Διπλή δολοφονία στη Βάρη: Ποιοι εκτέλεσαν τον «Εσκομπάρ» των Βαλκανίων

Το όνειρο του Ιγκόρ Ντέντοβιτς ήταν να γεμίσει τα Βαλκάνια με τόνους κόκας από τη Λατινική Αμερική που θα έφερνε με κοντέινερ στον Πειραιά, όμως ο δρόμος του γκανγκστερικού διδύμου τέλειωσε με 24 σφαίρες σε μια γεμάτη ταβέρνα – Οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. και η λίστα με τους μαφιόζους που πήραν από τους Σέρβους

Στις εξομολογήσεις του στους συνεργάτες του στην οργάνωση Σκάλιαρι, ο Ιγκόρ Ντέντοβιτς ήταν αποκαλυπτικός. Τους έλεγε συνέχεια για τα μεγαλόπνοα σχέδιά του, για το πώς μετέφερε το στρατηγείο της μαφιόζικης ομάδας στην Αθήνα, πώς αναβάθμισε τον Στέφαν Σταμάτοβιτς σε «επιτελάρχη» και το πώς θα προσπαθούσε να εκμμεταλευτεί το λιμάνι του Πειραιά για να φέρει με κοντέινερ μπανάνας και χουρμάδων τόνους κοκαΐνης από την Κολομβία, τους οποίους στη συνέχεια θα διοχέτευε σε όλη την Ευρώπη.

Ο 42χρονος Μαυροβούνιος μαφιόζος, ο αρχηγός του οργανωμένου εγκλήματος του Κότορ, αισθανόταν απόλυτα ασφαλής στην Αθήνα, καθώς ήταν σίγουρος ότι είχε σβήσει τα ίχνη του και οι αντίπαλοι του από την οργάνωση Καβάτσκι τον είχαν χάσει πιστεύοντας πως έχει λουφάξει κάπου στην Τουρκία. Ωστόσο ο Ιγκόρ, μεθυσμένος από τη δύναμη και το μαύρο χρήμα, υπερτίμησε τις δυνάμεις του, έκανε το λάθος να φέρει τη γυναίκα και το παιδί του στην Ελλάδα μαζί με τη σύντροφο του Στέφαν και χωρίς να το καταλάβει οδήγησε τους διώκτες του στα ίχνη του. Οι 24 σφαίρες από τα δύο εννιάρια έσβησαν μια για πάντα τις μεγάλες προσδοκίες του Ιγκόρ Ντέντοβιτς και του Στέφαν Σταμάτοβιτς να «χιονίσουν» την Ευρώπη με τόνους κόκας από τη Λατινική Αμερική.

Το σκηνικό στην ταβέρνα στα Βλάχικα της Βάρης είναι βγαλμένο από παλιές μαφιόζικες ταινίες του Χόλιγουντ. Πρώτη φορά στα αστυνομικά χρονικά της Ελλάδας έχουμε εκτέλεση μέσα σε ταβέρνα μπροστά στα μάτια δεκάδων πελατών από επαγγελματίες εκτελεστές εκπαιδευμένους να χτυπούν ως στρατιωτική ομάδα μέσα σε κόσμο και να εξαφανίζονται σε 30 δευτερόλεπτα.

Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής κατά την επίσκεψή τους στο Βελιγράδι ζήτησαν και έλαβαν από τους ομολόγους τους στοιχεία, όχι μόνο για τις δύο εγκληματικές οργανώσεις του Κότορ, αλλά και όλη τη λίστα με τους καταζητούμενους πρώην Γιουγκοσλάβους μαφιόζους, για τους οποίους υπάρχουν στοιχεία ή εκτιμήσεις ότι ζουν και δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Στόχος τους είναι, όπως λένε στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., να χαρτογραφήσουν και να τελειώνουν με τις μαφίες των Βαλκανίων που τα τελευταία χρόνια εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα μετατρέποντάς την σε αποικία ξένων εγκληματικών ομάδων.

