Σε πανικό είναι οι καταναλωτές στη Βρετανία, καθώς βλέπουν τα ράφια να αδειάζουν, ενώ ένας στους έξι δηλώνει ότι δεν μπορεί να αγοράσει αναγκαία τρόφιμα τις δύο τελευταίες εβδομάδες, λόγω της κρίσης στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Οι φωτογραφίες που δημοσιεύουν βρετανικά Μέσα καταγράφουν τα άδεια ράφια και τις ελλείψεις τροφίμων, συγκεκριμένα κρέατος, φρούτων και κατεψυγμένων προϊόντων σε σούπερ μάρκετ στη Βρετανία, με τους καταναλωτές να γεμίζουν τα καροτσάκια του σούπερ μάρκετ με χαρτί τουαλέτας και μπουκάλια νερό, ενόψει της εορταστικής περιόδου.
Τα στοιχεία από τη Στατιστική Υπηρεσία, δείχνουν ότι περίπου ένας στους έξι Βρετανούς δεν μπόρεσε να αγοράσει αναγκαία τρόφιμα το τελευταίο δεκαπενθήμερο, σε ένα τελευταίο δείγμα του αγοραστικού πανικού που έχει καταβάλει τους Βρετανούς.
Για να διασφαλίσουν ότι θα έχουν το χριστουγεννιάτικο δείπνο τους στο τραπέζι τους στις 25 Δεκεμβρίου, εκατοντάδες χιλιάδες αγοραστές έχουν ήδη κάνει κράτηση για την παράδοση των αγορών τους τα Χριστούγεννα, ενώ ένας στους τρεις αγοραστές έχει αρχίσει να προμηθεύεται τρόφιμα.
Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη φέρεται να ανέφεραν ότι σκέφτονται να κρατήσουν στρατιώτες για να οδηγήσουν τα φορτηγά την περίοδο των Χριστουγέννων ώστε να αποτραπούν τυχόν ελλείψεις σε τρόφιμα, καθώς η Βρετανία μαστίζεται από σειρά κρίσεων, με τις αυξανόμενες τιμές φυσικού αερίου και τις ελλείψεις φορτηγών να προκαλούν χάος.
Ο Μπόρις Τζόνσον διόρισε το πρώην αφεντικό της Tesco σερ Ντέιβ Λιούις ως τον νέο “τσάρο” στην κρίση της εφοδιαστικής αλυσίδας με την εντολή να αποτρέψει τα “μπλοκαρίσματα” και να “προλάβει τα ενδεχόμενα μελλοντικά” αφού απέρριψε τις ανησυχίες σχετικά με τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού, την κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα της Βρετανίας και τους φόβους για τον αυξανόμενο πληθωρισμό.
Ένας στους 6 δεν μπορεί να αγοράσει τρόφιμα
Εν μέσωφόβου για τις ελλείψεις τροφίμων τους επόμενους μήνα και του άαγοραστικού πανικού που έχει ωθήσει τους καταναλωτές να αδειάζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ, ένας στους έξι ενήλικες δεν μπορούν να αγοράσουν βασικά αγαθά το τελευταίο δεκαπενθήμερο.
Περίπου το 17% των ενηλίκων είπαν ότι δεν μπορούν να αγοράσουν τέτοια αγαθά επειδή αυτά δεν είναι διαθέσιμα, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.
Επίσης, το ίδιο είπε περίπου το 1/4 των ερωτηθέντων για μη αναγκαία τρόφιμα, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία που ανέλυσε τις απαντήσεις 3.326 ενηλίκων το διάστημα 22 Σεπτεμβρίου-3 Οκτωβρίου.
Το 57% απάντησαν πως όλα όσα χρειάζονταν ήταν ακόμη διαθέσιμα, όταν ρωτήθηκαν για την εμπειρία τους με τις ελλείψεις το τελευταίο δεκαπενθήμερο και γενικά.
Πανικός για τα Χριστούγεννα
Καθώς είναι έντονος ο φόβος ότι το φαινόμενο των άδειων ραφιών θα συνεχιστεί ή θα γίνει ακόμη χειρότερο όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, εκατοντάδες χιλιάδες πανικόβλητων αγοραστών έχουν ήδη κάνει κράτηση της παραγγελίας τους για την εορταστική περίοδο.
Τα 2/3 των καταναλωτών δήλωσαν πως ανησυχούν ή ανησυχούν πολύ για ενδεχόμενες ελλείψεις τροφίμων και ποτών ενόψει των Χριστουγέννων, σύμφωνα με έρευνα σε 1.000 καταναλωτές από το “The Grocer”. Τα σουπερμάρκετ έχουν αυξήσει τις παραγγελίες για γαλοπούλες, γαρνιτούρα και άλλα αναγκαία ώστε να διαχειριστούν μία -νωρίτερα από το συνηθισμένο- βιασύνη, σύμφωνα με το περιοδικό.
Οι λιανοπωλητές έχουν προειδοποιήσει για άδεια ράφια και καθυστερήσεις στα δώρα λόγω των κενών στην παγκόσμια προμηθευτική αλυσίδα και της έλλειψης οδηγών φορτηγών, εν μέσω ανησυχίας ότι ένας “χειμώνας δυσαρέσκειας” πλήττει τη Μεγάλη Βρετανία.
Να σημειωθεί ότι ο “χειμώνας της δυσαρέσκειας” ήταν μια περίοδος τον χειμώνα του 1978–’79 στο Ηνωμένο Βασίλειο που χαρακτηρίστηκε από εκτεταμένες απεργίες ιδιωτικών και μεταγενέστερων δημόσιων, συνδικαλιστικών οργανώσεων που ζητούσαν αύξηση μισθών μεγαλύτερες από τα όρια που είχε ο πρωθυπουργός Τζέιμς Κάλαγκαν και η κυβέρνηση του Εργατικού Κόμματος.
Ανάλογη κρίση με άδεια ράφια και προβλήματα στην προμήθεια τροφίμων είχε περάσει η Βρετανία και το καλοκαίρι λόγω του αποκαλούμενου “pingdemic”, λογοπαίγνιο που προέρχεται από τις λέξεις ping + epidemic, και αφορούσε την εφαρμογή που έχουν στα κινητά τους οι πολίτες με την οποία ειδοποιούντανότι έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και έπρεπε να μείνουν σε καραντίνα για 10 ημέρες.
Μάλιστα, 600.000 πολίτες έλαβαν αυτήν την ειδοποίηση σε μία εβδομάδα, αριθμός ρεκόρ, με τα σουπερμάρκετ να προτρέπουν λίγες μέρες μετά τους Βρετανούς να μην πανικοβάλλονται να αγοράζουν χαρτί υγείας, μακαρόνια, εμφιαλωμένο νερό ή κρασί καθώς τα άδεια ράφια σε ολόκληρη τη χώρα είχαν πάρει μορφή χιονοστιβάδας. Παράλληλα, αυξάνονταν οι εκκλήσεις για παρέμβαση του Στρατού προκειμένου να στηρίξει την προμήθεια τροφίμων.
Πηγή: enikos.gr