Η Κορίν Λερίς δεν μπορεί να κλείσει μάτι εδώ κι εβδομάδες. Έχει εφιάλτες, τη νύχτα ξυπνά και έχει σε όλο της το σώμα εξανθήματα. Την ερχόμενη Τετάρτη γαλλικό δικαστήριο αποφασίζει εάν τα τραγικά γεγονότα με την κόρη της, την οποία τα ΜΜΕ την αποκαλούν “Ζιλί”, μπορούν να χαρακτηρισθούν ως βιασμός.
Μια απόφαση, που όχι μόνο θα δώσει στην Λερίχ και την οικογένειά της ψυχική ανακούφιση, αλλά ίσως να δημιουργήσει δεδικασμένο. “Είναι ανυπόφορο, εδώ και πάνω από δέκα χρόνια αυτό το φοβερό γεγονός να σκιάζει της ζωή μας. Θα ήθελα να ουρλιάξω, σταματήστε επιτέλους τα ψέμματα” λέει η Λερίχ.
“Την βίασαν ακόμη και έγκλειστη στη ψυχιατρική κλινική”
Όλα ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2008. Η πυροσβεστική μετέφερε την τότε 13χρονη από το σχολείο στο νοσοκομείο, έπειτα από επιληπτική κρίση. Όμως οι σωτήρες της πολύ γρήγορα έγιναν βασανιστές της, όπως λέει το κορίτσι, Ένας εκ των πυροσβεστών, ο Πιέρ Σ., πήρε το τηλέφωνό της και επικοινώνησε μαζί της μετά το περιστατικό. Η Ζιλί λέει ότι της δημιούργησε ψυχολογική εξάρτηση και έδωσε το τηλέφωνό της και στους συναδέλφους της.
Στη συνέχεια η Ζιλί έπεσε σε κοινωνική φοβία, δεν ήθελε να βγει από το δωμάτιό της. Έπασχε από βαριά κατάθλιψη. Οι γιατροί της έδωσαν βαριά αντικαταθλιπτικά.
Τα επόμενα δύο χρόνια 16 φορές προσπάθησε να αυτοκτονήσει. Χωρίς να έχουν ιδέα τι διαμείβεται με την μικρή οι γονείς της φώναξαν συνολικά 130 φορές την πυροσβεστική. Είχε δημιουργηθεί σχέση εμπιπτούσης με τους πυροσβέστες κάτι που εκείνοι το εκμεταλλευτήκαν.
Την βίαζαν συστηματικά. Μια φορά κάποιος πυροσβέστης μετέφερε το παιδί στο σπίτι, όπου την περίμεναν δύο συνάδελφοί του. Μιαν άλλη φορά την βίασαν, όταν ήταν κλεισμένη σε ψυχιατρείο για παιδιά.
“Έβλεπαν ότι την κατέστρεφαν, κι όμως συνέχιζαν” λέει η μητέρα της με οργή. Τον Ιούλιο του 2010 οι γιατροί σταμάτησαν τα ψυχοφάρμακα, το κορίτσι επανήλθε και διηγήθηκε στη μητέρα του τα γεγονότα.
Η οικογένεια κατέθεσε μήνυση σε βάρος 20 πυροσβεστών, όλοι τους γύρω στα 20 χρονών, με την κατηγορία του βιασμού κατ’ εξακολούθηση. Δίκη ξεκίνησε μόνο σε βάρος τριών εξ αυτών, κανείς δεν ξέρει ομως για ποιο λόγο.
Οι πυροσβέστες ισχυρίζονται ότι όλα έγιναν με τη συναίνεση της μικρής, Οι συνήγοροί τους αρνήθηκαν να μιλήσουν στη DW. Κατά μια έννοια το γαλλικό σύστημα απόδοσης δικαιοσύνης έχει δικαιώσει μέχρι τώρα τους πυροσβέστες. Τον Ιούλιο του 2019 ένα δικαστήριο αφαίρεσε την υπόθεση από την δικαιοδοσία του ορκωτού δικαστηρίου και την παρέπεμψε σε κακουργιοδικείο.
