Το Newsauto αποκαλύπτει πόσο κόστισε και πόσο θα θα κόστιζε στους Δήμους να κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους, ακόμα και τα μικρά στενά…
Τα στοιχεία λένε πολλές φορές την αλήθεια. Και αυτό θα κάνουμε προκειμένου να ρίξουμε φως στο… σκοτάδι, μετά τα θλιβερά περιστατικά που συνέβησαν κυρίως στην Αττική, λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίς».
Είναι ξεκάθαρο και θα συμφωνήσουν όλοι πως αυτό το οποίο συνέβη εξαιτίας των χιονοπτώσεων δεν είχε προηγούμενο. Σε ελάχιστες ώρες χιόνισε τόσο πολύ που σχεδόν ολόκληρη η Αττική μεταμορφώθηκε σε… Αλάσκα. Το αποκορύφωμα ήταν η Αττική Οδός (0 πιο σύγχρονος αυτοκινητόδρομος) στον οποίοιο εγκλωβίστηκαν και αναγκάστηκαν να παραμείνουν στα οχήματα τους οι οδηγοί και επιβάτες τους, για περισσότερες από 20 ώρες.
Αγανάκτηση, νεύρα αλλά και πολλά ερωτηματικά γεννήθηκαν με όσα συνέβησαν. Γιατί δεν υπήρχαν περισσότερα οχήματα για να καθαρίζουν το χιόνι; Γιατί δεν έριξαν περισσότερο αλάτι; Γιατί έκλεισαν οι δρόμοι; Στο Newsauto κάναμε ρεπορτάζ αναζητώντας να σας ενημερώσουμε κάτι πολύ αυτονόητο που δεν αναφέρουν κάν οι δημόσιες αρχές προς τον κόσμο: Το μας πόσο κόστισαν τα οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν για την κακοκαιρία.
Πόσο κόστισαν τα οχήματα με τις ερπύστριες…
Όπως θα δείτε και από τον σχετικό πίνακα που δημοσιεύει το Newsauto το ποσό διαμορφώνεται ανάλογα με το είδος του οχήματος. Για τα περίφημα οχήματα με τις ερπύστριες, που τόσος ντόρος έγινε, όπως και κάθε άλλο όχημα, ενοικιάζονται με την ώρα.
Στην περίπτωση του Mitsubishi L200 που ήταν εφοδιασμένο με ερπύστριες το κόστος ανά ημέρα (δηλαδή 24 ώρες), με οδηγό και όλα τα… έξοδα πληρωμένα αγγίζει τα 672 ευρώ. Αντίστοιχα στην περίπτωση του BV206 το κόστος ανά ημέρα (το συγκεκριμένο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ μισθωνόταν για 8 ώρες το 24ωρο) φτάνει τα 640 ευρώ.
Πάγωσαν Δήμοι για 20.000 ευρώ…
Από την άλλη, αν αναλογιστούμε ποιο θα ήταν η οικονομική επιβάρυνση για έναν Δήμο προκειμένου να κρατήσει τους δρόμους ανοιχτούς, οι απαντήσεις… σοκάρουν. Για παράδειγμα, αν ένας Δήμος είχε προμηθευτεί 10 τέτοια μικρά οχήματα 4×4 (όχι με ερπύστριες αλλά κανονικά), τα οποία θα δούλευαν επί 24ώρου βάσης για 3 ημέρες, το κόστος θα έφτανε τα 20.160 ευρώ.
Δηλαδή με το συγκεκριμένο ποσό θα μπορούσαν Δήμοι σε Χαλάνδρι, Μαρούσι, Κηφισιά, Ζωγράφου κ.ά. να έχουν ανοιχτούς τους δρόμους (και τα μικρά στενά) χωρίς να υπάρχει η ταλαιπωρία για τους κατοίκους στο βαθμό που το έζησαν. Ιδίως τα μικρά οχήματα τύπου 4×4 θα μπορούσαν άνετα να ρίχνουν αλάτι και να καθαρίζουν, χωρίς να συμβεί αυτό που όλοι είδαμε και ζήσαμε στην Αθήνα…
Αναφορικά με τα δύο οχήματα που ήταν εφοδιασμένα με ερπύστριες, πολλοί αναρωτήθηκαν που βρισκόντουσα τις ημέρες που είχε κακοκαιρία και πού βοήθησαν. Να σημειώσουμε πως τα δύο διασωστικά οχήματα, τα οποία δεν μεταφέρονται αυτόνομα, παρά μόνο με αυτοκινητάμαξα (πράγμα που σημαίνει ότι εάν δεν είναι ανοιχτοί οι δρόμοι δεν μπορεί να μεταφερθεί) είχαν τοποθετηθεί στην Πάρνηθα. Το σημείο αυτό επελέγη καθώς εκεί κάθε χρόνο χάνονται περιπατητές, ορειβάτες, μέλη συλλόγων που ταΐζουν τα ζώα κ.λπ.
Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως θα έκλεινε η Αττική οδός, οπότε και παρέμειναν στο σημείο του τελεφερίκ (όχι και τα δύο) για να βοηθήσουν περιπατητές που θα είχαν ανάγκη. Όλα αυτά σε συνδυασμό εμφάνισης λύκων, ιδίως τους τελευταίους μήνες, κάτι που θα σήμαινε πως όποιος χανόταν στην Πάρνηθα μόνο αυτά τα οχήματα θα μπορούσαν να τον σώσουν πριν δεχτεί επίθεση από τους λύκους.
Πηγή: newsauto.gr