Σε συνέχεια της ανακοίνωσης ότι το φάρμακο Μolnupiravir (μολνουπιραβίρη) κατά της Covid-19 περιόρισε τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά 50%, στην οποία προέβη την Παρασκευή 1/10 η εταιρεία Merck, ποικίλουν οι τοποθετήσεις των ειδικών για την αποτελεσματικότητα ή μη ενός φαρμάκου ενάντια στον κορονοϊό.
Πώς λειτουργεί η μολνουπιραβίρη;
Το συγκριμένο αντιικό φάρμακο αναστέλλει την αντιγραφή του RNA του νέου κορονοϊού, καθώς και παλαιότερων, όπως ο SARS-CoV-1 και ο MERS. Όταν ο κορονοϊός αναπαράγεται, δημιουργεί αντίγραφο του δικού του RNA, αλλά το φάρμακο αυτό εισβάλλει στο νέο RNA δίνοντας του εντολή αυτοκαταστροφής, οδηγώντας τον ιό στον θάνατο και καθαρίζοντας τον ανθρώπινο οργανισμό από αυτόν. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μολνούπιραβιρη δείχνει πολλά υποσχόμενα σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη εξασφαλίσει 1,7 εκατομμύρια κουτιά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το φάρμακο θα μπορούσε να εγκριθεί μέχρι το τέλος του 2021.
Βασιλακόπουλος: Δεν πρόκειται να βρεθεί χάπι που με το που θα το πάρεις θα γίνεσαι 100% καλά
Επιφυλακτικός με την αποτελεσματικότητα των αντιικών φάρμακων που ανακοινώνονται από εταιρείες φάνηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, Θόδωρος Βασιλακόπουλος – με πρόσφατο αυτό της Merck– μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί του Σαββάτου, δηλώνοντας κατηγορηματικά:
«Δεν πρόκειται να βρεθεί χάπι που με το που θα το πάρεις θα γίνεσαι 100% καλά. Κανένα από τα αντιικά που έχουν ανακοινωθεί δεν έχει κριθεί με αναλυτικό και επιστημονικό τρόπο από εμπειρογνώμονες. Είναι ανακοινώσεις εταιρειών. Το χάπι βοηθάει εκείνους που το εμβόλιο δεν έχει πετύχει να μπλοκάρει τελείως τη νόσο, στο να μην χειροτερέψουν».
Όπως επισημαίνει ο κ. Βασιλακόπουλος: «Μονοκλωνικά αντισώματα έχουν δοθεί πάρα πολλά στην Ελλάδα. Τα δίνουμε όταν επιδεινώνεται η κατάσταση του ασθενούς και προσπαθούμε να αποφύγουμε την διασωλήνωση. Είναι φάρμακα που μπλοκάρουν τον καταιγισμό της φλεγμονής. Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο».
Καρτσώνης: Ο κορονοϊός δεν μπορεί να ξεφύγει από τα φάρμακα, όπως ενδέχεται να μπορεί να κάνει με τα εμβόλια
«Ο κορονοϊός δεν μπορεί να ξεφύγει από τα φάρμακα, όπως ενδέχεται να μπορεί να κάνει με τα εμβόλια, λόγω των μεταλλάξεων που δημιουργεί», εξηγεί στους Financial Times ο αντιπρόεδρος του Τμήματος Κλινικής Ερευνας Λοιμωδών Νοσημάτων της φαρμακευτικής εταιρείας MSD, Νικόλας Καρτσώνης.
«Κι αυτό διότι τα αντιικά φάρμακα στοχεύουν στους τρόπους αναπαραγωγής του κορονοϊού και όχι στην πρωτεΐνη-ακίδα που στοχεύουν τα εμβόλια», προσθέτει σχετικά.
Μόσιαλος: Κάποιοι παραμυθιάζουν ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα αποτελούν άμεση λύση για την Covid-19
Στο μεταξύ, «όσοι “παραμυθιάζουν” τους πολίτες ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα αποτελούν άμεση λύση για τη νόσο Covid-19, υπονομεύουν στην ουσία τη συλλογική προσπάθεια της χώρας για την αντιμετώπιση της πανδημίας», αναφέρει ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος, σε ανάρτηση του στο Facebook, προ ημερών.
Αναλυτικά, αναφέρει:
«Επειδή ξέρω πως έχετε τοποθετηθεί πολλές φορές επί του θέματος, θέλω να συζητήσουμε για τα μονοκλωνικά αντισώματα σαν θεραπεία για τη νόσο του κορoνοϊού. Τα αποτελέσματα από τις κλινικές μελέτες δείχνουν πως τα μονοκλωνικά αντισώματα μπορούν να μειώσουν τις εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Όμως δουλεύουν καλύτερα στα αρχικά στάδια της νόσου και κάτω από συνθήκες ελεγχόμενης χορήγησης. Δεν είναι δηλαδή ένα φάρμακο που το πίνουμε με ένα ποτηράκι νερό. Αλλά πέραν αυτού, και λόγω των δυσκολιών στην παραγωγή τους, δεν θα έχουμε και επαρκείς ποσότητες για τη μαζική διάθεση τους στον γενικό πληθυσμό. Και αυτό είναι κάτι που το λένε οι ίδιες οι εταιρείες που τα παράγουν γιατί -επί του παρόντος τουλάχιστον – δεν έχουν δυνατότητα μαζικής παραγωγής.
Όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση εξασφάλισε πρόσφατα 220.000 δόσεις από την εταιρεία EliLilly. Αυτό το δεδομένο πως αλλάζει τις ισορροπίες; Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξασφάλισε 220.000 δόσεις για περίπου 448 εκατομμύρια ανθρώπους. Η Ελλάδα επομένως με βάση τον πληθυσμό της θα πάρει περίπου 5250 δόσεις. Δυστυχώς οι 220 χιλιάδες δόσεις φτάνουν μόνο για μια χώρα σαν το Σαν Μαρίνο ή την Ανδόρα. Όχι για την ΕΕ.
Αυτές οι δόσεις που θα λάβουμε, εάν υπήρχαν μόνο τα μονοκλωνικά για να σταματήσουμε τη νόσο στον πληθυσμό, εάν ήταν δηλαδή ο μόνος τρόπος άμυνας έναντι του ιού, δεν θα έφταναν ούτε για να καλύψουμε την Αίγινα. Επομένως δεν είναι άμεση λύση. Ούτε θα είναι για πολλούς ακόμη μήνες και μάλλον για χρόνια.
Όσοι παραμυθιάζουν τους πολίτες ότι αποτελούν άμεση λύση υπονομεύουν στην ουσία τη συλλογική προσπάθεια της χώρας για την αντιμετώπιση της πανδημίας».
Πηγή: ertnews.gr