Ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες του περασμένου αιώνα. Ονομαζόταν Αριστείδης Φουτρίδης και ήταν ο πιο νέος καθηγητής στην ιστορία του Χάρβαρντ. Επίσης, ήταν ο πρώτος που μετέφρασε Κωστή Παλαμά και ο ιδρυτής της πρώτης ελληνικής φοιτητικής Ένωσης στις ΗΠΑ.
Γεννήθηκε το 1887 στην Ικαρία και ήταν γιος του καπετάνιου Ευάγγελου Φουτρίδη. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Ελλάδα, και το 1905 μετανάστευσε με την οικογένεια του στην Αίγυπτο στο Chibin el Com. Εκεί εργάστηκε ως δάσκαλος στο σχολείο της ελληνικής κοινότητας.
Λέγεται πώς όταν έφυγε από το ελληνικό σχολείο που φοιτούσε, ο καθηγητής του είπε στους συμμαθητές του να τον αποχαιρετήσουν προσωπικά καθώς θα γινόταν κάποτε σπουδαίος. Ο Φουτρίδης επέστρεψε στην Ελλάδα για σπουδές και έκανε μαθήματα στα δύο παιδιά του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Τσάτσου.
Μόλις τελείωσε το Πανεπιστήμιο, ταξίδεψε στην Αμερική, όπου τα αδέρφια του είχαν χειροτονηθεί ιερείς. Στα 28 του έγινε καθηγητής στο Χάρβαρντ όπου έδινε μαθήματα αρχαίων ελληνικών και λατινικών. Μάλιστα ήταν ένας από τους ιδρυτές της Σχολής Ελληνικής Γραμματείας στο Χαρβαρντ, ενώ δίδαξε και στο Πανεπιστήμιο του Yale.
Κατά τη διάρκεια της ζωής του μελέτησε τους αρχαίους τραγικούς, εκπόνησε διατριβή (1910) για τον Διγενή Ακρίτη και μετέφρασε σύγχρονούς του λογοτέχνες.
Θαύμαζε τον Κωστή Παλαμά και ήταν ο πρώτος που μετέφρασε το έργο του όπως και έργα των Παπαδιαμάντη, Δροσίνη, Ξενόπουλου ενώ μελέτησε τον αρχαίο τραγικό Ευριπίδη, με τις μελέτες του να θεωρούνται μέχρι σήμερα βιβλιογραφική αναφορά.
Ο Βενιζέλος εκτιμούσε το έργο του και τον κάλεσε στην Ελλάδα για να διδάξει στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών.Ο Αριστείδης του ζήτησε έναν χρόνο περιθώριο. Ωστόσο, o Βενιζέλος έχασε τις εκλογές με αποτέλεσμα η επόμενη κυβέρνηση να τον απολύσει πριν καν έρθει στην Ελλάδα!
Ο Φουτρίδης πέθανε από ανακοπή καρδιάς σε ηλικία μόλις 36 ετών. Προς τιμήν του το Λύκειο του χωριού του στην Ικαρία ονομάζεται “Αριστείδης Φουτρίδης”.
Παρακάτω η επιστολή της Μαργαρίτας Γκάρισον- Φουτρίδη προς την οικογένεια του Έλληνα καθηγητή στην οποία τους ανακοινώνει τον θάνατό του:
“Ἀγαπητὴ μητέρα Φουτρίδη καὶ Δέσποινα καὶ Γιάννη καὶ Ἀσπασία καὶ λοιποί:
Μὲ μεγάλη grave [σοβαρότητα] σᾶς ἔστειλα ἐκεῖνο τὸ ἀπαίσιο τηλεγράφημα: ἀλλ᾽ ἐφοβήθηκα μὴ μάθετε τὴν εἴδηση ἀπὸ ἄλλας πηγὰς (πρὶν ἢ ἐγὼ σᾶς γράψω).
Ὁ ἀγαπητὸς Ἄρης ἀπέθανε αἰφνιδίως εἰς τὴν νῆσον Chebeague τὴν Κυριακὴν 26 Αὐγούστου περὶ τὴν μεσημβρίαν. Ἦτο ἐξαισίας ὑγείας καθ᾽ ὅλον τὸ θέρος καὶ ὅλος ζωὴ καὶ σφρῖγος. Εἶχε κερδίσῃ ὀλίγο εἰς βάρος καὶ ἦτο εὔμορφος. Πόσο θέλω νὰ σοῦ μεταδώσω τὶς ἀναμνήσεις τοῦ καλοκαιριοῦ μας”
Πηγή: thecaller.gr