Η δε κατηγορία του βιασμού μετετράπη σε σεξουαλική κακοποίηση. Η ανώτατη ποινή των 20 χρόνων ειρκτής έπεσε στα 7 χρόνια φυλάκισης. Η “Ζιλί” και η μητέρας της άσκησαν έφεση και η απόφαση θα βγει την ερχόμενη Τετάρτη από το Εφετείο.
Από ποια ηλικία στοιχειοθετείται βιασμός στα παιδιά;
Το ότι γίνεται και μόνο συζήτηση για το εάν τίθεται θέμα συναίνεσης σε ένα παιδί για να κάνει σεξ με ενήλικες, ανήκει στο περίεργο δικαστικό σύστημα της Γαλλίας” λέει ο Πασκάλ Κισίγκ, δικηγόρος και πρόεδρος της Ένωσης Δικαιωμάτων Παιδιού CDP – Enfance.
“Είναι ποινικά κολάσιμο αδίκημα η σεξουαλική σχέση με παιδιά κάτω των 15 χρονών, αλλά για να καταδικάσει κανείς κάποιον για βιασμό πρέπει να αποδείξει ότι έγινε χρήση βίας, αιφνιδιάστηκε ή απειλήθηκε, ειδάλλως εμπίπτει στις διατάξεις για σεξουαλική κακοποίηση.
Τέτοια απόδειξη στην περίπτωση της Ζιλί είναι ακόμη πιο δύσκολο να προσκομιστεί, γιατί η μικρή αποκάλυψε τι υπέστη μετά από δύο χρόνια”. Ο Γάλλος δικηγόρος αναφέρει επίσης ότι οι γάλλοι δικαστές δεν εμπιστεύονται γενικά τα παιδιά, κι αυτό είναι απότοκο της παλαιότερης υπόθεσης παιδοφιλίας στην πόλη Ουτρό, όπου κάποιοι ενήλικες κατηγορήθηκαν μετά από ψευδή καταγγελία για σεξουαλικό καταναγκασμό για να αθωωθούν στη συνέχεια.
Όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έτσι και στη Γαλλία θα πρέπει να υιοθετηθεί πρόβλεψη για ένα όριο ηλικίας προστασίας, όπου κάτω από αυτό κάθε πράξη σεξ με παιδιά να θεωρείται αυτόματα βιασμός. “Θέλουμε την καλύτερη προστασία των παιδιών με ένα σύστημα που να είναι συμβατό με το δικά μας σύστημα δικαίου” είπε εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Δικαιοσύνης στη DW.
Για την ώρα υπάρχουν πολλές νομοθετικές προτάσεις γι’ αυτό το όριο ηλικίας, η κυβέρνηση υποστηρίζει τα 15 χρόνια, αλλά με ένα μίνιμουμ ηλικιακής απόστασης. Γιατί η σχέση ανάμεσα σε μια 14χρονη και έναν 18χρονο δεν μπορεί να θεωρηθεί αυτόματα ως παράνομη, όταν δηλαδή ένας εκ των δύο είναι ενήλικας, όπως αποφάσισε το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο.
Πάντως σε περίπτωση που το δικαστήριο δικαιώσει την πλευρά του κοριτσιού, θα δημιουργηθεί δικαστικό προηγούμενο. Η ηλικία της Ζιλί σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ήταν ιδιαίτερα ευάλωτη θα επαρκούν για να χαρακτηριστούν οι πράξεις των πυροσβεστών ως βιασμός. Κάτι που θα διεύρυνε τον ορισμό του τι είναι βιασμός σε παιδιά.
“Εάν όμως η έφεσή μας απορριφθεί, η οικογένειά μας θα φύγει από τη Γαλλία” λέει η Λελίς. “Δεν μπορούμε να ζούμε σε μια χώρα, όπου η δικαιοσύνη μας ποδοπατά και μας ταπεινώνει”.
Πηγή: skai.gr