Η φάλαινα είχε εντοπιστεί και την Πέμπτη και είχε μεταφερθεί στα ανοιχτά αλλά φαίνεται ότι επέστρεψε στα ρηχά
Μια εντυπωσιακή εικόνα καταγράφηκε το πρωί της Παρασκευής στον Άλιμο με μια φάλαινα να έχει εξοκείλει στα ρηχά γεγονός που σήμανε συναγερμό στις αρχές.
Στις εικόνες που μεταδόθηκαν φαίνεται η φάλαινα να είναι σε εμφανή κατάσταση δυσφορίας με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΙ να μιλούν για πιθανό τραυματισμό της φάλαινας η οποί φέρει ένα τραύμα στο ρύγχος της και κάποιες χαρακιές στο σώμα του.
Στην περιοχή έχουν φτάσει δύτες για να κάνουν την πρώτη εκτίμηση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η φάλαινα.
Ο καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας, Δρ. Κουτσούμπας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε ότι αυτά τα κοιτώδη ζώα προσκρούουν πάνω σε προπέλες πλοίων εκτιμώντας ότι φαίνεται να έχει τραυματιστεί σοβαρά και «συνήθως αυτές οι περιπτώσεις δεν έχουν καλή κατάληξη».
Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι η φάλαινα αυτή έχει χάσει τον προσανατολισμό της, ίσως, λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας των τελευταίων ημερών.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αλίμου πρόκειται για την ίδια φάλαινα που εντοπίστηκε την Πέμπτη στην περιοχή της Βουλιαγμένης και μεταφέρθηκε στα ανοιχτά επιστρέφοντας, άγνωστο ακόμα γιατί, στα ρηχά του Αλίμου.
Το σπάνιο είδος φαλαινοειδούς, που ονομάζεται ζίφιος, απεγκλώβισε την Πέμπτη η ΕΟΔ Αττικής, μετά από αίτημα του Λιμεναρχείου Βουλιαγμένης. Σε συνεργασία με τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και των καταδυτικών κέντρων Aqua Tec και Athens Divers Club η επιχείρηση στέφθηκε με επιτυχία.
Ένα σπάνιο είδος φαλαινοειδούς, που ονομάζεται ζίφιος, απεγκλώβισε νωρίτερα σήμερα η ΕΟΔ Αττικής, μετά από αίτημα του Λιμεναρχείου Βουλιαγμένης.
Σε συνεργασία με τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και των καταδυτικών κέντρων Aqua Tec και Athens Divers Club η επιχείρηση στέφθηκε με επιτυχία.
Το οδήγησαν στα ανοιχτά από όπου και μπόρεσε να φύγει.
Ο ζιφιός (επιστημονική ονομασία Ziphius cavirostris) είναι είδος κητώδους, το οποίο υπάγεται στις ραμφοφάλαινες (ζιφιείδες) και είναι η πιο διαδεδομένη από αυτές. Ο ζιφιός είναι το μοναδικό είδος στο γένος. Είναι μια από τις φάλαινες που ξωκοίλουν πιο συχνά στις ακτές, παρά το γεγονός ότι προτιμά τα βαθιά πελαγικά νερά, συνήθως βαθύτερα από 1.000 μέτρα.
Ο ζιφιός έχει κοσμοπολίτικη κατανομή σε βαθιά, υπεράκτια νερά από τις τροπικές έως τις δροσερές, εύκρατες θάλασσες. Στον Βόρειο Ειρηνικό, εμφανίζεται τόσο βόρεια όσο οι Αλεούτιες και στον Βόρειο Ατλαντικό, τόσο βόρεια όσο και ο Καναδάς στα δυτικά έως τα Σέτλαντ στα ανατολικά. Στο νότιο ημισφαίριο, εμφανίζεται τόσο νότια όσο η Γη του Πυρός, η Νότια Αφρική, η νότια Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και οι νήσοι Τσάταμ. Συχνά απαντά επίσης σε πιο κλειστά υδάτινα σώματα όπως ο Κόλπος του Μεξικού και οι θάλασσες της Καραϊβικής και της Μεσογείου. Ο μεσογειακός πληθυσμός είναι γενετικά διαφορετικός από τους πληθυσμούς του Βόρειου Ατλαντικού.
Ο ζιφιός μπορεί να είναι μια από τις πιο κοινές και άφθονες φάλαινες, με παγκόσμιο πληθυσμό πιθανότατα πάνω από 100.000. Υπολογίζεται ότι 80.000 βρίσκονται στον ανατολικό τροπικό Ειρηνικό, σχεδόν 1.900 βρίσκονται ανοικτά της δυτικής ακτής των Ηνωμένων Πολιτειών (εξαιρουμένης της Αλάσκας) και περισσότεροι από 15.000 βρίσκονται κοντά στη Χαβάη.
Πηγή: newsbomb.gr