Για το δικό της τραύμα μίλησε η Έλλη Στάη, με αφορμή το κίνημα #Metoo, που ξεκίνησε μετά την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου για σεξουαλική παρενόχληση.
Με κείμενό της στην εφημερίδα Τα Νέα, η δημοσιογράφος επιχειρεί να απαντήσει σε ερωτήματα που τίθενται στον δημόσιο διάλογο, όπως «γιατί δεν μίλησες», «γιατί δεν αντέδρασες» κ.α., ενώ αναφέρεται επίσης σε μια δική της προσωπική εμπειρία.
Όπως λέει, η ίδια έκανε μια παρόμοια αποκάλυψη πριν από δύο χρόνια σε εκπομπή του Αντώνη Σρόιτερ στο πλαίσιο συζήτησης για τα εμπόδια που αντιμετωπίζει μία γυναίκα στους χώρους εργασίας.
«Όταν πριν από περίπου δύο χρόνια σε μια εκπομπή του Αντώνη Σρόιτερ στον ALPHA, μιλώντας για τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η γυναίκα στον επαγγελματικό της χώρο, είχα πει αυθόρμητα για την παρενόχληση που είχα δεχτεί από τον εκδοτικό μεγαλοπαράγοντα της εποχής, είχαν περάσει ήδη 35 χρόνια. Παρόλο που ο δικός μου χαρακτήρας με έκανε να ανοίξω την πόρτα και να φύγω τρέχοντας, να παραιτηθώ κάτω από την απειλή πως δε θα βρω αλλού δουλειά, δεν είχαν ούτε τη δύναμη ούτε την αίσθηση πως μπορώ να το καταγγείλω, να το πω οπουδήποτε. Τότε το έθαψα στο πέρασμα του χρόνου, προσπαθώντας να πραγματοποιήσω αυτά που ήθελα στη ζωή μου. Ούτε όμως, 35 χρόνια μετά, είχα την αίσθηση πως η ελληνική δημόσια σφαίρα (τα μέσα ενημέρωσης, τα πολιτικά κόμματα, τα επαγγελματικά σωματεία) ήταν έτοιμα να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα με την προσοχή και τη σοβαρότητα που του αξίζουν. Γι’ αυτό και μόνο το ότι τώρα δεν υπάρχει απλώς η κουτσομπολίστικη διάσταση, όπως μόλις δύο χρόνια πριν υπήρχε, πρέπει να μας κάνει να ελπίζουμε πως έρχεται η ώρα της ωριμότητας και για την ελληνική κοινωνία να ανοίξει διάπλατα τη δημόσια συζήτηση για τέτοιου είδους θέματα, που αποτελούν κρίσιμο στοιχείο για την ποιότητα της ζωής μας προς το μέλλον», γράφει η Έλλη Στάη.
Πριν από δύο χρόνια, σε συνέντευξή της στον Αντώνη Σρόιτερ, η Έλλη Στάη είχε αποκαλύψει για πρώτη φορά το πώς βίωσε την σεξουαλική παρενόχληση.
Περιγράφοντας τα σχόλια των ανδρών συναδέλφων της η Έλλη Στάη είχε πει: «Το πρώτο πράγμα που αντιμετώπισα στην πρώτη εφημερίδα που πήγα και δούλεψα, ήταν ο ήχος όταν πέρναγα των σχολίων των ανδρών. Τότε ήμασταν πολύ λίγες οι νέες γυναίκες στις εφημερίδες, έκαναν σχόλια για το σωματότυπό μου, ήταν προφανές αυτό. Δεν υπάρχει περίπτωση να σου πω τι ακριβώς άκουγα, μία λέξη άκουγα. Άστο τώρα… Όμικρον στην καθαρεύουσα… Άκουγα σχόλια για τα οπίσθιά μου! Είναι πάρα πολύ απλό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η δημοσιογράφος, όμως, μίλησε και για τη σεξουαλική παρενόχληση που δέχτηκε από διευθυντή της. «Μου ανέθεσε από τις πρώτες κιόλας μέρες, παρόλο που ήμουν νέα ακόμα, να κάνω σπουδαία πράγματα, μεγάλες συνεντεύξεις. Εγώ τις έφερνα εις πέρας και ήμουν πολύ ευτυχής, έλεγα “βρήκα δρόμο, αναγνωρίζεται η αξία μου”. Αυτό συνεχίστηκε για δύο – τρεις μήνες, ώσπου άρχισα να δέχομαι κάποιες προσκλήσεις να πιούμε καφέ και τα λοιπά. Μέχρι εκεί ήταν καλά… Μία μέρα με φώναξε στο γραφείο του να μιλήσουμε για την δουλειά, κλείδωσε την πόρτα και μου επιτέθηκε σωματικά κατευθείαν! Είπα “αν δεν ξεκλειδώσετε τώρα την πόρτα, θα πατήσω τις φωνές, θα ουρλιάξω!”. Άνοιξε την πόρτα και βγήκα έξω», περιέγραψε. Αφού έφυγε, μετά από ένα μήνα, της τηλεφώνησαν να πάει να πληρωθεί και της διεμήνυσαν πως, αν δεν γυρίσει πίσω, δεν θα βρει πουθενά αλλού δουλειά.
Επίσης, αποκάλυψε πως δέχτηκε παρενόχληση και από γνωστό πολιτικό. «Έχω δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση από παλαιό πολιτικό, πολύ μεγάλο όνομα, ο οποίος μου την έπεσε κανονικά μέσα στο γραφείο! Κι εκεί σηκώθηκα κι έφυγα, η συνέντευξη δεν έγινε. Στην ψύχρα, στην απόλυτη ψύχρα! Είχα αναρωτηθεί και είπα ότι για να το κάνει αυτό σημαίνει ότι το κάνει συνέχεια. Θα πρέπει να το έχει κάνει και σε άλλες περιπτώσεις, δεν το έκανε σε μένα πρώτη φορά. Αν με ρωτήσεις αν τον έβλεπα έκτοτε και του μιλούσα του μεγάλου αυτού πολιτικού, βεβαίως, όταν τον συναντούσα έξω του μιλούσα, δεν τίθεται θέμα. Μαζεύτηκε, αλλά δεν τον εκτιμούσα πια καθόλου, ούτε σαν πολιτικό. Είχα πια πλήρη εικόνα. Για μένα δεν υπήρχε ως πολιτικός, γιατί δεν μπορεί να είσαι καλός πολιτικός όταν έχεις αυτές τις συμπεριφορές. Αποκλείεται, δεν μπορείς να είσαι».
Πηγή: lifo.gr