Ο 52χρονος τσιγγάνος, Alfie Best, είναι ζάμπλουτος και ζει σε μία έπαυλη εκατομμυρίων, αλλά δεν ήταν όμως πάντα όλα τόσο εύκολα στη ζωή του.
Γεννήθηκε σε καραβάνι, σε ένα τροχόσπιτο στην άκρη του δρόμου και σήμερα είναι ο πλουσιότερος τσιγγάνος στη Βρετανία, που ζει σε μια βίλα, η οποία έχει αξία 6 εκατ. βρετανικών λιρών στο Σάρεϊ.
Στην εφηβεία του πουλούσε αυτοκίνητα και γύρω στα 20 έστησε μια αλυσίδα καταστημάτων πώλησης κινητών τηλεφώνων. Μετά από 30 χρόνια, σήμερα, είναι ιδιοκτήτης μιας εταιρείας που διαχειρίζεται συγκροτήματα κατοικιών στη Βρετανία, της Wyldecrest Parks, αξίας 700 εκατ. λιρών.
Ο 52χρονος τσιγγάνος είναι τόσο ζάμπλουτος, που, όπως σύμφωνα με τη Daily Mail, αγόρασε το δικό του ελικόπτερο για 4,5 εκατ. λίρες, σχεδιασμένο από την Aston Martin.
Όπως υπογραμμίζει ο 52χρονος τσιγγάνος «είμαι της άποψης ότι όταν έχεις βγάλει πέντε ή δέκα εκατομμύρια, τότε δεν χρειάζεσαι περισσότερα χρήματα από αυτά. Αυτό το ποσό αρκεί, γιατί σου επιτρέπει να κάνεις τα πάντα. Μετά από αυτό, το θέμα είναι να δημιουργήσεις κάτι που θα κάνει τη διαφορά. Δέχομαι πολλές επικρίσεις, αλλά έχω δουλέψει πολύ στη ζωή μου».
Και συμπληρώνει ο επιχειρηματίας, που ετοιμάζεται να σπάσει το όριο του 1 δισεκατομμυρίου λιρών το επόμενο έτος, καθώς η αξία των επενδύσεων και των επιχειρήσεών του αυξάνεται, «είμαι ρεαλιστής – όλα μπορούν να πάνε στραβά. Όσο εύκολα μπορεί να ανέβεις στην κορυφή, τόσο εύκολα μπορείς και να πέσεις από εκεί», απορρίπτοντας και μία προσφορά 950 εκατομμυρίων λιρών από hedge fund για την επιχείρησή του.
«Το να έχεις πολλά λεφτά και πολύ χρόνο είναι δύο από τα πιο επικίνδυνα πράγματα, επειδή τα άπραγα χέρια δουλεύουν για τον διάβολο. Όλοι μας μπορούμε να διασκεδάζουμε πάρα πολύ, αλλά, ποτέ δεν πίστευα ότι θα το έλεγα αυτό, όλοι μας μπορούμε να δουλεύουμε πάρα πολύ σκληρά», επεσήμανε ο 52χρονος τσιγγάνος.
Το 2015, όταν η αξία του ήταν μόλις 200 εκατομμύρια λίρες, είχε σημειώσει στη Daily Mail «τι σημαίνει επιτυχημένος; Εξακολουθώ να δουλεύω και να προσπαθώ όπως κάθε άνθρωπος. Είμαι αρκετά τυχερός για να ξέρω ότι έκανα κάποιες καλές επιλογές, αλλά, η αλήθεια είναι ότι είμαι λίγο χαζός. Σηκώνομαι κάθε πρωί και τσιμπάω τον εαυτό μου και ευχαριστώ τα τυχερά μου αστέρια που είχα την τύχη να βρεθώ εδώ που είμαι».
Ο 52χρονος τσιγγάνος απέρριψε πρόταση των Sunday Times να συμπεριληφθεί στη λίστα των πλουσίων της χρονιάς
Ωστόσο, ο Alfie Best – ο οποίος έχει γευματίσει με τον πρώην πρωθυπουργό των Συντηρητικών John Major και τον Mike Tyson – εξακολουθεί να περιγράφει τον εαυτό του ως «κοινό θνητό που ζει λιτά», φοβούμενος ότι θα μπορούσε να χάσει σε μια στιγμή όλα αυτά για τα οποία έχει δουλέψει.
