Είναι ένα απολύτως διακριτό έγκλημα αυτό που συντελείται στην Μαριούπολη στην ανατολική Ουκρανία, σημείωσε ο Νίκος Δένδιας στην ΕΡΤ υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες που έχουν υπογράψει το αίτημα να ανοίξει έρευνα στη Χάγη για τέλεση εγκλημάτων πολέμου.
Σε μαγνητοσκοπημένη του συνέντευξη στην εκπομπή Επτά λίγο πριν την αναχώρησή του για διπλωματικές επαφές στις ΗΠΑ έκανε λόγο για μια ανθρωπιστική τραγωδία και κάτι απόλυτα μη συμβατό προς το διεθνές δίκαιο και για το οποίο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει κάτι για τη λήξη της ρωσικής εισβολής και πως η Ελλάδα και θα συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της προς την κατεύθυνση της λήξης του πολέμου αλλά και για να προστατευθεί η ελληνική ομογένεια στην ουκρανικές περιοχές.
«Η Ρωσία επιδιώκει τον διαμελισμό και την ουδετεροποίηση της Ουκρανίας. Ποιο είναι το πλήρες της σχέδιο δεν το γνωρίζουμε και δεν μπορούμε να το ξέρουμε», πρόσθεσε.
Για τη στάση του σε σχέση με το ζήτημα της αποστολής αμυντικού υλικού στην Ουκρανία και τη φημολογία για αντιρρήσεις του είπε ότι είναι και παραμένει υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη και πως εάν είχε διαφορετική άποψη η οδός που θα έπρεπε να είχε ακολουθήσει είναι προφανής. «Η ΕΕ με συντριπτική πλειοψηφία αποφάσισε να ενισχύσει την Ουκρανία με κάθε τρόπο και αυτό κάναμε κι εμείς δίνοντας αμυντικό υλικό σε μια χώρα που υφίσταται εισβολή. Η Ελλάδα πορεύεται στις διεθνείς της σχέσεις με διακριτές αρχές, για εμάς η εδαφική ακεραιότητα των κρατών είναι ιερό ευαγγέλιο, αυτό είναι και το εθνικό μας συμφέρον πέρα και από θέση αρχής» είπε.
Ερωτηθείς για τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι η Ελλάδα βρέθηκε να ακολουθεί την αμυντική τακτική – «καθρέφτη» του ΝΑΤΟ των χωρών της Βαλτικής και όχι τη γαλλική είπε πως η Ελλάδα κάνει ό,τι και η Γαλλία. Επίσης εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία θα αποκατασταθούν όταν η Ρωσία επανέλθει στη διεθνή νομιμότητα.
Επίσης εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία θα αποκατασταθούν όταν η Ρωσία επανέλθει στη διεθνή νομιμότητα. «Όταν ανέλαβα οι σχέσεις με τη Ρωσία δεν ήταν σε κάποιο φοβερό σημείο και εργάστηκα πολύ για να τις βελτιώσω. Λυπάμαι πολύ για το σημείο που είμαστε σήμερα, αλλά αυτό δεν είναι ευθύνη της Ελλάδας» είπε.
Αναφερόμενος στο ενεργειακό ζήτημα, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι: «Η Ευρώπη προμηθεύεται από τη Ρωσία το 40%. Είναι εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό. Εμείς στην Ελλάδα είχαμε κάνει Κάποιες επιλογές που αποδεικνύονται σωστές. Πρώτον τη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Βεβαίως σε βάθος χρόνου, δεν γίνεται σε μία μέρα. Δεύτερον τις διάφορες εγκαταστάσεις επαναεριοποίησης του φυσικού αερίου. Και στη Ρεβυθούσα υπάρχει και στην Αλεξανδρούπολη θα λειτουργήσουν τέτοιες εγκαταστάσεις, κάτι που σημαίνει δυνατότητες υποδοχής εισαγωγών φυσικού αερίου από χώρες όπως η Αλγερία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες πέρα από τη θάλασσα. Αυτά δίνουν μία ευρύτερη δυνατότητα σε όλη την Ευρώπη αντί να έχει ρωσική ενέργεια να μπορεί να παίρνει ενέργεια μέσω της Ελλάδος και αυτό αναδεικνύει την Ελλάδα ως ενεργειακό κόμβο. Η Αλεξανδρούπολη δεν ήταν γνωστή στο γεωπολιτικό χάρτη. Η Αλεξανδρούπολη μπήκε στον γεωπολιτικό χάρτη το 2009 και ωριμάζει με τρομερή ταχύτητα, η Ελλάδα λοιπόν έχει να κερδίσει. Δεν σημαίνει αυτό ότι χαιρόμαστε που βρισκόμαστε εδώ, αλλά εν πάση περιπτώσει η Ελλάδα έχοντας αυτή τη γεωγραφική θέση και έχοντας κάνει αυτές τις επιλογές έχει να παίξει έναν αυξημένο ρόλο. Και να βάλω και άλλη μία διάσταση που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή. Η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες εξασφαλίζει τη δυνατότητα σύνδεσης με καλώδιο και με αγωγό ανάμεσα στην Αφρική και στην Ευρώπη. Είναι τεράστια ιστορική κατάκτηση».
O υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στο θέμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και την προοπτική του ευρωπαϊκού στρατού: Είναι γνωστό ότι η Ευρώπη προχωρά μέσα από κρίσεις. Είμαι υπερήφανος για τον ευρωπαϊκό εγχείρημα. Όχι γιατί είναι τέλειο, γιατί δεν έχει προβλήματα, αλλά γιατί κατά την άποψή μου είναι το πιο υπερήφανο επίτευγμα στην ιστορία της ανθρωπότητας: ένας κοινός χώρος ειρήνης, ασφαλείας και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που είναι πρωτοφανές στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αυτός ο χώρος που έχει διάρκεια ζωής λίγων δεαετιών για να ολοκληρωθεί θα πρέπει να περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Η κρίση αυτή δημιουργεί συνθήκες βίαιης ωρίμανσης, όπως η κρίση της πανδημίας δημιούργησε συνθήκες ωρίμανσης στο οικονομικό κομμάτι και υπήρξε αποδοχή του ευρωομολόγου που αν το έλεγε κανείς πριν από 3-4 χρόνια, θεωρείτο ανάθεμα από ορσιμένες χώρες, έτσι και η κρίση αυτή δημνιουργεί την ανάγκη αμυντικού βραχίονα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι απολύτως απαραίτητο. Άρα εάν υπάρχει κάτι καλό μέσα από την τραγωδία είναι αυτό. Κάτι που πρέπει να συζητηθεί ανάμεσα στις παραμέτρους, ο εξοπλισμός της Γερμανίας, τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία ανακοινώθηκαν είναι ένα τεράστιο ποσό. Ο γερμανικός στρατός που θα προκύψει μέσα από αυτήν την επένδυση θα είναι ένας πολύ ισχυρός στρατός. Η Ευρώπη Λοιπόν πρέπει να συζητήσει πολύ σοβαρά τους κανόνες δημιουργίας της στρατιωτικής της αυτονομίας και θα ήθελα να ξεκαθαρίσω και κάτι για την Ελλάδα. Η Ελλάδα βλέπει την αυτονομία μας ως συνδυασμένη με το ΝΑΤΟ και συνδυασμένη με την αμερικανική παρουσία του όχι ως αντιδιαστολή του ΝΑΤΟ και της αμερικανικής παρουσίας. Και βέβαια είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει για τη χώρα μας ευρωπαϊκός στρατός».
Πηγή: newsbeast.gr