Σχολεία: Πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία στις 13 Σεπτεμβρίου – O «γρίφος» της μάσκας

Σχολεία: «Κλειδώνουν» τα μέτρα για την ασφαλή επιστροφή μαθητών και καθηγητών στα θρανία, με το μέτρο της μάσκας, ωστόσο, να παραμένει… γρίφος

Η 13η Σεπτέμβρη, ημερομηνία που θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι στα σχολεία όλης της χώρας πλησιάζει και, όπως όλα δείχνουν, τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού θα είναι διαφορετικά τη φετινή χρονιά.

Αρχικά, το κυβερνητικό επιτελείο, σκοπεύει να δώσει έμφαση στην ευαίσθητη ηλικιακή ομάδα των 12-17 ετών, η οποία απέναντι στην μετάλλαξη «Δέλτα» είναι πιο ευάλωτη, ενώ συνεχίζει να αποτελεί μία κρίσιμη εστία μετάδοσης του ιού σε μεγαλύτερους και δη σε ηλικιωμένους.

Και πώς θα επιδιώξει να το καταφέρει; Ενημερώνοντας και πείθοντας τους γονείς για την αναγκαιότητα, αλλά και την ασφάλεια των εμβολίων.

Όπως, λοιπόν, αποκάλυψε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ «οι γονείς, που έχουν παιδιά στα σχολεία και δεν τα έχουν ακόμη εμβολιάσει, να γνωρίζουν πως έχουν ακόμη τον χρόνο, το επόμενο 10ήμερο-15ήμερο να εμβολιάσουν τα παιδιά τους».

Διχογνωμία για τη μάσκα

Και αν το πλάνο των εμβολιασμών στους μαθητές είναι ξεκάθαρο, δεν ισχύει το ίδιο και για τη χρήση μάσκας, η οποία ως μέτρο φαινόταν… θεμελιωμένη!

Όπως ανέφερε το OPEN, η υποεπιτροπή που έχει θεσπιστεί για τα σχολεία έχει ως κύριο στόχο να μην κλείσει καμία τάξη για ένα κρούσμα, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζεται στα πόσα θα συμβεί κάτι τέτοιο.

Στόχος της επιτροπής είναι τη φετινή χρονιά να δούμε λιγότερες καραντίνες και περισσότερα τεστ, ενώ η τηλεκπαίδευση σταματά και για τα πανεπιστήμια. Για παράδειγμα, ένα σενάριο είναι σε τάξη με ένα κρούσμα να δούμε 3 τεστ αντί για δύο στους μαθητές.

Γρίφος παραμένει η χρήση της μάσκας από τους μαθητές στα διαλείμματα καθώς κάποια μέλη υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται και στους ανοιχτούς χώρους, διότι θα υπάρχει συγχρωτισμός, την ώρα που άλλα μέλη τάσσονται κατά αυτού του μέτρου, καθώς οι μαθητές -ειδικά μικρότερης ηλικίας- θα τρέχουν και θα παίζουν.

Σκέρτσος: Κανονικά το άνοιγμα των σχολείων

Παράλληλα, μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, τόνισε πως «τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά φέτος», σημειώνοντας ότι «τα μέτρα δεν θα είναι τόσο αυστηρά όπως την περσινή χρονιά».

Για το ποσοστό των εκπαιδευτικών που έχουν εμβολιαστεί, ο κ. Σκέρτσος ανέφερε ότι περίπου το 80% εξ αυτών έχει λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου, προσθέτοντας ότι αν αφαιρέσουμε όσους εκπαιδευτικούς έχουν ανοσία (περίπου 8%-10% όπως εκτίμησε), παραμένει ένα 10%-12% που παραμένει ανεμβολίαστο.

Όπως και να ‘χει, στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι η εξ ολοκλήρου επιστροφή στη διά ζώσης διδασκαλία, με την τηλεκπαίδευση να παραμένει στις ζωές μας σε ειδικές περιπτώσεις, π.χ. για μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Πληρώνουν από την τσέπη τους τα τεστ οι ανεμβολίαστοι καθηγητές

Να σημειωθεί πως οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται σε δύο εργαστηριακά rapid test αντιγόνου την εβδομάδα τα οποία θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζομένου, 10 ευρώ το τεστ.

Πάντως να αναφερθεί ότι περίπου το 85% των εκπαιδευτικών έχουν αναπτύξει αντισώματα κατά της covid-19, είτε λόγω του εμβολιασμού τους, είτε επειδή νόσησαν. Στο ζήτημα αναφέρθηκε χθες το πρωί και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, Θεόδωρος Τσούχλος σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο κ. Σκέρτσος τονίζοντας για το ποσοστό των εκπαιδευτικών που έχουν εμβολιαστεί, ότι περίπου το 80% εξ αυτών έχει λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου, και προσθέτοντας ότι αν αφαιρέσουμε όσους εκπαιδευτικούς έχουν ανοσία (περίπου 8%-10% όπως εκτίμησε), παραμένει ένα 10%-12% που παραμένει ανεμβολίαστο.

Πηγή: newsbomb.gr