Μάλιστα, απέρριψε ακόμη και το αίτημα να συμπεριληφθεί στη λίστα των πλουσίων της χρονιάς των Sunday Times το 2011, τονίζοντας «δεν ξοδεύω ποτέ πάνω από τις δυνατότητές μου. Ό,τι αγοράζω είναι για να το πουλήσω – από τα αυτοκίνητα που οδηγώ μέχρι τα σπίτια που έχω στην κατοχή μου. Και γνωρίζω την αξία όλων όσων έχω.
Μην με παρεξηγήσετε, φυσικά και έχω αρκετά χρήματα για να ζω άνετα. Αλλά έχω ζήσει μια ύφεση και ζω με το φόβο μήπως βρεθώ ξανά σε αυτή τη θέση. Όταν έχεις περάσει κάτι τέτοιο, αλλάζεις. Παρόλο που ήταν πριν από 25 χρόνια, το θυμάμαι σαν να ήταν χθες».
Η κρίση στις αρχές της δεκαετίας του 1990, τον χτύπησε αρκετά σκληρά και με μια βαριά υποθήκη για το σπίτι και την επιχείρησή του, παραλίγο να χάσει τα πάντα, αλλά κατάφερε να κρατηθεί «με νύχια και με δόντια», νοικιάζοντας το σπίτι του, αυξάνοντας το τραπεζικό του δάνειο και ζώντας για τρεις μήνες στο αυτοκίνητό του, καθώς προσπαθούσε απεγνωσμένα να αλλάξει την τύχη του.
Όταν «έπιασε πάτο», ο 52χρονος τσιγγάνος ήξερε ότι έπρεπε να βρει άλλη δουλειά και να σταματήσει να ασχολείται με την πώληση αυτοκινήτων και παρατήρησε ότι οι δύο επιχειρήσεις που φαινόταν να ευημερούν κατά τη διάρκεια της ύφεσης ήταν τα καταστήματα εστίασης και τα καταστήματα πώλησης κινητών τηλεφώνων.
Έτσι, μπήκε σε ένα κατάστημα με κινητά, παρακάλεσε για δουλειά ως τσαγιέρης και πέρασε τρεις μήνες μαζεύοντας φιλοδωρήματα και στη συνέχεια, ξεκίνησε τη δική του επιχείρηση με κινητά τηλέφωνα με τη βοήθεια ενός δανείου και μέσα σε 18 μήνες είχε 13 καταστήματα σε όλο το Λονδίνο.
«Πήρα τη σωστή απόφαση εκείνη τη στιγμή. Θυμάμαι όταν πήγα να δω τον διευθυντή της τράπεζας για να ζητήσω δάνειο, μου είπε κατά λέξη: “Είσαι ένας τελείως ανορθόδοξος επιχειρηματίας”» αποκαλύπτει.
Αφού πούλησε εκείνη την επιχείρηση, ασχολήθηκε με τα ακίνητα και τώρα διαθέτει έως και 80 στρέμματα βιομηχανικών μονάδων σε όλη τη χώρα.
Μετά από μερικά χρόνια, η σύζυγός του Emily του πρότεινε να επιστρέψει σε κάτι στο οποίο είχε μεγαλύτερη εμπειρία και γνώση και έτσι αποφάσισε να ξεκινήσει μια επιχείρηση στον κλάδο των αυτοκινούμενων κατοικιών, αγοράζοντας το πρώτο τέτοιο συγκρότημα το 2001 έναντι 1,7 εκατομμυρίων λιρών.
Η εν λόγω επιχείρηση επεκτάθηκε σταδιακά και τώρα η Wyldecrest Parks διαχειρίζεται 91 πάρκα τροχόσπιτων σε όλη τη Βρετανία.
Πηγή: newsitamea.gr