Τέλος σε κάθε υποστήριξη προς την Ελλάδα από τους Ολλανδούς προτείνει η Συμβουλευτική Επιτροπή Μεταναστευτικών Υποθέσεων της Ολλανδίας.
Το σκεπτικό βασίζεται στο ότι η Ολλανδία κινδυνεύει να καταστεί νομικά συνυπεύθυνη για τα pushbacks των ελληνικών αρχών στα ευρωπαϊκά σύνορα.
Συγκεκριμένα, η Επιτροπή με επιστολή προς την ολλανδική κυβέρνηση με τίτλο «Τα σύνορα της ΕΕ είναι και δικά μας σύνορα: επιστολή για τη διαμόρφωση πολιτικής σχετικά με την ευθύνη και τη δικαιοδοσία της Ολλανδίας για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ», αναφέρει μεταξύ άλλων πως η φύλαξη των κοινών εξωτερικών συνόρων είναι θεμιτός στόχος της πολιτικής της ΕΕ. Αυτό πρέπει να συμβαδίζει με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών. Αυτό περιλαμβάνει το δικαίωμα στο άσυλο, την απαγόρευση βασανιστηρίων ή κακομεταχείρισης, το δικαίωμα να μην επιστραφούν σε μια ανασφαλή κατάσταση και την εγγύηση ότι υπάρχει αποτελεσματικό ένδικο μέσο.
Προς το παρόν, ωστόσο, σύμφωνα με τη επιστολή αυτές οι συμφωνίες δεν τηρούνται επαρκώς. Οι αναφορές για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, όπως στην Ελλάδα, την Κροατία και την Πολωνία, είναι πολλές.
«Ολόκληρος ο διαθέσιμος μακρύς κατάλογος των εκτοπισμένων περιλαμβάνει επίσης την συνοριακή κράτηση και τις πρακτικές pushbacks στην Ελλάδα» αναφέρει μεταξύ άλλων η έκθεση.
Πρακτικές pushbacks στην θάλασσα
«Μια υπερπλήρης λέμβος πλέει στο σκοτάδι στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ένα ελληνικό περιπολικό σκάφος που αποτελεί μέρος κοινής επιχείρησης της Frontex έρχεται μαζί. Το σκάφος απωθείται προς την κατεύθυνση των χωρικών υδάτων της Τουρκίας. Οι άνθρωποι στο σκάφος καλούν σε βοήθεια. Ο καιρός είναι κακός και η πίεση από το περιπολικό σκάφος προκαλεί ανατροπή του σκάφους. Δεν γίνεται καμία προσπάθεια διάσωσης, αντιθέτως το περιπολικό αποπλέει αμέσως. Αρκετοί άνθρωποι πνίγονται και τους υπόλοιπους περισυλλέγει η τουρκική ακτοφυλακή. Στην Τουρκία κρατούνται εν αναμονή απέλασης στη χώρα καταγωγής τους, χωρίς να τους δοθεί η ευκαιρία να υποβάλουν αίτηση για άσυλο» αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή.
Η ολλανδική Επιτροπή κατονομάζει και την Ουγγαρία και την Κροατία για ενέργειες «απαράδεκτες και αντίθετες στα διεθνή πρότυπα και στις ευρωπαϊκές αξίες», τονίζοντας ότι «έχουμε σημειώσει νέο αρνητικό ρεκόρ στα σύνορα της ΕΕ».
Η Ολλανδία έχει δανείσει ένα σκάφος στη Frontex, η οποία διεξάγει κοινές επιχειρήσεις επαναπροωθήσεων με τους Έλληνες στο Αιγαίο. Γίνεται λόγος για επαναπροωθήσεις και συνεπώς παραβίαση του jus cogens, (κανόνες διεθνούς δικαίου που είναι δεσμευτικές για κάθε παράγοντα που εμπλέκεται σε κάθε περίσταση)» αναφέρει η επιστολή και συνεχίζει:
«Ποιοι είναι (εν δυνάμει) υπεύθυνοι; Αυτό θα μπορούσε να είναι η Ολλανδία ως κράτος σημαίας, η Ελλάδα επειδή αυτό το τμήμα του Αιγαίου Πελάγους είναι ελληνικό έδαφος, η Τουρκία που δεν εγγυάται τα δικαιώματα των μεταναστών ή/και τους στέλνει σε μια (άλλη) μη ασφαλή χώρα και η ΕΕ επειδή είναι επιχείρηση της Frontex».
«Η Ολλανδία δεν πρέπει να επιτρέψει να φυλάσσονται με αυτό τον τρόπο τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., που αποτελούν επίσης δικά μας σύνορα. Είναι ανεπίτρεπτο πολιτικά και ηθικά και είναι αντίθετο στις κοινές ευρωπαϊκές αξίες», αναφέρει η επιστολή.
Πηγή: in.gr