Ο τελευταίος χρόνος

Εδώ και μία εβδομάδα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανέθεσε σε μια ειδική ομάδα της Ασφάλειας, αποτελούμενη από αξιωματικούς που υπηρετούν στο Ανθρωποκτονιών, στη Δίωξη Ναρκωτικών και το Οργανωμένο Εγκλημα, να ασχοληθεί αποκλειστικά με τον φάκελο που φέρει την κωδική ονομασία «Κότορ». Οι έρευνες πάνε πίσω, στον Δεκέμβριο του 2017, όταν η Δίωξη Ναρκωτικών είχε συλλάβει στη Γλυφάδα τον Σέρβο Μάρτιν Ματιάσεβιτς και είχε εντοπίσει σε πολυτελές διαμέρισμα στη Βάρκιζα 136 κιλά καθαρής κοκαΐνης. Το αφεντικό του, ο Γιοβάν Βούκοτιτς, που όλοι τον ήξεραν ως «Ιβάν», είχε καταφέρει να διαφύγει στην Τουρκία, για να συλληφθεί τον Σεπτέμβριο του 2018 στην Αττάλεια και να εκδοθεί στη Σερβία. Ο «Ιβάν», όπως αποδείχτηκε, ήταν μαζί με τον Ιγκόρ Ντέντοβιτς οι δύο αρχηγοί των Σκάλιαρι του Κότορ.

Με αφετηρία τη συγκεκριμένη υπόθεση, οι έρευνες της ειδικής ομάδας ξετυλίγονται, καθώς όλα δείχνουν πως ο Ιγκόρ Ντέντοβιτς αποφάσισε να κατέβει στην Αθήνα αφενός για να αναπληρώσει το κενό του συλληφθέντος «Ιβάν» και αφετέρου να κρυφτεί από την αντίπαλη φαμίλια που είχε σφραγίσει σε βάρος του συμβόλαιο θανάτου και να κάνει μεγάλες μπίζνες χρησιμοποιώντας το λιμάνι του Πειραιά. Ολα δείχνουν ότι ο Ντέντοβιτς με τον Σταμάτοβιτς έφτασαν στην Αθήνα στα τέλη του 2018 χρησιμοποιώντας γνήσια κροατικά διαβατήρια, τα οποία είχαν εκδοθεί στα ονόματα Κροατών που έφυγαν από τη ζωή. Μάλιστα, οι πληροφορίες λένε ότι για να αποκτήσουν τα ταξιδιωτικά έγγραφα πλήρωσαν 26.000 δολάρια στον βασιλιά των τσιγγάνων της Κροατίας, ο οποίος είχε τις άκρες για να κάνει τέτοιες δουλειές και συνελήφθη πριν από λίγους μήνες στο Σλαβόνσκι Μπροντ. Ολα αυτά τα χρόνια ο Ντέντοβιτς κυκλοφορούσε σε όλη την Ευρώπη με τα ονόματα Ντράγκαν Πόποβιτς και Ντούσαν Στάνιτς. Το γεγονός, δε, ότι είχε έγγραφα από την Κροατία, μια χώρα που είναι μέλος της Ε.Ε., τον διευκόλυνε, καθώς απέφευγε ελέγχους και δεν είχε πρόβλημα με την παραμονή του σε όλη την Ευρώπη. Από την άλλη, ο Στέφαν Σταμάτοβιτς έπρεπε και αυτός να εξαφανιστεί γιατί κουβαλούσε μια καταδικαστική απόφαση από το δικαστήριο της Ποντγκόριτσα σε 12 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση Σκάλιαρι.

Στην Αθήνα οι δύο μαφιόζοι του Κότορ μεταμορφώθηκαν. Αδυνάτισαν, άφησαν μούσια, άλλαξαν τα μαλλιά τους και κυκλοφορούσαν ως Κροάτες επιχειρηματίες με σερβικές ρίζες. Δεν οπλοφορούσαν, φοβούμενοι μην πέσουν σε κάποιο τυχαίο μπλόκο και μπλέξουν, δεν είχαν αυτοκίνητα, χρησιμοποιώντας για τις μετακινήσεις τους ταξί που επέλεγαν τυχαία, άλλαζαν διαμερίσματα σχεδόν κάθε εβδομάδα και συνήθιζαν να επικοινωνούν με τις γυναίκες και τους συνεργούς τους με κωδικοποιημένα μηνύματα διαδικτυακών εφαρμογών.

