Οι προβλέψεις των ειδικών για τη μετάλλαξη «Δέλτα» που θα έχει επικρατήσει πλήρως στη χώρα μας μέχρι τα τέλη Αυγούστου
Προβληματισμό και ανησυχία συνεχίζει να προκαλεί τόσο στην επιστημονική κοινότητα όσο και στην κυβέρνηση η μετάλλαξη «Δέλτα» η οποία έχει αρχίσει και επικρατεί στη χώρα μας.
Τις προβλέψεις των ειδικών, για επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα στην κοινότητα, επιβεβαίωσε και η χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ σύμφωνα με την οποια από τους 865 ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν, ανιχνεύτηκαν 760 δείγματα με στελέχη μεταλλάξεων. Από αυτά, τα 466 αφορούσαν τη μετάλλαξη Δέλτα, κάτι που μεταφράζεται σε ποσοστό 61% και δείχνει την επικράτηση του εν λόγω στελέχους έναντι του αρχικού, αλλά και των υπόλοιπων που είχαν ανιχνευθεί κατά καιρούς.
Το πρωί της Τρίτης η Βάνα Παπαευαγγέλου, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και καθηγήτρια Παιδιατρικής, μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η μετάλλαξη «Δέλτα» θα επικρατήσει σε όλη τη χώρα.
«Θεωρώ δεδομένο πως θα επικρατήσει η μετάλλαξη Δέλτα στην χώρα μας όπως συνέβη σε όλον τον κόσμο», ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου εκτιμώντας παράλληλα πως η συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι παντού στην Ελλάδα και ο καθένας είτε στο σπίτι του είτε στις διακοπές του θα πρέπει να έχει το νου του και να κάνει ότι ξέρει.
Η μετάλλαξη «Δέλτα» μεταδίδεται εύκολα και σε ανοικτούς χώρους
Ο κορονοϊός μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα με τη μετάλλαξη δέλτα όχι μόνο σε κλειστούς χώρους αλλά και σε ανοιχτούς όπου υπάρχει συγχρωτισμός, επανέλαβε η κ. Παπαευαγγέλου.
Όπως τόνισε «στην πρώτη φάση της πανδημίας λέγαμε ότι χρειάζονται 15 λεπτά έκθεσης χωρίς μάσκα σε κλειστό χώρο για να νοσήσει κανείς. Τώρα αρκεί ο συγχρωτισμός σε ανοιχτό χώρο, δεν έχει σημασία αν είναι 5 ή 10 λεπτά. Θέλει να φοράμε τη μάσκα και σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός».
Γιατί η μετάλλαξη «Δέλτα» αυξάνει τις πιθανότητες για σοβαρή λοίμωξη
To βράδυ της Δευτέρας ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής έκρουσε καμπανάκι κινδύνου ότι η μετάλλαξη «Δέλτα» πιθανότατα έχει μεγαλύτερη παθογονικότητα σε σχέση με τις προηγούμενες.
«Η πρώτη απλή ανάγνωση δείχνει σαν να είναι λιγότερο παθογόνος, γιατί έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα σε νέους και πολύ περισσότερους εμβολιασμένους. Πρέπει όμως να γίνει πολύ πιο προσεκτική ανάγνωση των δεδομένων που έχουμε, να συγκρίνουμε ηλικίες, άτομα που ανήκουν στο ίδιο φύλο, με ίδια υποκείμενα νοσήματα, να δούμε πώς συμπεριφέρθηκαν στο πρώτο επιδημικό κύμα, πώς στο δεύτερο, στο τρίτο κοκ. και να καταλάβουμε αν πραγματικά έχει μεταβληθεί η παθογονικότητα, η ικανότητα δηλαδή να σκοτώνει τον ξενιστή. Για παράδειγμα, δεδομένα που έρχονται από τον Καναδά δείχνουν ότι η παθογονικότητα έχει αυξηθεί».
«Όταν ο ιός θα σκοτώσει αργότερα τον ξενιστή του δεν τον ενδιαφέρει πια τον ιό να συνεχίσει να μη σκοτώνει τον ξενιστή που έχει προσβάλει. Έτσι, από τις πρώτες ενδείξεις του αυξημένου ιικού φορτίου είναι πολύ μεγαλύτερο από τις προηγούμενες μεταλλάξεις που είχαν επικρατήσει. Φαίνεται τελικά να είναι ένας παράγοντας που μάλλον αυξάνει κι όχι μειώνει την ικανότητα του ιού να προκαλεί σοβαρή λοίμωξη», εξήγησε ο κ. Τσακρής στον ΣΚΑΪ.
«Η μόλυνση θα επικρατήσει, κανένας δεν θα ξεφύγει από τον κορονoϊό»
Μετά το τέλος της εφημερίας στο Νοσοκομείο Παπανικολάου σημειώθηκαν αρκετές προσελεύσεις νέων ατόμων με πυρετό, με ελαφρά συμπτωματολογία και εμβολιασμένων. Παράλληλα, υπήρχαν λίγες εισαγωγές και καμία εισαγωγή σε ΜΕΘ, όπως τόνισε στο Mega ο Νίκος Καπραβέλος, Διευθυντής ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου.
«Η μόλυνση θα επικρατήσει, κανένας δεν θα ξεφύγει από τον κορονoϊό. Το θέμα είναι το μετατρέψουμε σε διαχειρίσιμη απειλή», υπογράμμισε και έκανε έκκληση για επιτάχυνση των εμβολιασμών, ιδιαίτερα για τις ηλικίες άνω των 50 ετών.
«Η συμπτωματολογία δεν έχει μεγάλη διαφορά από τα προηγούμενα κύματα. Παρόλα αυτά είναι μια νόσος που χτυπάει πολλά συστήματα και δεν ξέρεις πώς να σου τη φέρει. Η μετάλλαξη Δέλτα έχει γίνει μέσα σε μια εποχή που μπορούν να επιδρούν άλλοι παράγοντες, όπως ο συνωστισμός λόγω καλοκαιριού. Επίσης, δεν έχουμε πέτυχει τον εμβολιαστικό στόχο που θέσαμε εξαρχής και δεν θα τον πέτυχουμε και τον Αύγουστο. Οπότε τον Αύγουστο θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», τόνισε από την πλευρά του ο Στυλιανός Λουκίδης, καθηγητής Πνευμονολογίας.
Πηγή: newsbomb.gr