Η σεισμική δόνηση των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αναστάτωσε την Τρίτη την Κρήτη και δείχνει να είναι ο κύριος σεισμός όπως συζητούν οι σεισμολόγοι μεταξύ τους, οι οποίοι παρακολουθούν στενά τη σεισμική ακολουθία.
Η φτωχή μετασεισμική ακολουθία πάντως με κορυφαία αυτή των 4,1 ρίχτερ προβληματίζει τους επιστήμονες, λόγω και της ιδιομορφίες της περιοχής. Δεν αποκλείουν μάλιστα αυτός να μην ήταν ο κύριος σεισμός. Οι ειδικοί παρατηρούν έξαρση στο ελληνικό σεισμικό τόξο, που ξεκινάει από τα Ιόνια νησιά, περνάει τη Δυτική Πελοπόννησο και το νότιο μέρος της Κρήτης για να καταλήξει στη Ρόδο.
Τη δίκη του απάντηση έδωσε μέσω του facebook ο ομότιμος καθηγητής σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπυλος αναφέροντας χαρακτηριστικά:
«Μερικοί από «αρμόδια ινστιτούτα», δηλώνουν ανήσυχοι γιατί, λέει, δεν έχουμε πολλούς μετασεισμούς μετά το σεισμό (Μ=6,3) στην Κρήτη. Από την πρώτη μέρα δήλωσα, και έκτοτε το λέω συνεχώς, ότι αυτό δεν είναι αφύσικο, γιατί το βάθος του κεντροειδούς – δλδ εκεί που είχαμε τη μέγιστη σεισμική ολίσθηση στο ρήγμα – είναι στα 20-30 χλμ, ας είναι το εστιακό βάθος – δλδ εκεί που ξεκινά η διάρρηξη – στα 8 χλμ. Σε μεγαλύτερα βάθη η παραγωγή μετασεισμών είναι μειωμένη.
Συμπέρασμα. Είναι φυσιολογική η μη γένεση μεγάλου πλήθους μετασεισμών. Ωστόσο, το ενδεχόμενο ισχυρού μετασεισμού, γύρω στο 5 ή και μεγαλύτερο αποτελεί ένα ανοιχτό ενδεχόμενο. Άλλο το πλήθος, άλλο το μέγεθος«.
Άκης Τσελέντης: «Δεν έχουμε την μετασεισμική ακολουθία που αναμένουμε – Πιθανότητα 10% για ισχυρότερο σεισμό»
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης, μιλώντας πάντως την Τετάρτη στο Open, υπογράμμισε ότι δεν έχουμε τη μετασεισμική ακολουθία που αναμένουμε από ένα σεισμό 6,3 βαθμών Ρίχτερ σε αυτό το βάθος.
«Το φαινόμενο αυτό όμως έχει παρατηρηθεί και σε άλλες περιπτώσεις όπως για παράδειγμα στη Σάμο, όπου δεν είχαμε μετασεισμούς όπως επίσης και στην Ιεράπετρα έχει να γίνει σεισμός εδώ και τρία χρόνια. Υπάρχει όμως ένα θέμα τώρα, καθώς υπάρχει πιθανότητα 10% να έχουμε έναν ισχυρότερο σεισμό. Το βλέπω λίγο υπερβολικό αυτό λαμβάνοντας υπόψη το ρήγμα. Βλέπετε ότι υπάρχει μία γραμμή κάθετη Βορράς – Νότος, Αυτή είναι η γραμμή του ρήγματος. Το ρήγμα δεν έγινε πάνω στη ζώνη καταβύθισης που λέμε, που βυθίζεται η αφρικανική πλάκα σαν σφήνα κάτω από την Κρήτη. Ευτυχώς δεν έγινε εκεί πάνω, γιατί αυτά τα ρήγματα δίνουν σεισμό 7,5 με 8 Ρίχτερ. Η σεισμική ενέργεια εκτονώθηκε προς Βορρά και Νότο προς το Καρπάθιο πέλαγος και στο Λιβυκό πέλαγος. Αυτό γλύτωσε πολύ την Κρήτη, γιατί έτσι δεν είχαμε πολύ ενέργεια να πέσει πάνω στο νησί», σημείωσε ο κ. Τσελέντης.
«Ένας σεισμός των 6,3 ρίχτερ θεωρητικά μπορεί να μας δώσει μέγεθος μέχρι 5,5. Εγώ δεν πιστεύω να πάει 5,5, αλλά 5,1 με 5,2 πρέπει να πάει. Αλλά αν ο σεισμός γίνει κοντά στην ακτή, μπορεί να έχει επιπτώσεις ισοδύναμες ή και μεγαλύτερες με τον κύριο σεισμό. Για αυτό πρέπει να προσέχει πολύ ο κόσμος, καθώς από ότι είδα η περιοχή αυτή Δεν είναι πολύ δομημένη και χρειάζεται προσοχή σε καταπονημένα κτήρια και κατολισθήσεις», ανέφερε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
Πηγή: cretapost.gr