Λίγους μήνες μετά την εγκατάστασή τους στην Αθήνα, τον περασμένο Μάρτιο, η δουλειά που στήνουν βυθίζεται στα νερά του Δούναβη. Σύμφωνα με τις απόρρητες εκθέσεις των σερβικών αρχών, ο Ιγκόρ Ντέντοβιτς μαζί με έναν άλλο Σέρβο μαφιόζο χρηματοδοτούν τη μεταφορά ενός τόνου κοκαΐνης από τη Νότια Αμερική στην Κεντρική Ευρώπη. Η «λευκή κυρία» ήταν σε πακέτα που είχαν πάνω δύο κωδικές ονομασίες, δηλαδή την ταυτότητά τους, καθώς ήταν πολύ υψηλής καθαρότητας – άνω του 90%. Η πρώτη ήταν «CR7», χαρακτηριστικό του Πορτογάλου αστέρα του ποδοσφαίρου Κριστιάνο Ρονάλντο, φυσικά εν αγνοία του, και η δεύτερη του ελβετικού οίκου κοσμημάτων Cartier. Η κοκαΐνη φτάνει μέχρι τον Δούναβη, όμως το πλοίο που την μετέφερε ανατράπηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες και βυθίστηκε στο Δέλτα του ποταμού στη Ρουμανία – μόλις μπήκε στο ποτάμι για να ανέβει στην Κεντρική Ευρώπη. Η ζημιά για το κύκλωμα είναι τεράστια, καθώς χάνουν περίπου 300 εκατ. ευρώ. Τότε, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές από τη γειτονική χώρα, η Σκάλιαρι αποφάσισε στην ουσία να κοπιάρει τα κόλπα της αλβανικής μαφίας και να μεταφέρει την κοκαΐνη με κοντέινερ χρησιμοποιώντας ως διαμετακομιστικό κέντρο το λιμάνι του Πειραιά. Αλλωστε, τα τελευταία χρόνια ο Πειραιάς μετατρέπεται σιγά-σιγά στο μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι της Μεσογείου, με χιλιάδες κοντέινερ να φτάνουν καθημερινά απ’ όλο τον κόσμο, κάνοντας δύσκολο το έργο των διωκτικών αρχών. Δεν έχουν περάσει παρά λίγοι μήνες από τον εντοπισμό σχεδόν ενός τόνου κοκαΐνης στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει η Interpol και οι ελληνικές αρχές δεν είναι σε θέση να τους δώσουν απαντήσεις στο ερώτημα αν ο Ντέντοβιτς και η ομάδα του κατάφεραν να φέρουν κόκα καταχωνιασμένη σε φορτία μπανάνας ή χουρμάδων.

Η ζωή στην Αθήνα

Oσο και αν έψαξαν οι αξιωματικοί της ειδικής ομάδας της Ασφάλειας δεν κατάφεραν να εντοπίσουν οποιαδήποτε στοιχείο για το δίδυμο Ντέντοβιτς – Σταμάτοβιτς που να αφορά στις κινήσεις ή τις δουλειές τους στην Αθήνα. «Περιμένουμε τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. να ξεκλειδώσουν τα κινητά τους τηλέφωνα για να πάρουμε απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα. Θα δούμε κλήσεις που έκαναν και δέχτηκαν, αλλά και επαφές. Με το GPS θα προκύψουν τα σημεία όπου κινήθηκαν και τις διαδρομές τους, ενδεχομένως φωτογραφίες ή σημειώσεις που θα αποκαλύπτουν τη ζωή και τα σχέδιά τους», τονίζει αξιωματικός της Ασφάλειας, και συμπληρώνει: «Οι δύο σύζυγοι ήταν αρνητικές. Το σίγουρο είναι ότι γνωρίζουν πολλά πράγματα, όμως ζώντας χρόνια στο πλευρό σκληρών μαφιόζων γνώριζαν πώς θα συμπεριφερθούν στην περίπτωση που γινόταν η στραβή… Αφέθηκαν ελεύθερες αφού δεν είχαν κάτι να προσθέσουν. Ακόμη και τα παιδάκια είχαν μάθει από τους γονείς τους πώς να κινηθούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι αμέσως κρύφτηκαν κάτω από το τραπέζι της ταβέρνας στα Βλάχικα για να προφυλαχθούν από τις σφαίρες που έπεφταν».
Η ζωή των δύο Μαυροβούνιων στην Αθήνα εκτιμάται πως ήταν αυστηρά περιορισμένη και προσαρμοσμένη στη λογική να περνάνε αδιάφοροι και να μην προκαλούν για να μην καρφωθούν τα ίχνη τους. Οπως αποδείχτηκε, ένα από τα μέρη που συνήθιζαν να πηγαίνουν ήταν η συγκεκριμένη ταβέρνα στα Βλάχικα, την οποία φαίνεται να επισκέπτονταν ακόμη και δύο φορές την εβδομάδα. Κάθονταν πάντα στο ίδιο τραπέζι, στον υπερυψωμένο χώρο του καταστήματος, και πάντοτε ο ένας απέναντι από τον άλλο έτσι ώστε να σκανάρουν το μαγαζί έχοντας ορατότητα απ’ όλες τις πλευρές.

