Το «καθεστώς Πούτιν» έχει μετατρέψει τη Ρωσία σε διεθνή «παρία», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της G20
Αστραψε και βρόντηξε ο Συντηρητικός πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ, έχοντας απέναντί του τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της G20 που φέτος διεξάγεται στο Μπαλί της Ινδονησίας.
Την ώρα που ο Ουκρανός ηγέτης Βολοντίμιρ Ζελένσκι έστελνε το μήνυμά του στη διεθνή σκηνή, μέσω βιντεοκλήσης, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη εάν η Ρωσία δεν δώσει πίσω όλα τα ουκρανικά εδάφη που έχει προσαρτήσει, ο ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ δεν μάσησε τα λόγια του βλέποντας τον έμπιστο του Πούτιν να κάθεται στο τραπέζι των συνομιλιών.
Όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», για πρώτη φορά ένας Βρετανός πρωθυπουργός έρχεται αντιμέτωπος με έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Κρεμλίνου από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και ο Σούνακ άδραξε την ευκαιρία.
Διεμήνυσε στον Σεργκέι Λαβρόφ ότι το «καθεστώς Πούτιν» έχει μετατρέψει τη Ρωσία σε διεθνή «παρία», τονίζοντας ότι η κυβέρνηση του Λονδίνου θα στηρίξει την Ουκρανία «για όσο χρειαστεί».
«Είναι «αξιοσημείωτο» που ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποφάσισε να μην παραστεί στη σύνοδο κορυφής αυτοπροσώπως», υπογράμμισε ο Ρίσι Σούνακ και πρόσθεσε: «Οι χώρες δεν πρέπει να εισβάλουν στους γείτονές τους, δεν πρέπει να επιτίθενται στους πολίτες και δεν πρέπει να απειλούν με τη χρήση πυρηνικών».
Λίγες ώρες προτού επιτεθεί λεκτικά στον Σεργκέι Λαβρόφ, ως εκπρόσωπος της χώρας του στη G20- αφού ο Πούτιν προτίμησε να μην παραστεί- ο φακός απαθανάτισε τον Καναδό πρωθυπουργό, Τζάστιν Τριντό, να απολαμβάνει μια μπύρα έχοντας απέναντί του τον Βρετανό ομόλογό του να πίνει ένα κοκτέιλ μάνγκο.
Οι δύο πολιτικοί άνδρες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν τις απόψεις τους στην διάσημη καφετέρια του Μπαλί «Bumbu Bali Arts Cafe».
Όπως αναφέρει ο βρετανικός Τύπος, ο Σούνακ ευελπιστεί να χρησιμοποιήσει όλη την διπλωματική μαεστρία του για να ενώσει τους ισχυρούς ηγέτες που συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής να στηρίξουν την Ουκρανία ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα.
Κάνοντας την παρθενική του εμφάνιση στη διεθνή σκηνή, ο Βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει ένα σχέδιο οικονομικής δράσης πέντε σημείων για την G20.
Ο Ρίσι Σούνακ θα ζητήσει συντονισμένη παγκόσμια δράση για την αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής αστάθειας και του αυξανόμενου κόστους ζωής, που επιφέρει ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Όπως αναφέρει το BBC, o Σούνακ θα καλέσει τους ηγέτης που συμμετέχουν στη G20 πέντε πράγματα:
1ον: Άμεση κρατική υποστήριξη εκεί που χρειάζεται περισσότερο. Η αποτελεσματική χρήση της κρατικής υποστήριξης για την ιεράρχηση των πιο ευάλωτων, τόσο στις χώρες μας όσο και διεθνώς.
2ον: Τέλος στην εργαλειοποίηση της παραγωγής και διανομής τροφίμων. Λήψη άμεσης δράσης για την υποστήριξη του παγκόσμιου εμπορίου τροφίμων για τη μείωση του κόστους ζωής για όλους και τη διάσωση των ζωών εκείνων που κινδυνεύουν από την πείνα. Αυτό περιλαμβάνει την έκκληση για ανανέωση της πρωτοβουλίας για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας στις 19 Νοεμβρίου και τη δέσμευση σε επίπεδο G20 να μην μετατραπούν ποτέ σε «όπλα» η παραγωγή και η διανομή τροφίμων.
3ον: Ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από τη Μόσχα. Πρέπει να μπει τέλος «στην ασφυξία της Ρωσίας» σχετικά με τις διεθνείς τιμές ενέργειας. Ως μέρος αυτών των προσπαθειών, προτεραιότητα γίνονται οι επενδύσεις για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης, τον καλύτερο τρόπο προστασίας από αυτούς που χρησιμοποιούν συνεχώς υδρογονάνθρακες για εκφοβισμό και εξαναγκασμό.
4ον: Άνοιγμα του παγκόσμιου εμπορίου γεγονός που περιλαμβάνει την προώθηση διμερών συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου και τη μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
5ον: Παροχή ειλικρινούς, αξιόπιστης χρηματοδότησης για βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες ώστε να αναπτυχθούν βιώσιμα. Διασφάλιση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος με την δύναμη που απαιτείται ώστε να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να αναπτυχθούν χωρίς να εξαρτώνται από τους δανειστές τους.
Αυτό περιλαμβάνει ταχεία δράση για να βοηθηθούν οι φτωχές χώρες να διαχειριστούν καλύτερα τα βάρη του χρέους τους και να προσφέρουν μια εναλλακτική λύση στον δανεισμό των αναπτυσσόμενων χωρών από πηγές εκμετάλλευσης.
Πηγή: protothema.gr