Φως στο μυστήριο της ιστορίας της μάχης του Δαβίδ με τον Γολιάθ, που αναφέρει η Βίβλος, έρχεται ίσως να ρίξει μια σημαντική ανακάλυψη στους Αγίους Τόπους.
Αναζητώντας ιστορικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την αναμέτρηση του μικρόσωμου Δαβίδ με τον θηριώδη Γολιάθ -που δεν αποκλείεται να είχε και ελληνική καταγωγή- Ισραηλινοί αρχαιολόγοι πραγματοποιούν εδώ και 23 χρόνια ανασκαφές στην γενέτειρα του Φιλισταίου γίγαντα, το Γεθ. Και τα πρόσφατα ευρήματα τους προκάλεσαν κατάπληξη, καθώς η σκαπάνη έφερε στο φως ένα νέο στρώμα τεράστιων ερειπίων που ανάγεται στην εποχή της βιβλικής μάχης.
Oι αρχαιολόγοι έμειναν έκπληκτοι με τα νέα ευρήματα στο Γεθ / Φωτογραφία: ΑΡ
«Το μέγεθος και η εντυπωσιακή φύση της πόλης της πρώιμης εποχής του Χαλκού είναι εντελώς διαφορετικά απ’ ό,τι πιστευόταν μέχρι τώρα. Η πόλη θεωρείτο ότι έφθασε στο μέγιστο μέγεθός της στη διάρκεια του 10ου με 9ο αιώνα π.Χ.», λέει ο επικεφαλής των ανασκαφών, Άρεν Μέιρ του ισραηλινού Πανεπιστημίου Μπαρ Ιλάν.
Φαίνεται, όμως, ότι στην πρώιμη εποχή του Χαλκού -τον 11ο π.Χ. αιώνα και ίσως νωρίτερα- η γενέτειρα του Γολιάθ ίσως ήταν ακόμη μεγαλύτερη και εντυπωσιακότερη. «Κι αυτό είναι μια μεγάλη έκπληξη μετά από 23 χρόνια ανασκαφών στην τοποθεσία αυτή», λέει ο Μέιρ.
Πώς προέκυψε ο θρύλος για το «γίγαντα» Γολιάθ
Σύμφωνα με τον Ισραηλινό επιστήμονα «ίσως οι θρύλοι για τους γίγαντες των Φιλισταίων και ειδικά από το Γεθ – όχι μόνον αναφορικά με τον Γολιάθ, αλλά και άλλους- να προήλθαν μεταξύ άλλων ως συμπέρασμα μπροστά στη θέα των εντυπωσιακών, τεράστιων ερειπίων της πόλης στους αιώνες που ακολούθησαν την καταστροφή της».
Ο επικεφαλής των ανασκαφών στον αρχαιολογικό χώρο της Γεθ, Άρεν Μέιρ του ισραηλινού Πανεπιστημίου Μπαρ Ιλάν / Φωτογραφία: ΑΡ
Οι οχυρώσεις που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα φέρονται να έχουν πάχος τεσσάρων μέτρων, ενώ τα τείχη περιόδων που ακολούθησαν έχουν πλάτος έως δυόμιση μέτρα. Οι μεγάλιθοι που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή των οχυρώσεων είναι επίσης μεγαλύτεροι στο στρώμα της εποχής του Γολιάθ, καθώς φθάνουν τα δύο μέτρα, ενώ εκείνοι που χρησιμοποιήθηκαν σε κατοπινές περιόδους έφθαναν μόλις το μισό μέτρο. Πέραν αυτών η Γεθ κάλυπτε μια μεγάλη έκταση περίπου 500 στρεμμάτων, υπερδιπλάσια εκείνης των περισσότερων συγκρίσιμων πόλεων της περιοχής εκείνης στην ίδια χρονική περίοδο. «Αυτό αλλάζει τον τρόπο κατανόησης της ανάπτυξης της πόλης και της κυριαρχικής της θέσης σε σχέση με άλλες πόλεις των Φιλισταίων», λέει ο Μάιερ. Όσον αφορά στις άμεσες αποδείξεις της ιστορικότητας του θρυλικού γίγαντα , το πλησιέστερο στοιχείο που βρήκαν οι αρχαιολόγοι είναι ένα θραύσμα αγγείου που έφερε στο φως η σκαπάνη το 2005 και στο οποίο αναγράφονται δύο ονόματα ετυμολογικά όμοια με το όνομα Γολιάθ.
Πηγή: iefimerida.gr