Τo διάγγελμα είναι προγραμματισμένο για τις 3 το μεσημέρι με τον Ερντογάν να ανακοινώνει την ανακάλυψη σημαντικού ενεργειακού κοιτάσματος- Στόχος να τονωθεί το ηθικό των τούρκων πολιτών που βλέπουν τη τουρκική λίρα να γκρεμίζεται και να σταλεί ένα μήνυμα στους ξένους επενδυτές.
Με διάγγελμα προς τον τουρκικό λαό ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα ανακοινώσει όπως όλα δείχνουν τον εντοπισμό ενός μεγάλου ενεργειακού κοιτάσματος στην Μαύρη Θάλασσα και θα υποστηρίξει ότι η Τουρκία θα οδηγηθεί σε μια νέα εποχή.
To διάγγελμα Ερντογάν είναι προγραμματισμένο για τις 3 το μεσημέρι και έχει στόχο να σταλεί το μήνυμα εντός αλλά και εκτός συνόρων σε ένα επικοινωνιακό σόου με φόντο την Μαύρη Θάλασσα. Στόχος του Ερντογάν είναι αφενός να τονωθεί το ηθικό των τούρκων πολιτών που βλέπουν τη τουρκική λίρα να γκρεμίζεται με ό,τι αυτό σημαίνει για την τσέπη τους και την επόμενη μέρα και αφετέρου να σταλεί ένα μήνυμα στις αγορές, ότι η Τουρκία είναι ισχυρή.
Οπως αναφέρει το Bloomberg η ανησυχία των ξένων επενδυτών αυξάνεται τους τελευταίους μήνες καθώς η έλλειψη διαφάνειας υπονόμευσε τη λίρα. Οι επενδυτές θα αναζητήσουν ενδείξεις για το πόσο μεγάλο είναι το κοίτασμα και πόσο εύκολη θα είναι η εκμετάλλευσή του. Η παραγωγή θα διαρκέσει πιθανώς χρόνια και θα κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια.Τα περιθώρια αυτής της εξερεύνησης μπορεί ακόμη και να είναι αρνητικά, δεδομένης της χαμηλής τιμής του φυσικού αερίου. Αλλά αυτό σημαίνει στρατηγικό πλεονέκτημα για την Τουρκία », δήλωσε η Gulmira Rzayeva, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ενέργειας της Οξφόρδης. «Η χώρα έχει μακροπρόθεσμα συμβόλαια εισαγωγής που πρόκειται να λήξουν και μια τέτοια ανακάλυψη μπορεί να αξιοποιήσει τη θέση της στις διαπραγματεύσεις».
Η Τουρκία αγόρασε τρία πλοία γεώτρησης τα τελευταία χρόνια καθώς επέκτεινε τις έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα και αμφισβήτησε τα ύδατα της ανατολικής Μεσογείου. Οπως σχολιάζει το Bloomberg αναζητά ενεργειακά αποθέματα για να μειώσει τη μεγάλη εξάρτησή της από τις εισαγωγές από το Ιράν, το Ιράκ και τη Ρωσία και να υποστηρίξει μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες στη Μέση Ανατολή. Ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ σχολιάζοντας αυτά που θα ανακοινώσει ο πρόεδρος της Τουρκίας έκανε λόγο για «μετατόπιση άξονα».
Ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι το πλοίο Fatih, το οποίο ανήκει στην τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου TPAO, είχε ξεκινήσει εξερεύνηση στη λεγόμενη ζώνη Tuna-1, έξω από την πόλη Eregli της Τουρκικής Μαύρης Θάλασσας. Το πλοίο κάνει γεωτρήσεις σε βάθος 3.500 έως 4.000 μέτρων Η TPAO, ωστόσο, δεν έχει εμπειρία στην παραγωγή φυσικού αερίου βαθέων υδάτων και πιθανότατα θα χρειαστεί να στρατολογήσει μια μεγάλη εταιρεία πετρελαίου για να εκμεταλλευτεί ένα κοίτασμα. Με την πτώση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, τα οικονομικά της ανάπτυξης ενός τέτοιου κοιτάσματος μπορεί να είναι λιγότερο ελκυστικά από ό, τι στο παρελθόν.
Το Tuna-1, περίπου 150 χιλιόμετρα από τις ακτές της Τουρκίας, βρίσκεται κοντά σε μια περιοχή όπου συγκλίνουν τα θαλάσσια σύνορα της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας και όχι μακριά από το μπλοκ Neptun της Ρουμανίας, το μεγαλύτερο εύρημα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα που ανακαλύφθηκε πριν από οκτώ χρόνια από τις Petrom και Exxon . Μια εταιρεία που υποστηρίζεται από τον όμιλο Carlyle κάνει επίσης έρευνες στη Ρουμανία, με στόχο να πάρει φυσικό αέριο το 2021. Η Rosneft έκανε έρευνες στο ρωσικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας, αλλά χωρίς συγκεκριμένα αποτελέσματα. Η Τουρκία, γράφει το Bloomberg αναζητά πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε αμφισβητούμενα ύδατα. Η Γαλλία αύξησε προσωρινά τη στρατιωτική της παρουσία για να αποκρούσει τα τουρκικά βήματα και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε την Τετάρτη ότι η ΕΕ ανησυχεί για τις αυξημένες εντάσεις.
Αναφερόμενη στα αποθέματα η Yeni Safak γράφει ότι ειδικοί σε θέματα ενέργειας αναφέρουν ότι μόνον το 5% των ποσοτήτων φυσικού αερίου που πιστεύεται ότι υπάρχουν στην Μεσόγειο, καλύπτουν τις ανάγκες της Τουρκίας για 70 χρόνια και υποστηρίζουν ότι δύο χρόνια μετά την ανακάλυψη των κοιτασμάτων, τόσο το φυσικό αέριο, όσο και το πετρέλαιο, μπορούν να «βγουν στην ξηρά». Επίσης ότι το 2022 που θα τελειώσουν οι αγωγοί μεταφοράς, η Τουρκία θα έχει στα χέρια της ένα μεγάλο «χαρτί» και θα μπορεί να περάσει από την εισαγωγή ενέργειας, στην εξαγωγή ενέργειας.
Πηγή: anatakti