήρχε ο φόβος του νέου ιού, υπήρχε καθολική συμμόρφωση. Ήμασταν εξαιρετικά επιτυχημένοι στην πρώτη φάση», πρόσθεσε.
«Δεν γνωρίζαμε πώς θα τελειώσει αυτή η περιπέτεια. Είχαμε υποψίες για δεύτερο κύμα, δεν είχαμε σίγουρες απαντήσεις για τα εμβόλια. Τα εμβόλια είναι η λύση στο πρόβλημα. Παρά το γεγονός ότι το Πάσχα του 2021 θα είμαστε στην Αθήνα, είμαστε αισιόδοξοι και χαμογελαστοί», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά»
«Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Το άνοιγμα το οποίο κάνουμε είναι ελεγχόμενο και οργανωμένο. Όταν οι πολίτες γνωρίζουν τι θα συμβεί είναι λιγότεροι επιρρεπείς σε παραβατικές συμπεριφορές. Προτιμώ κάποιος να βγει έξω να φάει σε εξωτερικό χώρο με όλα τα μέτρα ασφάλειας, παρά να βρεθεί σε ένα σπίτι που κανείς δεν θα τον επιτηρεί. Η κοινωνία και οι πολίτες συμμορφώνονται όταν μπορούμε να τους περιγράψουμε με όση ασφάλεια μπορεί να γίνει τι θα συμβεί αύριο και μεθαύριο», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
«Το γεγονός ότι έχουμε τόσα εμβόλια ασφαλή και αποτελεσματικά είναι ένα θαύμα της επιστήμης», τόνισε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι «εμείς δεν σταματήσαμε τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca». «Η πιθανότητα να πάθεις κάτι από εμβόλιο είναι απειροελάχιστη. Είναι πιθανότερο να τρακάρεις πηγαίνοντας στο εμβολιαστικό κέντρο. Και σίγουρα είναι πιο πιθανό να κολλήσεις Covid. Όλα τα φάρμακα έχουν παρενέργειες, αλλά πρέπει να σταθμίσουμε όλα τα δεδομένα», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Σε ό,τι αφορά τις συνεδριάσεις των λοιμωξιολόγων, o κ. Μητσοτάκης είπε ότι η κυβέρνηση αποφασίζει και όχι οι ειδικοί. «Κατά κανόνα, 9 στις 10 φορές, 95 στις 100 φορές, έχουμε συνταχθεί απόλυτα με τις προτάσεις των ειδικών», ανέφερε. «Τον Ιανουάριο, όταν κάναμε αυστηρό lockdown, ήταν δική μας απόφαση, όχι της επιτροπής», τόνισε.
Οι νέοι να χτίσουν κίνημα υπέρ του εμβολιασμού
«Θέλω να κάνω μια έκκληση προς όλες και προς όλους. Ας δείξουμε σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Οι νέοι μας να διοχετεύσουν την ορμή και τον ενθουσιασμό τους για να γίνει κίνημα υπέρ του εμβολιασμού. Τη Μεγάλη Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα για τους 30άρηδες, ας διοχετεύσουμε εκεί την ενέργειά μας. Ανοίγει η εστία άρα δεν υπάρχει δικαιολογία για το που θα πάει ο καθένας, έρχεται και Μεγάλη Εβδομάδα, ας δείξουμε λίγο περισσότερη εγκράτεια», υπογράμμισε στη συνέχεια.
«Όταν αποφασίσαμε να κλείσουμε στα τέλη Ιανουαρίου πολλοί αμφισβήτησαν την επιλογή μας. Αυτός είναι ο λόγος που δεν γίναμε Πορτογαλία και το σύστημα Υγείας άντεξε, αντέχει και θα αντέχει», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σχετικά με το άνοιγμα παρά τα υψηλά επιδημιολογικά δεδομένα, συμπλήρωσε: «Η τάση είναι πτωτική, μειώνεται ο δείκτης θετικότητας. Για εμένα είναι το πιο σημαντικό στοιχείο. Κάθε εβδομάδα που περνάει, χτίζουμε τείχος ανοσίας. Γνωρίζουμε ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, ο καιρός είναι σύμμαχος. Το άνοιγμα είναι ελεγχόμενο και οργανωμένο».
«Η Ελλάδα τα κατάφερε καλά. Είναι δύσκολο να το λέμε όταν υπάρχουν 10.000 νεκροί, αλλά η διαχείριση της πανδημίας ανέδειξε υγιείς δυνάμεις μέσα στην κοινωνία. Θεωρώ ότι πλέον εμπιστευόμαστε περισσότερο το κράτος από ότι πριν έναν χρόνο. Είναι μια επιτυχία της χώρας, όχι κομματική», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Για κάποιους ο εμβολιασμός θα γίνει υποχρεωτικός»
«Θεωρώ ότι η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κάποιων εργαζόμενων – ειδικά των υγειονομικών- πρέπει να ανοίξει. Φέτος ή του χρόνου ενδεχομένως να χρειαστεί να κάνουμε ένα δεύτερο εμβόλιο. Τότε θα πρέπει να κάνουμε αυτή τη συζήτηση», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι δεν θέλει να ανοίξει αυτή τη συζήτηση τώρα, αλλά αργότερα το καλοκαίρι και το φθινόπωρο θα ολοκληρωθεί.
«Το όριο του υποχρεωτικού εμβολιασμού θα είναι αυστηρά προσδιορισμένο» τόνισε, ενώ εκτίμησε ότι και οι νέοι θα σπεύσουν να κάνουν το εμβόλιο και είπε ότι θα υπάρχουν και καινούργια μονοδοσικά εμβόλια.
