«Η μετασεισμική ακολουθία θα είναι πλούσια και θα διαρκέσει για αρκετό καιρό», λέει ο διευθυντής του Γεωδυναμικου Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών – «Κατά 99% αυτός ήταν και ο κύριος σεισμός»
Τουλάχιστον 2500 μικροσεισμούς είχαν καταγράψει τα όργανα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου από τον περασμένο Ιούνιο μέχρι και τον σεισμό των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, χθες το πρωί στο Αρκαλοχώρι. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την μελέτη του διευθυντή του Γεωδυναμικου Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Άκη Τσελέντη ο οποίος μιλώντας στο protothema ανέφερε ότι από την 1η Ιουνίου ξεκίνησε η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, ενώ από τον Ιανουάριο του 2021 με τη συμβολή του δημάρχου Ηρακλείου κ. Βασίλη Λαμπρινού είχαν τοποθετηθεί επιπλέον 4 σεισμικά όργανα.
«Αυτά τα όργανα μας βοήθησαν να φωτογραφήσουμε το ρήγμα το οποίο είναι το ρήγμα Καστελίου με διεύθυνση βορρά προς νότο και το δυναμικό του δεν είναι για πάνω από 6 Ρίχτερ. Από τον Ιούνιο είχαμε καταγράψει 2500 μικροσεισμούς και σε ομιλία που είχα κάνει το καλοκαίρι στο Αρκαλοχώρι είχα προτρέψει τους κατοίκους να αποφεύγουν τα πέτρινα σπίτια. Τους είχα πει ότι η σεισμική ακολουθία θα διαρκέσει αλλά δεν περιμέναμε να φθάσει σε αυτό το μέγεθος ο σεισμός. Και αυτό γιατί ενεργοποιήθηκε το νότιο τμήμα του ρήγματος το οποίο δεν φαινόταν ξεκάθαρα. Και επειδή το δυναμικό του ρήγματος δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 6 Ρίχτερ έχουμε ένα πρώτο συμπέρασμα ότι κατά 99% αυτός ήταν και ο κύριος σεισμός».
Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη η μετασεισμική ακολουθία θα είναι πλούσια και θα διαρκέσει για αρκετό καιρό. «Η ακολουθία θα κρατήσει για αρκετό καιρό ίσως για αρκετούς μήνες με αρκετούς μεσαίου μεγέθους σεισμούς. Ο σεισμός ο χθεσινός έγινε κάτω από το Αρκαλοχώρι σε βάθος 11 χιλιομέτρων και η επιτάχυνση που είχαμε αποτελεί ρεκόρ μιας και έφθασε τα 0,8G». Στον σεισμικό χάρτη που παρουσιάζει το protothema.gr οι κόκκινοι κύκλοι είναι οι σεισμοί που καταγράφηκαν από την 1η Ιουνίου ενώ το αστέρι δείχνει το επίκεντρο του μεγάλου ισχυρού σεισμού που είχε ως αποτέλεσμα έναν νεκρό, δεκάδες τραυματίες και σοβαρές ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις. Το κόκκινο παραλληλόγραμμο είναι το ρήγμα από το οποίο προήλθε ο σεισμός.
Σύμφωνα με τον κ Τσελέντη η περιοχή δεν είχε δώσει μεγάλους σεισμούς, ενώ το καλοκαίρι του 1950 υπήρξε μια αντίστοιχη σεισμική ακολουθία αλλά ο σεισμός που έγινε τότε ήταν της τάξης των 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Να προσθέσουμε ότι χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας και Αξιολόγησης Σεισμικού Κινδύνου του ΟΑΣΠ, προκειμένου να εξεταστεί η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή Αρκαλοχωρίου. Σύμφωνα με την Επιτροπή ο σεισμός που σημειώθηκε στην περιοχή χθες το πρωί στις 09.17΄ είναι κατά πάσα πιθανότητα ο κύριος σεισμός. Επειδή σεισμοί με αυτές τις παραμέτρους συνοδεύονται συνήθως από έντονη σεισμική δραστηριότητα γίνεται έκκληση στους κατοίκους της περιοχής:
Να αποφεύγουν κατασκευές που έχουν υποστεί έστω και μικρές βλάβες.
Να εφαρμόζουν πιστά τις οδηγίες αντισεισμικής προστασίας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΟΑΣΠ. Στην Κρήτη παραμένουν ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό, Ευάγγελο Τουρνά, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειο Παπαγεωργίου, τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα, καθώς και τον Γενικό Διευθυντή Συντονισμού της ΓΓΠΠ, Φοίβο Θεοδώρου, για τον καλύτερο συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων και τη διαχείριση των συνεπειών του σεισμού.
Πηγή: protothema.gr