Απόψε η ροζ πανσέληνος»: Τι γνωρίζουμε για το «ρόδινο φεγγάρι» και πότε θα είναι έντονα ορατό

Η περίφημη ροζ πανσέληνος, η αλλιώς το «ρόδινο φεγγάρι» του Απριλίου αναμένεται να στολίσει απόψε τον ανοιξιάτικο ουρανό, φτάνοντας στο μέγιστο της φωτεινότητας του στις 12:37 π.μ.

Το Almanac συνοψίζει γιατί η συγκεκριμένη πανσέληνος που φέτος σημειώνεται 11 μέρες πριν την Κυριακή της Ανάστασης του Ορθόδοξου Πάσχα ονομάζεται έτσι, τι περισσότρο γνωρίζουμε για αυτή και τα γεγονότα και τις λαογραφικές δοξασίες που σχετίζονται με αυτή.

Η Σελήνη κατά αυτό το μήνα θα φαίνεται ελαφρώς μεγαλύτερη και φωτεινότερη από τα συνηθισμένα, αλλά στην πραγματικότητα δεν θα έχει ροζ χρώμα.

Η υπερ-πανσέληνος αυτή ήταν γνωστή στους αυτόχθονες της Αμερικής ως «Ροζ Φεγγάρι», επειδή σηματοδοτούσε την εμφάνιση ενός φυτού με ροζ λουλούδια, ενός από τα πρώτα άνθη της άνοιξης.

Σύμφωνα με το παλιό ημερολόγιο των αγροτικών εργασιών, τα ονόματα της εκάστοτε πανσελήνου προέρχονται κυρίως από τους ιθαγενείς της Αμερικής.

Παραδοσιακά, η κάθε ονομασία σχετιζόταν με ολόκληρο το μήνα στον οποίον και αυτή εμφανιζόταν.

Συνήθως, τα ονόματα δίνονταν με βάση την χλωρίδα και την πανίδα που και τις συγκεκριμένες εργασίες που γίνονταν κατά κύριο λόγο ειδικά σε αυτό το χρονικό διάστημα ή με τα φυσικά φαινόμενα που λάμβαναν χώρα εκείνη την εποχή.

Εν προκειμένω, η πανσέληνος πήρε το όνομα «Ροζ Φεγγάρι» από το φυτό «Phlox subulata» το οποίο συνήθως ανθίζει το μήνα του Απριλίου και έχει ένα χαρακτηριστικό ροζ χρώμα, το οποίο και κυριαρχεί στο φυσικό τοπίο της Βορειοανατολικής Αμερικής.

Το ολόγιομο φεγγάρι του Απριλίου, είναι γνωστό και ως το «Ροζ Φεγγάρι» ή «Πασχαλινό Φεγγάρι».

Παρότι όπως προαναφέρθηκε η Σελήνη δεν είναι κυριολεκτικά ροζ, ορισμένες φορές η πανσέληνος μπορεί να μοιάζει σαν να έχει μια πολύ ελαφριά, ροζ απόχρωση για μερικές στιγμές, λόγω της αντανάκλασης του ηλιακού φωτός.

Όσον αφορά τον όρο «Πασχαλινό Φεγγάρι», αυτός καθορίζεται από την εαρινή ισημερία.

Συγκεκριμένα, όταν η πανσέληνος του Απριλίου πέφτει πριν την εαρινή ισημερία, ονομάζεται «Σαρακοστιανό Φεγγάρι», ενώ όταν λαμβάνει χώρα μετά την ισημερία, λέγεται «Πασχαλινό Φεγγάρι».

Πηγή: skai.gr