Τα πρωτεία στην κορυφή της λίστας των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες κερδίζει αργά αλλά σταθερά η ακρίβεια εκτοπίζοντας την πανδημία καθώς οι τσέπες «στενάζουν» μπροστά στο κύμα των ανατιμήσεων και οι λογαριασμοί στο τέλος του μήνα «λούζουν με κρύο ιδρώτα» τα νοικοκυριά.
Δεν είναι τυχαίο ότι σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις η ακρίβεια κατονομάζεται από τους πολίτες είτε ως το βασικότερο πρόβλημα (42% στη δημοσκόπηση της Prorata) είτε ως ένα από τα βασικότερα προβλήματα (άνοδος δύο μονάδων στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA) με το κόστος για το ηλεκτρικό ρεύμα, την θέρμανση και τα τρόφιμα να κατονομάζονται ως η βασική αιτία γι’ αυτό (δημοσκόπηση Pulse για τον ΣΚΑΪ). Την ίδια ώρα, δε, στην ερώτηση της δημοσκόπησης της Abacus για τον Alpha για το «πώς θα αξιολογούσατε τη στάση της κυβέρνησης», το 54% απάντησε «αρνητικά».
Και το μέλλον μόνο ευοίωνο δεν θεωρείται καθώς σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα που ανακοίνωσε η Eurostat για την Ελλάδα, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί τον Ιανουάριο στο 5,5% από 4,4% το Δεκέμβριο του 2021. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική αρχή σε όλη την Ευρώπη οι αυξήσεις σε ενέργεια και τρόφιμα «σέρνουν τον χορό» της ακρίβειας και των ανατιμήσεων.
Για όσους, δε, παρακολουθούν και ερμηνεύουν τους δείκτες που καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ, τα στοιχεία για τον γενικό δείκτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία το Δεκέμβριο – αύξηση 29,4% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2020 έναντι μείωσης 8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2020 με το 2019 – προμηνύουν έναν νέο γύρο πληθωριστικών πιέσεων που στο τέλος καταλήγουν στο λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς»
Το πρόβλημα επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο με την κακοκαιρία Ελπίδα και τις καταστροφές που υπέστησαν παραγωγοί οπωροκηπευτικών στην Αττική γεγονός που έκανε ακριβή ακόμα και την παραδοσιακά φτηνότερη λαϊκή, ένα από τα τελευταία καταφύγια των πολιτών για να προμηθευτούν προϊόντα σε κάπως καλύτερες τιμές.
Τι λένε οι πολίτες για την ακρίβεια
Το Newsbomb.gr βρέθηκε στην λαϊκή αγορά της Ηλιούπολης και ρώτησε τους καταναλωτές πώς αντιμετωπίζουν το κύμα ακρίβειας, αν τα βγάζουν πέρα με τους μισθούς ή τις συντάξεις και αν τελικά «βγαίνει» ο μήνας. Οι απαντήσεις αποκαρδιωτικές αλλά αντιπροσωπευτικές αυτού που ζουν οι περισσότεροι Έλληνες: «Ψωνίζουμε λιγότερα αλλά πληρώνουμε περισσότερα».
Ορισμένοι αποδίδουν τις αυξήσεις στα καύσιμα λέγοντας ότι «εφόσον ανεβήκαν τα καύσιμα λογικό είναι να υπάρχουν αυξήσεις» προσθέτοντας, σαν να θέλουν να πειστούν και οι ίδιοι «θέλεις δεν θέλεις θα αντέξεις».
Άλλοι που παρακολουθούν τις τιμές διαπιστώνουν αυξήσεις πάνω από 20% την ώρα που «ο μισθός είναι ίδιος εδώ και 10 χρόνια». «Δεν το αντέχει η τσέπη μας, περιορίζω τις ποσότητες, ψωνίζω λιγότερα αλλά πληρώνω περισσότερα λεφτά» προσθέτουν.
Στο ίδιο μήκος κύματος και άλλος πολίτης: «Όλα ανεβαίνουν, όλα έχουν ανέβει, η σύνταξη μειώνεται. Φυσικά και δυσκολευόμαστε. Σχεδόν όλα ακριβαίνουν χωρίς να το καταλάβεις».
Οι τιμές είναι τσουχτερές, συμπληρώνει άλλος ένας πολίτης και ομολογεί ««δύσκολα τα βγάζουμε πέρα. Είμαι συνταξιούχος των 640 ευρώ, ψωνίζω τα απαραίτητα, δεν γίνεται διαφορετικά, δεν μπορούμε να τη βγάλουμε καθαρή».
Εξίσου προβληματισμένοι και οι παραγωγοί που, όπως λένε, «προσπαθούμε να έχουμε καλή ποιότητα γιατί η παραγωγή είναι ακριβή για τον κόσμο» εξηγώντας πως «όσο μπορούμε τις συγκρατούμε τις τιμές. Είναι, όμως, μερικά πράγματα που με το κρύο είναι σε έλλειψη. Τα βασικά προσπαθούμε να τα έχουμε σε χαμηλές τιμές».
Πηγή: newsbomb.gr, magnesianews.gr