Βασανιστικός τέλος για ένα άλογο στην περιοχή του Σιδαρίου στην Κέρκυρα. Καταγγελίες που συνοδεύονται από βίντεο και φωτογραφίες, απεικονίζουν το ζώο αποστεωμένο και σε κακή κατάσταση, δεμένο κάτω από τον καυτό ήλιο χωρίς νερό.
Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες ανθρώπων να το σώσουν, το άτυχο άλογο άφησε την τελευταία του πνοή στη θέση Σιδάρι στην Κέρκυρα. Οι εικόνες που συνοδεύουν την καταγγελία, είναι πραγματικά σκληρές!
Το άλογο άφησαν κάποιοι ασυνείδητοι στην τύχη του, σκελετωμένο, δεμένο κάτω απ’ τον ήλιο να αργοπεθαίνει.
Όπως γράφει το corfuspress.com, το ζώο πέθανε, παρά τις προσπάθειες πολλών να του δώσουν νερό και να το τοποθετήσουν κάτω από σκιά με τη βοήθεια ομπρέλας.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κλήθηκε κτηνίατρος, ενώ καταγγέλλεται ότι ο ιδιοκτήτης του ζώου παραδέχθηκε ότι το άλογο ήταν δικό του, αν και προηγουμένως έλεγε ότι δεν ήταν.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν το ζώο ήταν ετοιμοθάνατο για οποιοδήποτε αιτία, αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος να μην είχε αφεθεί στην τύχη του υποφέροντας από τη δίψα και την αφόρητη ζέστη και ήλιο.
Τι προβλέπει ο νόμος
Οι εικόνες αποτελούν «γροθιά στο στομάχι». Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει γνωστό αν έχει γίνει έρευνα για τον ιδιοκτήτη, τις συνθήκες του θανάτου του ζώου και αν έχει υποβληθεί μήνυση εναντίον του. Ωστόσο, η νομοθεσία είναι πλέον πολύ αυστηρή: το άρθρο 16 του νόμου 4830/2021 απαγορεύεται η κακομεταχείριση και η κακοποίηση οποιουδήποτε ζώου:
Με την επιφύλαξη ειδικότερων διατάξεων της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, καθώς και της υποπερ. ββ’ της περ. β’ της παρ. 5 του άρθρου 7, απαγορεύονται:
– η κακοποίηση, η κακή και η βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, όπως ιδίως ο δραστικός και ο μη ιατρογενής περιορισμός της φυσιολογικής κίνησης, οι μη επιτρεπτές μέθοδοι εκπαίδευσης, η εργασία που δεν προβλέπεται για το είδος του ζώου, η μη σύννομη αναπαραγωγή, ο εκούσιος τραυματισμός με απλή σωματική βλάβη και
– ο φόνος και ο βασανισμός των ζώων, με την εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, επικίνδυνης για την υγεία τους, ιδίως με δηλητηρίαση, στραγγαλισμό, απαγχονισμό, πνιγμό/πνιγμονή, πρόκληση εγκαύματος, θερμοπληξία, ηλεκτροπληξία, κρυοπαγήματα, σύνθλιψη, ακρωτηριασμό (μη θεραπευτικό), πυροβολισμό (πρόκληση τραύματος ή/και θάνατος ζώου), ο εκούσιος τραυματισμός (βαριά, επικίνδυνη σωματική βλάβη), οι μάχες μεταξύ ζώων, η κτηνοβασία, η σεξουαλική κακοποίηση ζώου με χρήση αντικειμένων για τη σαδιστική ευχαρίστηση του δράστη και η εγκατάλειψη νεογέννητων ζώων. Η στείρωση του ζώου, καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρούνται ακρωτηριασμός.
Εξαιρουμένων των περιπτώσεων κινηματογραφικών ταινιών και γενικότερα οπτικοακουστικού υλικού εκπαιδευτικού προσανατολισμού, απαγορεύονται η πώληση, η εμπορία και η παρουσίαση, καθώς και η διακίνηση μέσω διαδικτύου οποιουδήποτε οπτικοακουστικού υλικού, όπως βίντεο ή άλλου είδους κινηματογραφικού ή φωτογραφικού υλικού, στα οποία απεικονίζεται οποιαδήποτε πράξη βίας έναντι ζώου, καθώς και η σεξουαλική συνεύρεση μεταξύ ζώων ή μεταξύ ζώου και ανθρώπου με σκοπό το κέρδος ή τη σεξουαλική ικανοποίηση ατόμων που παρακολουθούν ή συμμετέχουν σε αυτά. Στην ανωτέρω απαγόρευση συμπεριλαμβάνεται και η περίπτωση της μάχης μεταξύ ζώων.
Σε περίπτωση τραυματισμού ζώου συντροφιάς σε τροχαίο ατύχημα, ο υπαίτιος της πράξης αυτής υποχρεούται να ειδοποιήσει άμεσα τον οικείο δήμο ή την Ελληνική Αστυνομία, προκειμένου να παρασχεθεί στο τραυματισμένο ζώο η απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα.
Πηγή: newsbomb.gr