«Το καλύτερο εμβόλιο είναι το γρηγορότερο. Αυτό που μπορείς να κάνεις πιο γρήγορα» τόνισε, ενώ για τους αρνητές σημείωσε ότι είναι ελάχιστοι και μερικές φορές τούς δίνουμε μεγαλύτερη σημασία. Είπε ότι για self test υπήρχε καχυποψία. «Περνάει τη σκυτάλη της υπευθυνότητας στον πολίτη. Όπως και το εμβόλιο είναι ατομική πράξη υπευθυνότητας», συνέχισε και ανακοίνωσε ότι θα προμηθευτούμε σε χαμηλή τιμή self test τώρα που τα χρειαζόμαστε. «Επειδή κάνουμε πολλά περισσότερα τεστ η θετικότητα της Ελλάδος είναι πράσινη», πρόσθεσε.
Σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα
«Το αντιστάθμισμα θα είναι σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Στις 3 Μαΐου θα μπορέσουν να ανοίξουν εστιατόρια, καφετέριες, θα πάει το ωράριο στις 23:00. Είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι είμαστε στο τέλος της περιπέτειας. Το 2021 δεν είναι 2020. Οι Εκκλησίες θα λειτουργήσουν. Το σημαντικότερο είναι ότι γνωρίζουμε πράγματα που πριν ένα χρόνο δεν τα γνωρίζαμε. Τότε δεν γνωρίζαμε πώς θα τελειώσει η περιπέτεια. Τώρα ξέρουμε ότι τα εμβόλια είναι η τελική απάντηση στο πρόβλημα του κορωνοϊού», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Αυτό που θα συμβεί στην οικονομία θα μοιάζει με τέλος πολέμου»
«Χτίζουμε μεθοδικά την επόμενη ημέρα μετά την πανδημία. Όλα αυτά τα είχαμε πει και τα υλοποιούμε. Είναι μόνιμα μέτρα μείωσης φορολογίας και της προκαταβολής. Υπάρχει εμπιστοσύνη στη χώρα. Αυτό που μας ενδιέφερε ήταν να μην γίνουν απολύσεις. Σε μεγάλο βαθμό το έχουμε πετύχει. Μας ενδιαφέρει να έχουμε ανάκαμψη από την οποία θα ωφεληθούν όλοι», δήλωσε ο πρωθυπουργός για τα μέτρα μείωσης της φορολογίας που ανακοίνωσε σήμερα, υπογραμμίζοντας πως όσα είπε είναι συνεπή με το προεκλογικό πρόγραμμα της κυβέρνησης.
«Η ανάκαμψη θα είναι πολύ ισχυρή. Έχει σημασία η ποιότητα της ανάκαμψης. Να συνδέεται με επενδύσεις, εξωστρέφεια, καινοτομία. Έχουμε όπλο το Ταμείο Ανάκαμψης», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Είχαμε ύφεση 8,2%. Πολύ βαθιά. Έχει άλλα χαρακτηριστικά όμως από προηγούμενες υφέσεις. Αυτό το οποίο θα συμβεί θα μοιάζει με τέλος πολέμου. Τα τραύματα στον παραγωγικό ιστό δεν θα είναι τόσο βαθιά όσο εκτιμούμε», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.
«Η αποσωλήνωση της οικονομίας θα γίνει σταδιακά», επισήμανε ο πρωθυπουργός, ενώ ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν δράσεις στήριξης αντίστοιχες με την εστίαση για τα γυμναστήρια, τους παιδότοπους και άλλες επιχειρήσεις.
Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση σκοπεύει να πάει σε διαγραφή χρεών, κάλεσε όσους το υπόσχονται να πουν πώς θα το κάνουν.
Τι συνέβη μεταξύ Δένδια – Τσαβούσογλου
Ερωτηθείς για το τι συνέβη στην Άγκυρα με την αντιπαράθεση Δένδια – Τσαβούσογλου, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Ήταν άψογος ο χειρισμός του κ. Δένδια. Απάντησε στον κ. Τσαβούσογλου με ευπρέπεια και ευγένεια». Πρόσθεσε δε ότι είχε δώσει ρητή εντολή τον Έλληνα ΥΠΕΞ: «Δεν θα αφήσεις καμία πρόκληση αναπάντητη» αλλά απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι το πλαίσιο διαλόγου υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών. Απέφυγε επίσης να απαντήσει σε εμπρηστικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να υπερασπίζεται τόσο τα κυριαρχικά της δικαιώματα όσο και να τείνει χείρα φιλίας στην γείτονα χώρα.
«Η συνάντηση με τον Ερντογάν δεν θα αργήσει»
«Στην πρώτη μου συνάντηση με τον κ. Ερντογάν είχα εκφράσει την πρόθεσή μου να βρούμε ένα modus vivendi μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας. Δεν το έχουμε βρει ακόμη αλλά σήμερα είμαστε σε καλύτερη θέση».
Ερωτηθείς για το αν ο Τούρκος πρόεδρος του έστειλε κάποιο μήνυμα μέσω του κ. Δένδια αρκέστηκε να απαντήσει: «Και να μου έστελνε δεν θα σας το έλεγα». Όσο για την επικείμενη συνάντηση με τον Ερντογάν, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι «θα γίνει και δεν θα αργήσει», προσθέτοντας ότι δεν θα έπρεπε να «αποτελεί είδηση».
Πηγή: zougla.gr