Οι πλούσιοι που αγόραζαν πολλά και πανάκριβα αντικείμενα κάποτε ονομάζονταν συλλέκτες. Τώρα απλά ανήκουν σε μία ευρύτερα: είναι όλοι επενδυτές.
Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι πέρασαν τον τελευταίο χρόνο τοποθετώντας κεφάλαια σε μη δοκιμασμένες, νέες εταιρείς, κάποιες από τις οποίες δεν έχουν ακόμη παράξει προϊόν πόσο μάλλον κέρδη.
Είναι που κατά την πανδημία κάθε αγορά πολυτελοιύς αγαθού έτεινε να ονομάζεται εναλλακτική επένδυση, όπως αναφέρουν οι New York Times. Πολλοί όμιλοι πολυτελών αγαθών δεν θέλησαν να μιλήσουν στους New York Times για την τάση αυτή. Δεν θεωρούσαν και πολύ ωραίο να μιλάνε για τα σκουλαρήκια των 90.000 δολαρίων που ξεπούλησαν σε μία περίοδο δυστυχίας και αυξανόμενων εισοδηματικών ανισοτήτων.
Ο Τζον Ντέμσι, πρόεδρος του ομίλου Estée Lauder Cos., ομολογεί ότι και ο ίδιος έπεσε στην παγίδα κατά την πανδημία. «Πουλάω ρολόγια χειρός, αγοράζω ρολόγια. Είναι τρελό. Δεν έχω κανέναν λόγο να αγοράσω ένα ρολόι. Είμαι στο σπίτι σε έναν υπολογιστή. Η ώρα είναι ακριβώς μπροστά μου. Γιατί να κοιτάξω τον καρπό μου; Αλλά θέλω να αγοράσω κάτι», λέει.
Τα Rolex Day-Dates που το 2020 έπιαναν στη δευτερογενή αγορά 30.000 δολάρια, τώρα βλέπουν την τιμή τους να έχει ανέβει στα 50.000 δολάρια σε site μεταπώλησης. Το Nautilus 5980 του Patek Philippe είχε τιμή λιανικής 85.000, αλλά τώρα δύσκολα το βρίσκει κανείς κάτω από τα 200.000 δολάρια.
Από τραπεζάκια σαλονιού μέχρι αυτοκίνητα
Τα αυτοκίνητα είναι μία άλλη αδυναμία. Το 2020 μία Porsche 911 Carrera RS του 1973 πωλήθηκε έναντι 560.000 δολαρίων. Σήμερα η τιμή της είναι στα 1,2 εκατομμύρια δολάρια.
Ένα ζευγάρι καρέκλες από τον φημισμένο Ιάπωνα George Nakashima, που το 2019 έκαναν περίπου 10.000 δολάρια, τον Οκτώβριο του 2020 πωλήθηκαν έναντι 23.750 δολαρίων σε δημοπρασία στο Σικάγο. Ένα τραπεζάκι του καφέ από τον Βρετανό αρχιτέκτονα H. Robsjohn Gibbings, του οποίου το όνομα δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό έξω από τον κόσμο των επίπλων, πωλήθηκε έναντι 237.500 δολαρίων τον Δεκέμβριο.
Τον Φεβρουάριο ένα ψηφιακό έργο τέχνης με τον Ντόναλντ Τραμπ να κοιτάζει προς τα κάτω, το γρασίδι, καλυμμένος με λέξεις, όπως loser, πουλήθηκε έναντι 6,6 εκατ. δολαρίων. Ήταν ποσό – ρεκόρ για ένα NFT εκείνη την εποχή. Το ρεκόρ έσπασε δύο εβδομάδες αργότερα όταν ο οίκος Christie’s πούλησε ένα άλλο NFT, το Beeple, αυτή τη φορά έναντι 69 εκατ. δολαρίων.
Πηγή: New York Times, skai.gr