Τρομάζει την Τουρκία η εξοπλιστική ενίσχυση της Ελλάδας, την ώρα που η Άγκυρα περιμένει με μεγάλη αγωνία μια θετική εξέλιξη από τη συνάντηση Μπλίνκεν – Τσαβούσογλου για τα F-16
Έντονη είναι η ανησυχία στην τουρκική πλευρά για την επικείμενη απόκτηση των F-35 από την Ελλάδα η οποία έτσι θα αναβαθμίζει την ισχύ της στο Αιγαίο. Την ώρα που η Άγκυρα πασχίζει να πετύχει συμφωνία με την Ουάσινγκτον για τα F-16, αναλυτές και ειδικοί στην Τουρκία εκφράζουν την ανησυχία τους για την ελληνική υπεροχή στον αέρα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώην αρχηγός της τουρκικής αεροπορίας μιλώντας στην εφημερίδα Hurriyet δήλωσε ότι «τα ελληνικά F-35 θα μας βλέπουν ήδη πριν τα δούμε εμείς». Παράλληλα Αμπιντίν Ουνάλ, τόνισε ότι είναι αναγκαίο να εκσυγχρoνιστούν άμεσα τα F-16 της Τουρκίας καθώς ήδη «έχουν αλλάξει τα δεδομένα με τα ελληνικά Rafale», όπως λέει.
Συγκεκριμένα δήλωσε: «Εάν αποτύχει το σχέδιο μας για την αγορά 40 νέων αεροσκαφών F-16 με δυνατότητα VIPER και τον εκσυγχρονισμό των 80 αεροσκαφών μας F-16, που βρίσκονται στο απόθεμά μας, και η Ελλάδα πραγματοποιήσει και τα τρία σχέδια, δηλαδή ολοκληρώσει τον εκσυγχρονισμό F-16 και την αγορά των Rafale και αγοράσει και τα F -35, τότε στην περίπτωση αυτή όταν φτάσουμε στο 2025-2026, η ελληνική πλευρά σε μαχητικά αεροσκάφη θα έχει το πάνω χέρι το πλεονέκτημα σε μαχητικά αεροσκάφη.
Τα F-35 λόγω της δυνατότητας χαμηλής ορατότητας, με βλέπει εκείνος πριν τον δω εγώ… Αυτό του δίνει ένα πλεονέκτημα στο περιβάλλον της αεροπορικής εκστρατείας:
Τα Rafale και F-16/VIPER εξισορροπούν το ένα το άλλο. Γιατί και τα δύο έχουν δυνατότητες 4,5ης γενιάς. Το πρόβλημα εδώ είναι με τα F-35 5ης γενιάς. Στην περίπτωση αυτή, ένα αεροσκάφος 5ης γενιάς θα βρίσκεται στα χέρια της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, κάτι που γίνεται πλεονέκτημα για την Ελλάδα.
Αν δηλαδή δεν μπορέσουμε να εκσυγχρονίσουμε τα F-16, τότε η επιχειρησιακή υπεροχή στο πλαίσιο των μαχόμενων αεροσκαφών θα περάσει στα χέρια της άλλης πλευράς».
Κρίσιμη συνάντηση Μπλίνκεν – Τσαβούσογλου
Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν στην Ουάσινγκτον.
Φυσικά το θέμα που απασχολεί περισσότερο από όλα την Άγκυρα είναι το τι μέλλει γενέσθαι με την παραχώρηση των F-16 στην Τουρκία και περιμένει μια αγωνία έστω και μια μικρή θετική εξέλιξη.
Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι η Τουρκία από χώρα συμπαραγωγός F-35 έχει καταλήξει ικέτης αναβάθμισης αεροσκαφών. Ακόμα και να κερδίσει αυτήν τη διαπραγμάτευση το χάσμα με την Ελλάδα θα παραμείνει μεγάλο.
Η στάση των ΗΠΑ παραμένει αυστηρή έναντι της Τουρκίας που έχει δεχθεί μπλόκο από την Ουάσινγκτον λόγω χρήσης των ρωσικών S-400 αλλά και ξεκάθαρα μηνύματα να σταματήσει τις προκλήσεις στο Αιγαίο.
