Η ψυχολόγος Βέρα Αθανασίου μίλησε στο «Χαμογέλα και Πάλι» για το «σύνδρομο του ξεχασμένου μωρού», με αφορμή τον θάνατο του βρέφους στην Άρτα.
Λίγες ώρες μετά την απολογία του, ο 37χρονος πατέρας που ξέχασε το 5,5 μηνών μωρό του στο αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα αυτό να βρει τραγικό θάνατο, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.
Την ίδια ώρα η 27χρονη μητέρα πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο, όπου την παρακολουθούσαν στενά ψυχολόγοι και βρέθηκε αμέσως στο πλάι του συζύγου της, καθώς όπως έχει πει θέλει «να το περάσουν όλο αυτό μαζί».
Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα η 27χρονη μητέρα είχε υποστεί μικρό ατύχημα και ο σύζυγός της είχε επωμιστεί τις οικογενειακές υποχρεώσεις. Συνήθως δεν ήταν εκείνος που μετέφερε το παιδί στον βρεφονηπιακό σταθμό, με τους ειδικούς να αναφέρουν πως πίσω από την τραγωδία κρύβεται το «σύνδρομο ξεχασμένου μωρού».
Η ψυχολόγος Βέρα Αθανασίου μίλησε στο «Χαμογέλα και Πάλι» για το «σύνδρομο του ξεχασμένου μωρού», με αφορμή το τραγικό αυτό γεγονός.
«Η πρώτη αντίδραση σε όποιον ακούει αυτή την είδηση είναι πως “δεν μπορεί να έχει συμβεί τέτοιο πράγμα”. Αυτό εκφράζει σε όλον τον κόσμο τον φόβο ότι αυτό το πράγμα θα μπορούσε να έχει συμβεί στον καθένα από εμάς. Και για έναν πατέρα που ήταν και είναι πάρα πολύ δοσμένος στο παιδί του. Δεν θα χρησιμοποιούσαν τον όρο «σύνδρομο», γιατί το μυαλό μας πάει σε κάτι που είναι σταθερό και επαναλαμβάνεται. Γι’ αυτό μας έρχεται στο μυαλό ότι μπορεί να πρό9κειται για γονείς που δεν είναι δίπλα στα παιδιά τους, ή αδιαφορούν. Αλλά ας σκεφτούμε πόσες φορές έχουμε αφαιρεθεί στο οτιδήποτε. Έχουμε ένα σωρό πράγματα στο μυαλό μας και μπορεί το μυαλό μας να επικεντρωθεί σε μία συγκεκριμένη ιδέα που μπορεί να μας κάνει να ξεχαστούν όλα τα υπόλοιπα ή να επικεντρωθεί το μυαλό μας σε άλλα πράγματα και να ξεχάσουμε βασικά πράγματα της καθημερινότητας. Αυτό που βλέπουμε εδώ είναι ο ορισμός του “η κακιά στιγμή”», είπε αρχικά η ειδικός.
«Η έντονη κούραση, το έντονο άγχος μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο λειτουργίας του εγκέφαλου μας αλλά και τον τρόπο λειτουργίας του οργανισμού μας. το άγχος μπορεί να μας κάνει να ιδρώσουμε ή να αλλάξει τις βιολογικές μας λειτουργίες. Έχει μεγάλη σημασία αυτό που είπατε περί ρουτίνας. Ουσιαστικά ο ρόλος του γονέα μαθαίνεται. Η ρουτίνα παίζει μεγάλο ρόλο και για το παιδί και για τον γονέα. Όταν φεύγουμε από την πορεία μας μπορεί να σε κάνει να παρεκκλίνεις της πορείας σου. Αυτό με ένα συνονθύλευμα πραγμάτων μπορεί να τον αναγκάσουν κάποιον χωρίς να φταίει να βγει από κάτι σημαντικό και να επικεντρωθεί σε λεπτομέρειες του περιβάλλοντος που δεν είναι σημαντικά», συμπλήρωσε η κ. Αθανασίου.
«Καμιά φορά όμως δεν το καταλαβαίνουμε. Καμιά φορά κάνουμε την υπέρβαση στην φροντίδα του παιδιού. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε μία κατάσταση, και αυτή εν προκειμένω αυτή την κατάσταση, να δώσουμε την μεγάλη μας αγκαλιά, να αφουγκραστούμε τον πόνο τους, και να αφήσουμε τους δικούς μας θυμούς στην άκρη», κατέληξε η ψυχολόγος.
Πηγή: megatv.com