Ετοιμαζόταν να γίνει πατέρας αλλά μια ακτινογραφία θώρακος τον έστειλε στο χειρουργείο. Η επέμβαση στο ΠΑΓΝΗ πήρε άσχημη τροπή για τον 33χρονο ασθενή, που έμεινε ανάπηρος. Καταδικάστηκε ο γιατρός για τα λάθη που έγιναν. Η κύστη που δημιούργησε το πρόβλημα. Ξέσπασε η σύζυγος και η μητέρα του άτυχου πατέρα. «Δεν θα ξαναγίνει ποτέ όπως ήταν».
Δικαίωση για έναν 33χρονο πατέρα δύο μικρών παιδιών, η υγεία του οποίου υπέστη ανεπανόρθωτες βλάβες, μετά από χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση κύστης, στην οποία είχε υποβληθεί το καλοκαίρι του 2015, στο ΠΑΓΝΗ.
Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον γιατρό, ο οποίος είχε χειρουργήσει τον τετραπληγικό – σήμερα – Ηρακλειώτη, για την πράξη της «σωματικής βλάβης από αμέλεια, από υπόχρεο» και του επέβαλε ποινή φυλάκισης 2 ετών, με τριετή αναστολή.
Η υπόθεση είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας από την εφημερίδα «Νέα Κρήτη» το καλοκαίρι του 2017, όταν ο άτυχος 33χρονος είχε καταθέσει αγωγή, μέσω της οποίας αξίωνε αποζημίωση από το ΠΑΓΝΗ, υποβάλλοντας παράλληλα μήνυση εναντίον του γιατρού.
Η εκδίκαση της υπόθεσης – στο ποινικό της σκέλος – ολοκληρώθηκε σε πρώτο βαθμό χθες (19-04-2019), με τον γιατρό να κρίνεται ένοχος από το δικαστήριο, παρά το ότι υποστήριξε νωρίτερα ότι είναι αθώος. Ας σημειωθεί ότι η Έδρα ζήτησε την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης αναφορικά με πράξεις των αναισθησιολόγων που είχαν ασχοληθεί με το περιστατικό.
Η ακτινογραφία και η χειρουργική επέμβαση
Ο 33χρονος Ηρακλειώτης ανακάλυψε τυχαία τον Ιούνιο του 2015 την ύπαρξη ενός προβλήματος υγείας. Έπειτα από ακτινογραφία θώρακα, την οποία έκανε σε διαγνωστικό κέντρο για επαγγελματικούς λόγους, διαπιστώθηκε ότι υπήρχε μια σκιά στο μεσοθωράκιό του.
Οι περαιτέρω ιατρικές εξετάσεις στις οποίες προέβη τις επόμενες ημέρες ο 33χρονος έδειξαν ότι υπάρχει όντως κύστη, πιθανότατα καλοήθους φύσης, όπως ανέφερε ο ίδιος, στο κείμενο της αγωγής που κατέθεσε κατά του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.
Εντούτοις, η επίμαχη κύστη εμφάνιζε μια πολύ σημαντική ιδιαιτερότητα: βρισκόταν δίπλα σε μια αρτηρία της καρδιάς. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο κρίθηκε ότι θα έπρεπε να αφαιρεθεί το ταχύτερο δυνατόν.
Εσπευσμένα στο χειρουργείο του ΠΑΓΝΗ
Ο 33χρονος μπήκε τον Ιούλιο του 2015 στο χειρουργείο του ΠΑΓΝΗ για την αφαίρεση της κύστης. Η επέμβαση, μάλιστα, έγινε τρεις μόλις ημέρες πριν από τον προγραμματισμένο τοκετό της συζύγου τού 33χρονου, η οποία έφερε τελικά στον κόσμο το δεύτερο παιδί τους, την ώρα που ο αγαπημένος της άνδρας έδινε τη δική του μάχη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου.
Η χειρουργική επέμβαση δεν ήταν πετυχημένη, αφού ο 33χρονος υπέστη αιμορραγικό σοκ, αλλά και ανακοπή καρδιάς, με αποτέλεσμα να παραμείνει στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ για 40 ημέρες, ενώ μετά το εξιτήριο που πήρε νοσηλεύτηκε σε κέντρο αποκατάστασης στη Λάρισα για συνολικά 6 μήνες.
Σύμφωνα με το αποτέλεσμα πιστοποίησης αναπηρίας από το ΙΚΑ, η πάθησή του 33χρονου ορίστηκε ως σπαστική τετραπάρεση εξαιτίας υποξίας-ισχαιμίας εγκεφάλου μετά από αιμορραγικό σοκ, ενώ το ποσοστό αναπηρίας του ανέρχεται στο 67%, σύμφωνα με σχετική απόφαση του εν λόγω ασφαλιστικού οργανισμού, το 2016.
Σύμφωνα με τους φυσιοθεραπευτές, τους εργοθεραπευτές και λογοθεραπευτές που τον κούραραν, η εικόνα που παρουσίαζε ο 33χρονος πατέρας πριν από δύο χρόνια ήταν αυτή ενός τετραπληγικού ασθενούς με μειωμένη κινητική ικανότητα.
Δάκρυα στο δικαστήριο από τη μάνα και τη σύζυγο του τετραπληγικού
Λίγο μετά την έκδοση της χθεσινής απόφασης, εξερχόμενη από την αίθουσα του δικαστηρίου, η μητέρα του 33χρονου κ. Μαρία Δρεττάκη-Σφακιανάκη ανέφερε με λυγμούς και υποβασταζόμενη από συγγενείς: «Τριάμισι χρόνια περιμέναμε να δικαιωθεί το παιδί μου. Και ήρθε η δικαίωση…». Με δάκρυα στα μάτια η σύζυγός του: «Δε θα ξαναγίνει ποτέ όπως ήταν πριν».
Ούτε η σύζυγος τού 33χρονου κατάφερε, πάντως, να συγκρατήσει τα δάκρυά της: Η κ. Ε. Ερωτοκριτάκη δήλωσε ότι «η αλήθεια φάνηκε. Πήρε (σ.σ. ο κατηγορούμενος) έναν άνθρωπο 29 ετών και μου γύρισε πίσω έναν άνθρωπο ο οποίος νοητικά και κινητικά δε θα επανέλθει ποτέ πλήρως. Δε θα ξαναγίνει ποτέ όπως ήταν πριν. Δε θα μπορεί να είναι δίπλα στα παιδιά του όπως είναι οι υπόλοιποι πατεράδες. Είναι όμως μια δικαίωση για τον αγώνα που κάνουμε και που θα συνεχίσουμε να κάνουμε όλα τα υπόλοιπα χρόνια. Ο άνδρας μου έχει μεγάλη θέληση. Μας δίνει τη δύναμη να πορευόμαστε μαζί του».
Πηγή: pronews.gr