Σε σύγχυση η Άγκυρα για τα εξοπλιστικά – Ο Ερντογάν σε στρατηγικό αδιέξοδο
Η κινητοποίηση της Άγκυρας στο πεδίο των εξοπλιστικών αλλά και οι συνεχόμενες απειλές εις βάρος της Ελλάδας φαίνεται να φτάνουν σε σημείο κορύφωσης όσο πλησιάζει η ημέρα των εκλογών στην Τουρκία.
«Είναι πρωτοφανές ότι στις σχέσεις των δύο χωρών για πρώτη φορά, τρεις ολόκληρους μήνες, έχουμε τέτοιες λεκτικές επιθέσεις εκ μέρους της γείτονος χώρας» δήλωσε στην ΕΡΤ διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος σχετικά με την στάση της Άγκυρας ενώ ο λέκτορας του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Νικόλας Κατσίμπρας σχολίασε το προκλητικό κρεσέντο του Ερντογάν και το τι επιδιώκει στις τεταμένες σχέσεις της με τις ΗΠΑ.
Ο κ. Δεσποτόπουλος τόνισε ότι «έχουμε ακούσει πράγματα τα οποία δεν περιμένει να ακούσει μία χώρα από έναν πολιτισμένο γείτονα. Αυτό είναι άκρως προβληματικό και δεν μπορούμε να το αφήσουμε και να το θεωρήσουμε μόνο ως μέρος της προεκλογικής περιόδου της Τουρκίας».
Σύμφωνα με τον κ. Δεσποτόπουλο η Τουρκία βλέπει ότι η Ελλάδα καταφέρνει και προχωράει τα εξοπλιστικά της, έχει μπει στα Rafale και μπαίνει στα F-35 ενώ αυτοί προσπαθήσουν να αναβαθμίσουν τα αεροσκάφη F-16.
Από την πλευρά του ο λέκτορας του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Νικόλας Κατσίμπρας αναφέρθηκε στις προσπάθειες της ελληνικής ομογένειας και του αμερικανού γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ να αποτρέψουν πώληση μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία.
«Όλα ξεκινάνε από την Ελλάδα. Αν το επόμενο διάστημα η Ελλάδα δεν μπει στο πρόγραμμα των F-35, δεν θα μπορέσει να πάρει το 2028 και θα πάει από το 2030 και μετά. Αν όμως ξεκινήσει αυτή η διαδικασία μόνο για την Ελλάδα, αυτό θα κάνει κατευθείαν μια κινητοποίηση κρίσης με την Τουρκία, λόγω της ανισορροπίας δυνάμεων η οποία θα δημιουργηθεί στο Αιγαίο αν δεν προχωρήσει η Τουρκία σε μια αντίστοιχη διαδικασία πολιτικά, ιδίως λόγω των εκλογών» δήλωσε ο κ. Κατσίμπρας.
«Προσπαθεί να αγοράσει χρόνο αυτή την στιγμή η Τουρκία για να ικανοποιήσει και το εσωτερικό κομμάτι, να κρατήσει τα εργοστάσιά του ανοικτά, να μπορέσει να ικανοποιήσει και τις πιέσεις η οποία δέχεται και από την Τουρκία και να αφήσει και λίγο το μπαλάκι στο Κογκρέσο» εξήγησε ο κ. Κατσίμπρας.
Σχολιάζοντας τη διαδικασία της εξέτασης του αιτήματος για αναβάθμιση των F-16 ο κ. Κατσίμπρας είπε ότι «το ζήτημα δεν είναι μόνο τα ελληνοτουρκικά πλέον αλλά όλη η πίεση που δέχεται αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση από το Κογκρέσο για άλλα ζητήματα, τα οποία έχουν επιβαρύνει τη σχέση με την Τουρκία, δηλαδή θέματα Ιράν, θέματα με τους Κούρδους». Και όπως τόνισε «το Κογκρέσο έχει μια άσχημη εντύπωση για την Τουρκία, όπως και το ΝΑΤΟ».
Πηγή: newsbomb.gr