Παγκόσμια ανησυχία για τις προμήθειες καφέ λόγω του lockdown στο Βιετνάμ, δυσκολίες στην εύρεση κόκκων καφέ για εξαγωγή λόγω μέτρων στη Χο Τσι Μινχ.
Μεγάλο πλήγμα δέχονται οι εταιρείες επεξεργασίας, μετά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί στο Βιετνάμ, τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό καφέ στον κόσμο, τα οποία οδήγησαν σε νέα αύξηση των τιμών εξαιτίας των ανησυχιών για τις εξαγωγές. Το Βιετνάμ είναι ο κύριος εξαγωγέας του καφέ robusta, του κόκκου που χρησιμοποιείται για στιγμιαίο καφέ, αλλά και για μερικά χαρμάνια εσπρέσο.
Η επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης και η έλλειψη εμβολίων οδήγησαν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να επιβάλει περιορισμούς ταξιδιών στις περιοχές παραγωγής.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, οι αλυσίδες προμηθευτών έχουν διαταραχθεί επειδή το Βιετνάμ, ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας καφέ, αυστηροποίησε τα μέτρα lockdown στο λιμάνι της πόλης του Χο Τσι Μινχ, καθώς και περιορισμών σε κάποιες περιοχές καλλιέργειας καφέ.
Η Ένωση Καφέ – Κακάο του Βιετνάμ ζήτησε από την κυβέρνηση να χαλαρώσει τους περιορισμούς επειδή οι έμποροι δυσκολεύονταν να μεταφέρουν κόκκους σε λιμάνια για εξαγωγές εν μέσω των περιορισμών.
Ορισμένες εταιρείες, όπως η Starbucks, έχουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια αντιστάθμισης κινδύνου και δεν θα αισθάνονται πραγματικά τα αποτελέσματα του υψηλότερου κόστους στις παγκόσμιες αγορές εμπορευμάτων.
Ωστόσο, άλλες εταιρείες, όπως η JM Smucker, αύξησαν το κόστος λιανικής πώλησης, έτσι ώστε να ενισχύσουν τα περιθώρια κέρδους που συμπιέζονται από την αύξηση των τιμών του καφέ.
Αυξήσεις ανακοίνωσαν επίσης η γερμανική Tchibo και η ιαπωνική UCC Coffee.
Η JDE Peet’s και η Nestlé ανέφερεαν ότι διαπραγματευόταν με τους λιανοπωλητές για το κόστος.
Με πληροφορίες απο ΑΠΕ και Guardian