Είναι γνωστό ότι η καφεΐνη του καφέ είναι διεγερτική ουσία και ως τέτοια φημίζεται για την τόνωση και την εγρήγορση που μας προσφέρει.
Ο οργανισμός κάθε ανθρώπου ωστόσο, παρουσιάζει διαφορετική ανταπόκριση στην καφεΐνη, ανάλογα με τον πόσο ευαίσθητος είναι στη συγκεκριμένη ουσία.
Ενώ κάποιοι μπορούν να καταναλώσουν αρκετά φλιτζάνια καφέ μέσα στην ημέρα χωρίς να αντιμετωπίζουν προβλήματα αϋπνίας ή νευρικότητας, άλλοι χάνουν τον ύπνο τους ακόμη και μετά από μόλις ένα φλιτζάνι.
Άλλοτε πάλι η κατανάλωση καφέ οδηγεί σε ένα επίμονο αίσθημα κούρασης και ατονίας.
Δείτε τους τρεις βασικούς λόγους που εξηγούν αυτό το παράδοξο φαινόμενο:
Η καφεΐνη μπλοκάρει την αδενοσίνη: Η αδενοσίνη είναι μια χημική ουσία του κεντρικού νευρικού συστήματος που ρυθμίζει τον κύκλο του ύπνου. Από τη στιγμή που ξυπνάμε, τα επίπεδα της αδενοσίνης σταδιακά ανεβαίνουν και όσο περνούν οι ώρες και πλησιάζουμε προς το βράδυ προωθούν το αίσθημα της υπνηλίας. Όταν κοιμόμαστε, τα επίπεδα της αδενοσίνης πέφτουν. Η καφεΐνη του καφέ εμποδίζει τους υποδοχείς της αδενοσίνης στον εγκέφαλο να ενωθούν με αυτή, χωρίς όμως να διακόπτει την ίδια την παραγωγή της αδενοσίνης. Αυτό συνεπάγεται πως όταν η επίδραση της καφεΐνης εξασθενήσει η συσσωρευμένη αδενοσίνη σπεύδει μαζικά προς τους υποδοχείς της, με αποτέλεσμα να κάνει την εμφάνισή του ένα ξαφνικό «κύμα» κούρασης και υπνηλίας.
O καφές έχει διουρητική δράση: Δεν συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους, όμως σε πολλές περιπτώσεις ο καφές εντείνει τη συχνουρία. Η συχνουρία με τη σειρά της μειώνει την επάρκεια υγρών στο αίμα, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται το πώς διαχειρίζεται το καρδιαγγειακό σύστημα την αρτηριακή πίεση και τη ροή του αίματος. Συγκεκριμένα, η αφυδάτωση οδηγεί συχνά σε ταχυπαλμία και μείωση της αρτηριακής πίεσης, επιδράσεις που συνοδεύονται από απώλεια δυνάμεων και κούραση.
Πηγή: onmed.gr