Στην πόλη Πόζναν πραγματοποιείται η σύνοδος έξι χωρών των Δ. Βαλκανίων με Γερμανία και άλλα κράτη της ΕΕ.
Στην ατζέντα της σημερινής Συνόδου της Διαδικασίας Βερολίνου, όπως επίσημα ονομάζεται αυτή η γερμανική πρωτοβουλία, βρίσκονται θέματα οικονομικής πολιτικής αλλά και το ζήτημα της βελτίωση των διασυνοριακών υποδομών στην περιοχή, πχ. του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου. Από την πλευρά της η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα ενημερώσει τους συναδέλφους της και για το σχέδιο της δημιουργίας ενός γερμανικού ιδρύματος νεολαίας με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων κατά το πρότυπο του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας, όπως επίσης και για την πρόοδο της συνεργασίας γερμανικών επιστημονικών ιδρυμάτων με ανάλογους θεσμούς στα Βαλκάνια.
Την πρωτοβουλία για την ετήσια συνάντηση με τις έξι χώρες των Δ. Βαλκανίων και δέκα κρατών-μελών της ΕΕ είχε αναλάβει το 2014 η Γερμανία. Βασικό σκεπτικό του Βερολίνου ήταν ότι η ένταξη αυτών των χωρών στην ΕΕ προϋποθέτει την αντιμετώπιση διαφορών που επικρατούν μεταξύ τους και στενότερη συνεργασία. Από τις έξι χώρες των Δ. Βαλκανίων η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο και η Σερβία είναι επίσημα υποψήφια κράτη-μέλη ενώ η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο είναι «δυνητικά υποψήφιες».
«Οι Πρέσπες συνιστούν παράδειγμα»
Το κεντρικό θέμα σε αυτές τις συνόδους είναι η ενταξιακή προοπτική των έξι χωρών των Δ. Βαλκανίων στην ΕΕ. Αυτός ο στόχος «σκοντάφτει» σε αδυναμίες που παρουσιάζουν αυτά τα κράτη σε θέματα όπως η λειτουργία του δημοσίου και της δικαιοσύνης ή στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς. Μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο (Deutschlandfunk) o γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Άλτμαϊερ τόνισε πως το ξεπέρασμα αυτών των προβλημάτων συνιστά προϋπόθεση για την ένταξη τους στην ΕΕ. Και όχι μόνο.
Στο τελευταίο της εβδομαδιαίο βίντεο, το οποίο είναι αφιερωμένο στην σημερινή σύνοδο στο Πόζναν, η Άνγκελα Μέρκελ καθιστά σαφές πως «οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων έχουν μια ενταξιακή προοπτική, εφόσον πληρούν όλες τις προϋποθέσεις.» Μια από αυτές είναι η διευθέτηση διαφορών με γειτονικές χώρες. Σε αυτό το πλαίσιο η Άνγκελα Μέρκελ εξήρε τη Συμφωνία των Πρεσπών. Με τη συμφωνία, επισημαίνει η καγκελάριος, δημιουργήθηκε η προοπτική για την έναρξη των διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Β. Μακεδονία, αλλά και την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. «Το θετικό αυτό παράδειγμα», συνέχισε, «θα πρέπει να μας ενθαρρύνει για να επιλύσουμε τα προβλήματα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ή ακόμη ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο».
Πηγή: pronews.gr