Guardian για υπόθεση κατασκοπείας: Τι αποκαλύπτει Έλληνας αξιωματούχος για τις ξεχωριστές ζωές της «Μαρίας Τσάλλα» και του Κάμπος

Εκτενές ρεπορτάζ στην ιστορία με την ρωσίδα κατάσκοπο, Μαρία Τσάλλα και τον σύζυγό της Ντάνιελ Κάμπος, αφιερώνει η ιστοσελίδα Guardian, μετά τα όσα αποκάλυψε για την υπόθεση υψηλόβαθμος Έλληνας αξιωματούχος.

Ο Ρώσος κατάσκοπος που συστηνόταν ως ο αυστριακής καταγωγής Γκέρχαρντ Ντάνιελ Κάμπος Βίτιχ, είχε στο Ρίο ντε Τζανέιρο μια σειρά από εταιρείες τρισδιάστατης εκτύπωσης, που κατασκεύαζαν μεταξύ άλλων γλυπτά από ρητίνη για τις ένοπλες δυνάμεις της Βραζιλίας και για αλυσίδες hot dog μέχρι τον περσμένο Ιανουάριου που εξαφανίστηκε καθ’ οδόν προς τη Μαλαισία σταματώντας να στέλνει μηνύματα στην ερωμένη του στο Ρίο.

Όταν ωστόσο, ήρθε στην επιφάνεια η υπόθεση της «Μαρίας Τσάλλα», αποκαλύφθηκε ότι ο Κάμπος δεν ήταν γιος Αυστριακού και Βραζιλιάνας, που μεγάλωσε στη Βιέννη, αλλά ένας «παράνομος» Ρώσος κατάσκοπος παντρεμένος μαζί της, που είχε λάβει ειδική, μακροχρόνια εκπαίδευση στη Ρωσία ώστε να μπορεί να παριστάνει τον ιδιώτη και να συλλέγει πληροφορίες.

Τουλάχιστον έξι τέτοιοι ύποπτοι παράνομοι έχουν αποκαλυφθεί σε διάφορες τοποθεσίες τον περασμένο χρόνο, σχολιάζει στο ρεπορτάζ της η ιστοσελίδα.

Υψηλόβαθμος Έλληνας αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από την υπόθεση.

«Αμφιβάλλουμε ελάχιστα ότι ήταν παντρεμένοι», είπε ο Έλληνας αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι ήταν μια ασυνήθιστη περίπτωση. Ισχυρίστηκε ότι το ζευγάρι είχε σχεδιάσει συναντήσεις στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Γαλλία τον τελευταίο καιρό, πιθανώς ρομαντικές συναντήσεις ανάμεικτες με κατασκοπεία.

To δημοσίευμα σημειώνει ότι οι δύο κατάσκοποι είχαν αναπτύξει μακροχρόνιες ερωτικές σχέσεις σε Βραζιλία και Ελλάδα αντίστοιχα, η Τσάλλα ως γνωστόν με καθηγητή ιδιοκτήτη φροντιστηρίων. Η Ιρίνα Σμύρεβα έφθασε πριν από μερικά χρόνια στην Ελλάδα με μεξικανικό διαβατήριο, που την ανέφερε ως την ελληνικής καταγωγής «Μαρία Τσάλλα», σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ενώ φίλος της είπε ότι η κατάσκοπος είχε υποστηρίξει ότι μεγάλωσε στο Μπελίζε της Καραϊβικής κι ότι επέστρεψε στα πάτρια για να ανακαλύψει τις ρίζες της.

Η βρετανική ιστοσελίδα Guardian αναφέρει ότι στις μόνες φωτογραφίες που ανήρτησε η «Τσάλλα» στο Διαδίκτυο ήταν καλυμμένο το πρόσωπό της από διάφορα αντικείμενα. «Δεν έχουμε ενδείξεις ότι έκανε κατασκοπεία στην Ελλάδα. Η μόνη παρανομία για την οποία θα μπορούσε να κατηγορηθεί ήταν η χρήση πλαστογραφημένη εγγράφων», είπε ο Έλληνας αξιωματούχος για την Ρωσίδα κατάσκοπο. Ωστόσο, ταξίδευε ευρέως στην Ευρώπη και μυστικές υπηρεσίες στη Γηραιά Ήπειρο ερευνούν τις κινήσεις της. Από τους δύο, ο «Βραζιλιάνος» ήταν αυτός που έκανε περισσότερες επαφές σε κύκλους που θα μπορούσαν να ήταν ενδιαφέρουσες για τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, επισημαίνει το ρεπορτάζ.

Ο Ντάνιελ Κάμπος έζησε στο Ρίο για τουλάχιστον πέντε χρόνια και στους πελάτες της εταιρείας του με τις τρισδιάστατες εκτυπώσεις συγκαταλέγονταν στρατιωτικές και κυβερνητικές υπηρεσίες, ενώ την περίοδο που εξαφανίστηκε αποπλήρωνε τις τελευταίες δόσεις για το νέο κτίριο της επιχείρησής του, που αγόρασε στο κέντρο της βραζιλιάνικης μεγαλούπολης σε απόσταση λιγότερο από 50 μέτρα από το προξενείο των ΗΠΑ. Καθώς ετοιμαζόταν να πληρώσει την τελευταία δόση, φέρεται ότι ήρθε η κλήση να τραπεί σε φυγή, εν μέσω φόβων ότι οι συλλήψεις στη Σλοβενία ​​μπορεί να είχαν θέσει σε κίνδυνο τον ίδιο αλλά κι άλλους κατασκόπους.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο Βραζιλιάνο αξιωματούχο ο Ρώσος κατάσκοπος έφυγε από τη Βραζιλία στα τέλη Δεκεμβρίου πετώντας μέσω της Ντόχα προς τη Μαλαισία, όπου υποτίθεται ότι σκόπευε να παρακολουθήσει μαθήματα τρισδιάστατης εκτύπωσης. Έκανε check-in σε ξενοδοχείο τεσσάρον αστέρων στην Κουάλα Λουμπούρ και είπε στη Βραζιλιάνα φίλη του – μια κτηνίατρο στο υπουργείο Αγροτικής Πολιτικής της χώρας – ότι σχεδίαζε να κάνει ένα διάλειμμα σε μια περιοχή με φυτείες τσαγιού της Μαλαισίας, αλλά μετέβη με ταξί στο αεροδρόμιο στις 9 Ιανουαρίου και έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη του.

Μπερδεμένες έμειναν και οι επαφές της Τσάλλα από την αποχώρησή της. Τηλεφώνησε στην υπάλληλο της στα τέλη Ιανουαρίου, από έναν αριθμό τηλεφώνου στο Κιργιστάν, για να της πει ότι «κάτι σημαντικό συνέβη», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. «Είπε ότι θα μπορούσε να αναλάβει την εταιρεία της αν το ήθελα. Διαφορετικά, απλά θα την έκλεινε», λέει φίλος της.

Οο σύντροφοι και των δύο κατασκόπων έμειναν πίσω συντετριμμένοι, είπαν φίλοι και γνωστοί τους σε Αθήνα και Ρίο την ώρα που ο «Κάμπος» και η «Τσάλλα» πιθανώς βρίσκονται πλέον στη Ρωσία.

Πηγή: skai.gr