Η μάσκα και το εμβόλιο είναι το απόλυτο «όπλο» κατά της μετάλλαξης Δέλτα. Ο Νίκος Σύψας, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, προειδοποίησε για την πολύ μεταδοτική μετάλλαξη, προέβλεψε ότι μέσα στο καλοκαίρι αυτή θα επικρατήσει στην Ελλάδα και ζήτησε να εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν κάνει ήδη.
Είναι τόσο μεταδοτική η μετάλλαξη Δέλτα που μπορεί να μεταδοθεί ακόμα και όταν διασταυρωθούμε με έναν άνθρωπο στον δρόμο χωρίς μάσκες, είπε ο Νίκος Σύψας μιλώντας το πρωί της Τρίτης (06.07.2021) στο MEGA.
«Πλέον βρισκόμαστε μια ανάσα από το τέταρτο κύμα της πανδημίας» είπε ο Νίκος Σύψας και τόνισε πως ήδη στην Ελλάδα υπάρχουν κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα και «σύντομα θα καλύψει όλη την Ελλάδα, επομένως δεδομένου ότι έχουμε ένα μεγάλο κομμάτι του λαού μας ανεμβολίαστο περιμένουμε να έρθει το επόμενο κύμα το οποίο πλησιάζει και το αναμένουμε γύρω στα μέσα Αυγούστου».
«Φοράμε παντού μάσκα και το καλοκαίρι, είναι μια απόφαση που έγινε δεκτή και από την πολιτεία. Η σύσταση της επιτροπής είναι να φοράμε την μάσκα. Η μετάλλαξη «Δέλτα» μπορεί να μεταδοθεί ακόμα και όταν διασταυρωθούμε με έναν άνθρωπο στον δρόμο χωρίς μάσκες», διεμήνυσε.
Περιγράφοντας πόσο επικίνδυνη είναι η μετάλλαξη Δέλτα, ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής Λοιμωξιολόγων σημείωσε ότι «μέχρι στιγμής προσβάλλει νέους ανθρώπους, ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων είναι τα 27 έτη. Όσο περιορίζεται εκεί έχουμε λίγες νοσηλείες και τα νοσοκομεία δεν πιέζονται. Το πρόβλημα είναι όταν ο ιός περάσει σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή με υποκείμενα νοσήματα που δεν έχουν εμβολιαστεί κι εκεί θα πιεστεί το ΕΣΥ».
Για νέο lockdown: Οι πιθανότητες είναι χαμηλότερες από πέρυσι. Όμως δεν είναι μηδέν
Ο Νίκος Σύψας επεσήμανε ότι η Δέλτα «είναι ήπια η μετάλλαξη μεν, λιγότερες πιθανότητες έχεις αν είσαι νέος άνθρωπος να μπεις στη Μονάδα, αλλά δεν είναι μηδενικές και δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε έναν νέο άνθρωπο. Αν χάσουμε ένα έφηβο θα είναι μια ανείπωτη τραγωδία».
Το παγκόσμιο φαινόμενο
Κατά τον καθηγητή, το μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων είναι… παγκόσμιο φαινόμενο. Όπως είπε, υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων. «Αυτοί που είναι αρνητές και παρασύρονται από μυθεύματα και εκείνοι που το αναβάλουν. Η δεύτερη κατηγορία είναι αυτή που πρέπει να επικεντρώσουμε. Τον Μάη άρχισε να πέφτει η επιδημία, χαλαρώσαμε. Αυτό μαζί με την αρνητική δημοσιότητα των παρενεργειών συντέλεσαν να έχουμε αναβλητικότητα και διστακτικότητα. Η νέα πραγματικότητα, η μετάλλαξη πρέπει να μας κάνει να το ξανασκεφτούμε», επεσήμανε.
«Ο ιός διασπείρεται σιωπηλά και κάποια στιγμή όταν υπάρξει μεγάλη διασπορά θα δούμε το κύμα να έρχεται»
Χαρακτήρισε «φοβερά άδικο για έναν συμπολίτη μας να βρεθεί διασωληνωμένος ή στο νοσοκομείο ενώ μπορεί να κάνει το εμβόλιο» και ζήτησε «να ξεπεράσουμε κάθε διστακτικότητα. Έχουν εμβολιαστεί 5 εκατ. Έλληνες. Ο καθένας από εμάς που θέλει να ζήσει τη ζωή του, πρέπει να πάει να εμβολιαστεί».
Όσον αφορά στα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, ο Νίκος Σύψας έκρινε ότι «ο ιός διασπείρεται σιωπηλά και κάποια στιγμή όταν υπάρξει μεγάλη διασπορά θα δούμε το κύμα να έρχεται. Ο εμβολιασμένος μπορεί να μεταδώσει αλλά σε ποσοστό 10%. Επίσης ο εμβολιασμένος δεν θα νοσήσει βαριά. Υπάρχει ένα 20-30% ατόμων που κινδυνεύουν από τον ιό και δεν έχει εμβολιαστεί. Είναι τεράστια ανάγκη να εμβολιαστούν τα ευπαθή άτομα».
Όχι υποχρεωτικότητα, πειθώς και συναίνεση
Ο Νίκος Σύψας απάντησε και στο πότε θα μπορούσε να γίνει ο εμβολιασμός υποχρεωτικός. «Τα εμβόλια έχουν πάρει άδεια επείγουσας χρήσης γι’ αυτό χρειάζεται η συναίνεση του πολίτη. Όμως οι εταιρείες έχουν υποβάλλει αίτημα για πλήρη άδεια. Στην περίπτωση αυτή μπορεί νομικά να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός. Εκπαιδευτικοί και άτομα που ασχολούνται με ανθρώπους σε ευπαθείς ομάδες θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικός. Μέσα στο καλοκαίρι θα πάρουν πλήρη αδειοδότηση τα εμβόλια».
Για τον εμβολιασμό των παιδιών, είπε: «Για να συνεχίσει να λειτουργεί το σχολείο θα έπρεπε να εμβολιαστούν τα παιδιά, ένας δεύτερος λόγος είναι να μηδενίσουμε τον κίνδυνο βαριάς νόσησης. Να μην χάσουμε κανέναν έφηβο, κανένα παιδί από κορονοϊό. Η μελέτη δεν έχει δείξει σημαντικές παρενέργειες. Τα δεδομένα ασφάλειας μέχρι στιγμής είναι πολύ ικανοποιητικά».
Κατά την άποψή του, όμως δεν θα γίνει ποτέ υποχρεωτικός ο εμβολιασμός. Γιατί, όπως είπε, δεν χρειάζεται υποχρεωτικότητα αλλά πειθώ και συναίνεση. Τα εμβόλια που χρησιμοποιούμε δεν μπορούν να κάνουν καμία μακροχρόνια παρενέργεια».
Διευκρίνισε μάλιστα ότι το εμβόλιο δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση την γονιμότητα των γυναικών, συστήνοντας στις γυναίκες να εμβολιαστούν.
Πηγή: newsit.gr