Η πρώτη φορά που τους επισκέφθηκαν οι οικογένειές τους ήταν το περασμένο καλοκαίρι. Παρέμειναν αρκετές εβδομάδες, όμως δεν κατάφεραν να τους εντοπίσουν οι αντίπαλοί τους. Αυτό στην ουσία τούς έκανε να χαλαρώσουν και να αποφασίσουν να ανανεώσουν το ραντεβού για φέτος τα Χριστούγεννα. Οι πληροφορίες των διωκτικών αρχών λένε πως αυτή ήταν μια μοιραία απόφαση. Αυτή τη φορά δεν κατάφεραν να ξεγλιστρήσουν. Τα πληρωμένα πιστόλια κινήθηκαν στη λογική του «cherchez la femme» και έγιναν σκιά των δύο συζύγων. Αυτές λοιπόν ήταν που τους έδωσαν στο πιάτο τον μεγάλο αρχηγό και τον επιτελάρχη της μαφιόζικης οργάνωσης. Γιατί η ιστορία των μαφιόζικων ξεκαθαρισμάτων, από την εποχή της αμερικανικής ποτοαπαγόρευσης και του Μεσοπολέμου, έχει δείξει ότι οι γυναίκες άθελά τους οδηγούν τους αντιπάλους στα ίχνη των συντρόφων τους με ολέθριες συνέπειες. Το γεύμα το απόγευμα της Κυριακής ήταν το αποχαιρετιστήριο. Την επομένη το πρωί, οι σύζυγοι και τα τέκνα των δύο μαφιόζων θα αναχωρούσαν για τη Σερβία. Κανείς δεν ξέρει αν κατάφεραν να τους εντοπίσουν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και να τους εκτελέσουν ή αν ο σχεδιασμός προέβλεπε να τους σβήσουν από τον χάρτη στο τελευταίο τους γεύμα μπροστά στα μάτια των συζύγων και των μικρών παιδιών για παραδειγματισμό και για να στείλουν μηνύματα, κάτι που συνηθίζεται από τις μαφιόζικες ομάδες – όσο και αν ακούγεται σκληρό.

