Ο κορυφαίος επιστήμονας κινεζικών αεροσκαφών και συγκεκριμένα αερόπλοιων, Wu Zhe, προώθησε το πρόγραμμα για την παρακολούθηση του κόσμου από ψηλά. Τα μπαλόνια… μυστήριο βρίσκονται στα πρωτοσέλιδα παγκοσμίως μετά τις καταρρίψεις τους από ΗΠΑ και Καναδά. Κατασκοπευτικά ή μετεωρολογικά; Θα μάθουμε άραγε ποτέ την αλήθεια;
Οι NY Times προσπαθούν να αναλύσουν την συμβολή του Wu Zhe στην σημερινή κατάσταση. Εταιρικά αρχεία και αναφορές μέσων ενημέρωσης αποκαλύπτουν πως αυτός είναι ο επιστήμονας στο επίκεντρο του προγράμματος αερόστατων της Κίνας σε μεγάλο υψόμετρο. Οι εταιρείες που έχει ιδρύσει ήταν μεταξύ εκείνων που στόχευσε η Ουάσιγκτον.
Ο καθηγητής που φέρεται να είναι ο άνθρωπος πίσω από τα κατασκοπευτικά μπαλόνια
Το 2019, χρόνια πριν ένα ογκώδες κινεζικό αερόστατο σε μεγάλο υψόμετρο περάσει πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες και προκαλέσει εκτεταμένο συναγερμό, ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες αεροναυπηγικής της Κίνας έκανε μια περήφανη ανακοίνωση που έλαβε λίγη προσοχή τότε: η ομάδα του είχε εκτοξεύσει ένα αερόπλοιο πάνω από τα 60.000 πόδια και το έστειλε να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Αμερικής.
Ο Cloud Chaser και το όνειρο του Wu Zhe
Ο επιστήμονας, Wu Zhe, είπε σε ένα κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων εκείνη την εποχή ότι το αερόπλοιο «Cloud Chaser» ήταν ένα ορόσημο στο όραμά του να κατοικήσει τα ανώτερα όρια της ατμόσφαιρας της γης με κατευθυνόμενα μπαλόνια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παροχή έγκαιρων προειδοποιήσεων για φυσικές καταστροφές, παρακολούθηση της ρύπανσης ή διενέργεια αερομεταφερόμενης επιτήρησης.
«Κοιτάξτε, εκεί είναι η Αμερική», είπε ο καθηγητής Wu σε ένα συνοδευτικό βίντεο, δείχνοντας σε μια οθόνη υπολογιστή μια κόκκινη γραμμή που φαινόταν να εντοπίζει τη διαδρομή του αερόπλοιου σε όλη την Ασία, τη βόρεια Αφρική και κοντά στο νότιο άκρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Μέχρι τη στιγμή της αναφοράς, ήταν πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό.
Η ανακοίνωση του καθηγητή Wu αποτελεί μέρος ενός συνόλου αποδεικτικών στοιχείων που αποκαλύπτουν με νέες λεπτομέρειες το εύρος των φιλοδοξιών της κινεζικής κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει αερόπλοια μεγάλου υψόμετρου για την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων στη γη, με γνώμονα τόσο τις εγχώριες όσο και τις στρατιωτικές ανάγκες. Οι αναφορές των κινεζικών μέσων ενημέρωσης, οι ακαδημαϊκές μελέτες και οι ομιλίες αξιωματούχων υποδηλώνουν ότι ο καθηγητής Wu υπήρξε πρωταγωνιστής στις προσπάθειες ανάπτυξης των μπαλονιών της Κίνας.
Η Κίνα υποστήριξε ότι το κινεζικό μπαλόνι ή αερόστατο ήταν ένα πολιτικό αερόπλοιο που διεξήγαγε κυρίως μετεωρολογική έρευνα όταν ανατινάχθηκε από τα μαχητικά των ΗΠΑ. Τη Δευτέρα, το Πεκίνο υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πετάξει αερόστατα σε μεγάλο ύψος πάνω από τον κινεζικό εναέριο χώρο περισσότερες από 10 φορές από πέρυσι. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν είπαν ότι ήταν εντελώς ψευδές να υπονοείται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πέταξαν κατασκοπευτικά μπαλόνια πάνω από την Κίνα.
Ο καθηγητής Wu, ο οποίος γίνεται 66 ετών αυτόν τον μήνα, έχει αναδειχθεί ως κεντρική φιγούρα στις φιλοδοξίες της Κίνας στο «εγγύς διάστημα», τη ζώνη της ατμόσφαιρας μεταξύ 12 και 62 μιλίων πάνω από τη γη που είναι πολύ ψηλά για τα περισσότερα αεροπλάνα να παραμείνουν ψηλά για πολύ και πάρα πολύ χαμηλό για διαστημικούς δορυφόρους.
Πηγή: enikos.gr