Αυτές οι σκληρές τρίχες στο πρόσωπο της γάτας δεν υπάρχουν απλά για να προσφέρουν πόντους στην χαριτωμένη της όψη. Κάνουν πραγματική δουλειά.
Τα μουστάκια είναι το σύστημα GPS και το ραντάρ της γάτας σας.
Είναι ουσιαστικά ένα ισχυρό και σημαντικό μέρος του τρόπου με τον οποίο η γάτα αντιλαμβάνεται τον κόσμο.
Κάθε παχιά τρίχα από το μουστάκι της γάτας είναι γεμάτη με μικροσκοπικά υπερευαίσθητα νεύρα που βοηθούν τη γάτα να μετρήσει τις αποστάσεις στο χώρο. Με άλλα λόγια χάρη σ’ αυτά μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις όπως: Eίναι αυτό το κουτί αρκετά μεγάλο για να μπω μέσα; Πόσο μακριά χρειάζεται να πηδήξω για να ανεβώ σ’ αυτό το ράφι;
Είναι επίσης ο τρόπος με τον οποίο εντοπίζει τι συμβαίνει γύρω της. Οι γάτες που είναι τυφλές μπορούν να περιηγηθούν στα δωμάτια πολύ καλά, αφήνοντας τα μουστάκια τους να πάρουν μια αίσθηση για το πού βρίσκονται χωροταξικά.
Τα θυλάκια -οι σάκοι που κρατούν τις τρίχες- είναι βαθιά με πολλές απολήξεις νεύρων που στέλνουν μηνύματα στον εγκέφαλο της γάτας.
Υπάρχει, επίσης, ένα αισθητήριο όργανο στην άκρη κάθε μουστακιού. Μ’ αυτό η γάτα λαμβάνει τις δονήσεις από το περιβάλλον που τη βοηθούν να αντιληφθεί πού είναι και πόσα άλλα πλάσματα βρίσκονται γύρω της. Γι’ αυτό πολλές φορές οι γάτες αντιλαμβάνονται κάποιον άνθρωπο ή κάποιο άλλο ζώο που είναι πίσω τους και λογικά δεν θα μπορούσαν να το δουν. Επίσης, μ’ αυτό μπορούν να αντιληφθούν αν ένα αντικείμενο ή υγρό είναι ζεστό ή κρύο.
Τα περισσότερα από τα μουστάκια τους έχουν ρίζες στα παχιά «μαξιλάρια» του άνω χείλους, αλλά μικρότερα σύνολα βρίσκονται επίσης στην περιοχή των φρυδιών, κατά μήκος του πηγουνιού και κοντά στα πόδια.
Αυτά που βρίσκονται στις πλευρές της μύτης έχουν το ίδιο πλάτος με το σώμα της γάτας και τη βοηθούν να αντιληφθεί αν ένας χώρος είναι αρκετά μεγάλος για να περάσει. Τα μουστάκια στο πίσω μέρος των ποδιών, τη βοηθούν να ανεβεί πάνω στα δέντρα.
Ενα πολύπλοκο σύνολο μυών στο πρόσωπο της γάτας κινεί τα μουστάκια εμπρός και πίσω. Ο τρόπος που μια γάτα τα κινεί θα δείξει στον άνθρωπο ή σε ένα άλλο ζώο πώς αισθάνεται. Οταν μια γάτα είναι χαλαρή, τα μουστάκια της είναι σταθερά κολλημένα στην ευθεία του κεφαλιού της. Αν είναι περίεργη ή ετοιμάζεται να κυνηγήσει τότε πιέζονται ελαφρά προς τα εμπρός. Οι γάτες που είναι νευρικές ή αναστατωμένες, έχουν τραβηγμένα τα μουστάκια τους πίσω.
Μπορούν οι γάτες να τραυματίσουν τα μουστάκια τους;
Αν και τα μουστάκια της γάτας μεταδίδουν αισθητηριακές πληροφορίες, η τρίχα είναι φτιαγμένη από κερατίνη και δεν έχουν αίσθηση.
Κάθε ωοθυλάκιο στα μουστάκια της μπορεί να συσχετιστεί με έως και 100-200 νευρώνες και η υπερδιέγερσή τους ή η εξασθένιση είναι ένα πραγματικό πρόβλημα. Η αδυναμία προκαλείται συνήθως μετά από χρόνια, επαναλαμβανόμενης πίεσης στο μουστάκι και πυροδότηση των νευρώνων με τρόπο που υπερδιεγείρει τη γάτα σας. Συχνά συνδέεται με πιάτα φαγητού και νερού ακατάλληλου μεγέθους.
Αν παρατηρήσετε ότι δεν αρέσει στη γάτα σας να τρώει από το μπολ με το φαγητό της ή φαίνεται ότι στεναχωριέται μέχρι να το βγάλει στο πάτωμα, αναφέρετε το στον κτηνίατρό σας. Η γάτα σας μπορεί να επωφεληθεί αν χρησιμοποιείτε πιο ρηχά πιάτα για να προστατεύσετε τα ευαίσθητα μουστάκια της.
Τι θα συμβεί αν κόψετε τα μουστάκια της γάτας;
Οπως και άλλες τρίχες στο σώμα της γάτας, τα μουστάκια πέφτουν. Αυτό είναι φυσιολογικό. Ομως, εσείς δεν πρέπει ΠΟΤΕ να τους τα κόψετε. Μια γάτα με κομμένα μουστάκια θα αποπροσανατολιστεί και θα είναι φοβισμένη. Αν κόψουμε τα μουστάκια από τη γάτα θα είναι σα να την τυφλώνουμε, καθώς της αφαιρούμε έναν από τους πιο σημαντικούς τρόπους να προσδιορίσει το περιβάλλον της.
Πηγή: ekriti.gr