Η Αστυνομία έχει στη διάθεσή της ελάχιστα στοιχεία για το κουαρτέτο των πληρωμένων δολοφόνων που ανέλαβαν να εκτελέσουν το συμβόλαιο θανάτου στην Αθήνα. Δείχνουν εκπαιδευμένοι σε ομαδικές δουλειές, αφού δύο από αυτούς έβγαλαν τα πιστόλια και ο καθένας έριξε στον στόχο του στο κεφάλι, ενώ οι άλλοι δύο προφανώς τους ακολουθούσαν έχοντας υποστηρικτικό ρόλο στην περίπτωση που ο Ντέντοβιτς με τον Σταμάτοβιτς έβγαζαν όπλα για να απαντήσουν. Βίντεο από τη στιγμή της εκτέλεσης δεν υπάρχει, καθώς το καταγραφικό μηχάνημα της ταβέρνας είχε μπλοκάρει, ενώ οι κάμερες από διπλανές επιχειρήσεις ναι μεν κατέγραψαν τις κινήσεις των δραστών, ωστόσο το υλικό είναι θολό, μακρινό και μη αξιοποιήσιμο. Κομβικό σημείο στις έρευνες, λένε οι αστυνομικοί, είναι ο εντοπισμός του τελευταίου διαμερίσματος όπου διέμεναν οι δύο Μαυροβούνιοι. Ισως, λένε, εκεί βρουν από χρήματα, σημειώσεις και ατζέντες μέχρι οπλισμό. Οι γυναίκες των δύο μαφιόζων στους αστυνομικούς κινήθηκαν στη λογική «δεν ξέρω, δεν γνωρίζω, δεν θυμάμαι», υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν συγκρατήσει τη διεύθυνση του σπιτιού όπου έμεναν, ούτε την περιοχή. Ετσι, οι αστυνομικοί περιμένουν από τους ιδιοκτήτες του διαμερίσματος που είχαν ενοικιάσει οι δύο μαφιόζοι να τους ειδοποιήσουν έτσι ώστε να εντοπίσουν το σπίτι και να ξεκλειδώσουν τα μυστικά τους. Παράλληλα, έχουν ζητήσει από όλες τις εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων στοιχεία για σκούρα SUV που ναυλώθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο, ποντάροντας σε ένα λάθος της ομάδας των εκτελεστών.

Η μαφία του Κότορ

Οι δύο 43χρονοι άνδρες έχουν μακρά θητεία στο οργανωμένο έγκλημα των χωρών της πρώην ενωμένης Γιουγκοσλαβιας. Από μικροί βουτήχτηκαν στην παρανομία και αποτελούσαν ηγετικά μέλη της μαφίας του Κότορ, μιας μικρής παραθαλάσσιας πόλης του Μαυροβουνίου που τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε δημοφιλές τουριστικό θέρετρο της Αδριατικής. Η φαμίλια Κοτοράνι έλεγχε τα ναρκωτικά, τη νύχτα και το εμπόριο γυναικών όχι μόνο του Κότορ, αλλά είχε απλωθεί και στο Βελιγράδι και σε πολλές πόλεις της Σερβίας και της Κροατίας.

Ενα συμβάν στη Βαλένθια το 2014 είχε ως αποτέλεσμα η Κοτοράνι όχι μόνο να διχοτομηθεί και να προκύψουν δύο αντίπαλες φαμίλιες, η Σκάλιαρι και η Καβάτσκι, αλλά και να ξεσπάσει ένας εμφύλιος με πολύ αίμα και περισσότερους από 25 νεκρούς μέχρι στιγμής. Στην παραθαλάσσια πόλη της Ισπανίας εξαφανίστηκαν 200 κιλά καθαρής κοκαΐνης από ένα διαμέρισμα που ανήκε στον Γκόραν Ράντομαν, ο οποίος εκείνη την εποχή ήταν κρατούμενος στις φυλακές της Κούβας. Τελικά όταν αποφυλακίστηκε μπήκε στο στόχαστρο των μελών της οργάνωσης που τον κατηγόρησαν για την εξαφάνιση των ναρκωτικών και τον Φεβρουάριο του 2015 δολοφονήθηκε έξω από το σπίτι του στο Βελιγράδι. Μάλιστα, όπως λένε στην πρωτεύουσα της Σερβίας, ο Ράντομαν οδηγήθηκε σε φυλακές της Κούβας για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, απ’ όπου τον έβγαλε ένας Σέρβος μεγαλοεπιχειρηματίας που είναι προσωπικός φίλος του Ντιέγκο Μαραντόνα, ο οποίος έχει στενές σχέσεις με το καθεστώς της Κούβας. Μετά την εκτέλεση Ράντομαν για πέντε χρόνια οι δύο φαμίλιες που προέκυψαν από τη διάσπαση της Κοτοράνι άνοιξαν έναν ακραίο κύκλο αίματος που ξεκινούσε από το Μαυροβούνιο και τη Σερβία και έφτανε μέχρι τις ΗΠΑ και τη Λατινική Αμερική.

Πηγή: protothema.gr